Wątroba to organ odpowiedzialny za filtrowanie krwi i detoksykację organizmu. Warto więc utrzymać ją w doskonałym stanie, aby mogła wykonywać swoją ważną pracę.
Gdy wątroba nie działa prawidłowo, nie może pozbyć się toksyn z organizmu. Jeśli tak stan utrzymuje się długotrwale, toksyny gromadzą się w ciele i powodują uszkodzenia. Oto pięć suplementów, które naturalnie poprawiają zdrowie wątroby.
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty jest jednym z najpopularniejszych obecnie suplementów wątrobowych na rynku. Wynika to pewnie z faktu, że jest to również jeden z najbardziej przebadanych składników roślinnych pod kątem działania na wątrobę. Jego aktywny składnik, sylimaryna, wykazuje korzyści w przypadku takich problemów, jak alkoholowe zapalenie wątroby, zatrucie wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, marskość wątroby i alkoholowe stłuszczenie wątroby. W badaniach, osoby z chorobami wątroby doświadczyły poprawy czynności wątroby po zażyciu suplementów ostropestu plamistego. Uważa się, że działa on poprzez zmniejszenie uszkodzeń powodowanych przez wolne rodniki w wątrobie.
Mniszek lekarski
Ostropest plamisty może być obecnie najpopularniejszym suplementem na wątrobę. Jednak mniszek lekarski nie powinien zostać w tyle, ponieważ jego ekstrakt wykazał ogromne korzyści dla zdrowia wątroby. W medycynie ludowej, korzeń mniszka od dawna uważany jest za tonik wątrobowy, a badania nad polisacharydami wykazały poprawę funkcji wątroby. Mniszek lekarski może pomóc w detoksykacji wątroby, złagodzić objawy chorób wątroby i zmniejszyć problemy z oczami i skórą. Może być przyjmowany w postaci suplementu lub naparu.
Cholina
Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym wytwarzanym w małych ilościach przez wątrobę, ale większość musi pochodzić z diety. Nie jest to witamina ani minerał, chociaż wykazuje pewne podobieństwa do witaminy B. Niedobór choliny może powodować choroby wątroby. Badania wykazały, że kobiety spożywające najwięcej choliny mają o 28 procent niższe ryzyko rozwoju choroby wątroby niż kobiety z najniższym spożyciem. Cholinę można znaleźć w suplementach, a także w żywności, takiej jak jaja, dorsz, łosoś, brokuły, kalafior, wątróbka wołowa i drobiowa.
Kwas alfa liponowy
Ten organiczny związek siarki, który jest wytwarzany naturalnie przez organizm, neutralizuje szkodliwe wolne rodniki i regeneruje antyoksydanty, które chronią wątrobę, takie jak glutation, koenzym Q10 i witaminy E i C. Wiąże się również z metalami ciężkimi, takimi jak ołów i rtęć, i odtruwa z nich organizm. Eksperci twierdzą, że kwas alfa-liponowy może obniżać aktywność enzymów wątrobowych i łagodzić objawy choroby wątroby.
Glutation
Ten antyoksydant zyskuje uwagę ze względu na korzyści zdrowotne jakie niesie dla wątroby. Odgrywa ważną rolę w detoksykacji wątroby. Znajduje się w każdej komórce ciała i składa się z aminokwasów. Jedno z ostatnich badań wykazało, że może być stosowane w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Może także pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego. U osób ze stłuszczeniem wątroby, niezależnie od tego, czy jest to odmiana alkoholowa, czy nie, może poprawić poziom bilirubiny, białka i enzymów we krwi.
Problemy z wątrobą są częstsze niż mogłoby się wydawać. A jest to najważniejszy organ detoksykacyjny w naszych ciałach. Warto zadbać o nią naturalnymi środkami, a na pewno odwdzięczy się zdrowiem i prawidłową detoksykacją toksyn.