Chcesz rozpocząć dietę ajurwedyjską? Oto kilka wskazówek, jak zacząć

Chcesz rozpocząć dietę ajurwedyjską? Oto kilka wskazówek, jak zacząć

Nazwę starożytnej indyjskiej sztuki leczniczej, czyli Ajurwedę, można z grubsza przetłumaczyć jako „naukę życia”. Dieta ajurwedyjska opiera się na zasadach Ajurwedy, aby pomóc ludziom osiągnąć równowagę w ogólnym zdrowiu i samopoczuciu. Nie chodzi tylko o to, co jesz, ale o cały sposób jedzenia i życia. Jedzenie nie jest jedynie uważane za formę fizycznego odżywiania, ale także jako doświadczenie samo w sobie. Rozpoczęcie życia i diety zgodnej z Ajurwedą może wydawać się trudne, ale istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Ajurweda bardziej przypomina wybór stylu życia. Dieta ajurwedyjska jest nieco bardziej skomplikowana niż zwykła dieta paleo lub wegańska. Nie ma twardych zasad dotyczących tego, co możesz i czego nie możesz jeść. Zamiast tego, dieta ajurwedyjska jest spersonalizowana, aby lepiej zaspokoić indywidualne potrzeby. Podstawową cechą diety jest to, że jesz zgodnie ze swoją „doshą”. Doshe to trzy główne siły, które mogą wpływać na Twoje zdrowie psychiczne, duchowe i fizyczne. Twoja dosha jest twoją dominującą siłą. Jedzenie według własnej doshy może sprawić, że poczujesz się lepiej i prawdopodobnie pomożesz zapobiec chorobom.

Pomocne wskazówki dotyczące rozpoczęcia diety ajurwedyjskiej

Poznaj swoją doshę

Trzy doshe ajurwedyjskie to Vata, Pitta i Kapha. Vaty mają tendencje być kreatywne, intensywne i ekspresyjne. Pitty są często uważane za inteligentne, radosne i nakręcone. Kaphy są spokojne, kochające lub wręcz letargiczne. Dobrze jest znać swoją doshę, ale nie musisz się nią ograniczać. To nie jedyny wyznacznik diety ajurwedyjskiej. Inne czynniki, które należy wziąć pod uwagę, to Twój wiek i to jak reagujesz na dane pokarmy.

Spraw, by jedzenie było przeżyciem

Nie tylko jedz, aby zaspokoić głód. Jedz, aby w pełni docenić jedzenie przed Tobą. Jedz ze swoimi bliskimi, aby utrzymać silne więzi społeczne. Jedz powoli, aby delektować się smakiem potraw, ale nie za wolno, aby jedzenie nie stało się zimne. Unikaj innych rozrywek w trakcie jedzenie i skup się na posiłku. Powinieneś być w stanie świadomie jeść i skoncentrować się tylko na tej czynności.

Wkomponuj sześć smaków w swoje posiłki

Sześć ajurwedyjskich smaków to: słodki, słony, kwaśny, gorzki, ostry i ściągający. Jedząc różnorodne smaki, możesz zaspokoić wszystkie potrzeby organizmu.

Odpoczynek a trawienie

Kolejny posiłek zjedz dopiero po strawieniu poprzedniego posiłku. Wskazówki ajurwedyjskie sugerują, aby nie jeść w ciągu trzech godzin od ostatniego posiłku. Jednocześnie staraj się unikać przerw między posiłkami dłuższych niż sześć godzin. Twoje śniadanie powinno być skromne, ale lunch powinien być większy i bardziej syty. W zależności od tego, jak bardzo jesteś głodny, możesz zjeść kolację lub całkowicie z niej zrezygnować. Przekąski są odradzane, szczególnie w nocy. Wytyczne te mają na celu wsparcie trawienia i zdrowego wypróżnienia.

Jedz lokalne potrawy

Jedną z zasad Ajurwedy jest rozwijanie dobrych więzi społecznych. Kupowanie żywności na rynku lokalnego rolnika pozwala wspierać społeczność i lepiej ją poznać. Jest to również dobry sposób na uzyskanie świeżych i nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są wolne od konserwantów. Ponadto możesz nauczyć się hodować własne jedzenie i dzielić się swoimi zbiorami ze swoją rodziną.

Nie uważaj tego za „dietę”

Ajurweda to styl życia, nie tylko dieta. Cała Ajurweda opiera się na uzyskaniu równowagi i wyrównaniu dosz, a nie na restrykcyjności i ciągłemu odmawianiu sobie pokarmów. Podążaj za zasadami Ajurwedy jako nauki w całości, a nie tylko za listą pokarmów dla danej doszy.

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.