Mają świadomość w jaki sposób witamina D może poprawić Twoje zdrowie, wiele osób czyni kroki w kierunku zwiększania jej poziomu. Niezależnie od tego, czy spędzasz więcej czasu w promieniach słońca, czy przyjmujesz suplement, Twoje wysiłki mogą być daremne, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich ilości magnezu.
Niedobór magnezu jest prawie tak powszechny jak niedobór witaminy D. Jest więc całkiem możliwe, że Twoje ciało nie jest w stanie wykorzystać witaminy D, nawet jeśli uzupełniasz jej poziom. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition niedawno pokazało znaczenie tego minerału w kontekście wykorzystywania witaminy D.
Za mało magnezu
Magnez to minerał używany przez organizm do ponad 300 reakcji biochemicznych. Pomaga niemal we wszystkim: od wsparcia odporności i wytrzymałości kości po utrzymanie stałego rytmu serca i prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Odgrywa również rolę w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zarządzaniu poziomem cukru we krwi. Jest czwartym najbardziej obfitym minerałem w organizmie, plasując się za wapniem, sodem i potasem. Jedną z jego funkcji jest także metabolizm witaminy D.
Niestety, średnie spożycie magnezu w Polsce nie sięga zalecanego minimalnego spożycia tego pierwiastka (jest o ok. 50-70mg niższe). Jest zalecane, aby mężczyźni spożywali od 400 do 420 miligramów dziennie; kobiety powinny dążyć do 310-320 miligramów.
Zwiększa poziom witaminy D i… zmniejsza jednocześnie
W nowym badaniu uczestnicy w wieku od 40 do 85 lat zostali umieszczeni w grupie przyjmującej placebo lub suplement magnezu w dawce spersonalizowanej. Odkryli, że wpływ magnezu zależy od ich początkowego poziomu witaminy D. Aby być bardziej konkretnym, ci, których poziom witaminy D był niewystarczający lub niższy, byli w stanie zwiększyć poziom witaminy D poprzez suplementację magnezem. W tym samym czasie, suplementacja magnezu obniżyła poziom witaminy D u tych, którzy mieli jej nadmiar w organizmie. Wyniki wskazują, że magnez ma zdolność regulowania poziomu witaminy D u ludzi.
Badanie sugeruje, że przyjmowanie suplementów magnezu może pomóc ludziom osiągnąć odpowiedni poziom witaminy D szybciej. Może również pomóc zwiększyć wpływ witaminy D na zdrowie kości. Ich odkrycie wyjaśnia również, dlaczego niektórzy ludzie nadal mają niski poziom witaminy D, nawet jeśli przyjmują suplementy.
Profesor Mohammed Razzaque powiedział:
„Ludzie przyjmują suplementy witaminy D, ale nie zdają sobie sprawy z tego, jak jest ona metabolizowana. Bez magnezu, witamina D nie jest przydatna.”
Jedz odpowiednie pokarmy, aby uzyskać więcej magnezu
Oprócz suplementów, istnieje wiele produktów spożywczych, które można jeść, aby dostarczyć organizmowi więcej magnezu. Tłuste ryby, takie jak łosoś, awokado i orzechy, są doskonałym źródłem. Podobnie jak banany, ciemnozielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, fasola i gorzka czekolada. Eksperci twierdzą, że niektóre proste zamienniki mogą pomóc. Na przykład osoby, które regularnie wybierają pełne ziarna zamiast rafinowanych, naturalnie otrzymują więcej magnezu.
To odkrycie jest doskonałym przypomnieniem, że mechanizmy i procesy biologiczne leżące u podstaw dobrego zdrowia nie działają w izolacji. Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest wielopłaszczyznowe podejście: uzyskanie odpowiedniej ilości snu, światła słonecznego dla witaminy D i dużej ilości ćwiczeń oraz spożywanie dobrze zbilansowanej, ekologicznej diety.
–