Asafetyda: przyprawa starożytnych Rzymian, która łagodzi astmę, obniża ciśnienie tętnicze i redukuje gazy

Asafetyda: przyprawa starożytnych Rzymian, która łagodzi astmę, obniża ciśnienie tętnicze i redukuje gazy

W czasach Imperium Rzymskiego istniała przyprawa stosowana do leczenia wielu problemów zdrowotnych, od kłopotów z oddychaniem po histerię. Obecnie nadal jest stosowana w nowoczesnym ziołolecznictwie do leczenia stanów nerwowych, a także zapalenia oskrzeli, astmy i krztuśca. Jej nazwa to asafetyda i jest to środek przeciwskurczowy, wiatropędny, wykrztuśny, działający przeczyszczająco i uspokajająco.

Czym jest asafetyda?

Jest to twarda, żywiczna guma pochodząca z wieloletniej rośliny kopru włoskiego, która jest szaro-biała, gdy jest świeża, ale ciemnieje z wiekiem do koloru żółtego, czerwonego, a ostatecznie brązowego. Asafetyda pochodzi z suszonego soku wyekstrahowanego z łodygi i korzeni i jest wykorzystywany jako przyprawa. Żywicę trudno jest zetrzeć, dlatego jest tradycyjnie kruszona między kamieniami lub młotkiem. Obecnie najczęściej dostępną formą jest asafetyda pod postacią drobnego proszku zawierającego 30% żywicy asafetyda wraz z mąką ryżową i gumą arabską.

Jako istotny składnik indyjskiej kuchni wegetariańskiej, asafetyda jest zazwyczaj łączony z roślinami strączkowymi, takimi jak soczewica i dania z warzywami, takimi jak kalafior. Dodana do gotowania, wywołuje smak podobny do cebuli lub pora. Z leczniczego punktu widzenia, istnieją pewne naukowe dowody na to, że związki chemiczne w asafetydzie mogą nawet pomóc w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS), który dotyka obecnie ponad 10 procent populacji na świecie.

Ale to nie wszystko. Ta żywiczna guma ma wiele zalet zdrowotnych, o których poniżej.

6 właściwości leczniczych asafetydy

  1. Przynosi ulgę w astmie

Jako silny środek pobudzający układ oddechowy i wykrztuśny, asafetyda pomaga w naturalny sposób uwolnić flegmę i złagodzić zatory w klatce piersiowej. Jest stosowana w medycynie tradycyjnej w leczeniu astmy, kokluszu i zapalenia oskrzeli. Lotny olej z gumy asafetyda jest usuwany przez płuca, dlatego może być doskonałym lekarstwem na astmę i inne problemy związane z płucami.

  1. Obniża ciśnienie krwi

Asafetyda naturalnie rozrzedza krew i może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jest bogata w kumarynę, związek, który wspiera przepływ krwi i działa przeciwzakrzepowo.

Naukowcy byli w stanie wyizolować niektóre fitochemikalia, które mają korzystny wpływ na funkcje sercowo-naczyniowe. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z gumy Asafetyda Ferula znacząco obniża średnie ciśnienie tętnicze.

  1. Pomaga leczyć zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego na ogół powoduje nieprzyjemne objawy, takie jak na przykład: naprzemienne biegunki i zaparcia, gazy jelitowe, wzdęcia i skurcze, bóle brzucha, bolesne wypróżnienia, niestrawione resztki pokarmu w kale. Asafetyda została przebadana pod tym kątem i okazało się, że jest skutecznym środkiem homeopatycznym dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

W trwającym 14 tygodni badaniu z podwójnie ślepą próbą na pacjentach z ZJD, część osób brała asafetydę, a część placebo. Wyniki pokazały, że pacjenci przyjmujący homeopatyczny lek asafetydę uzyskali większą poprawę niż pacjenci przyjmujący placebo. Dodatkowo, asafetyda jest szczególnie zalecana dla osób cierpiących na ZJD, które doświadczają zaparć na przemian z wodnistą biegunką, rozdętym żołądkiem z dużą ilością gazu i uczuciem kulki w gardle, które ustępuje po odbiciu. Objawy te są zwykle gorsze po jedzeniu i siedzeniu, w nocy i po lewej stronie, ale ustępują pod naciskiem i ruchem na świeżym powietrzu.

  1. Kontroluje poziom cukru we krwi

Badania na zwierzętach wykazały, że asafetyda może być skutecznym i naturalnym sposobem na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Gdy ekstrakt z asafetydy był podawany pacjentom z cukrzycą w dawce 50 miligramów na kilogram masy ciała przez cztery tygodnie, naukowcy zaobserwowali działanie obniżające poziom cukru we krwi. W badaniu stwierdzono, że efekt ten jest prawdopodobnie spowodowany obecnością kwasów fenolowych, w szczególności kwasu ferulowego i garbników w ekstrakcie z asafetydy.

  1. FODMAP-y przyjazne dla diety

FODMAP oznacza fermentowalne oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Są to specyficzne cukry występujące w żywności, które nie są całkowicie wchłaniane przez organizm człowieka, dzięki czemu są łatwo fermentowane przez bakterie jelitowe i mogą powodować znaczne problemy żołądkowo-jelitowe.

Podążanie za dietą FODMAP nie jest łatwe, ale często może pomóc w łagodzeniu problemów z dolegliwościami jelitowymi, takich jak ZJD. Dwoma kluczowymi produktami na diecie FODMAP są cebula i czosnek, których nie można spożywać, ale asafetydy to idealna ostra przyprawa do zastąpienia smaku czosnku i cebuli.

  1. Zmniejsza wzdęcia

Asafetyda jest tradycyjnie stosowana do wydalania wiatrów z żołądka. Innymi słowy, jest to środek przeciw gazom, który jest stosowany do łagodzenia i zapobiegania powstawaniu nadmiernej ilości gazu w jelitach. Z tego powodu jest ona zwykle łączona z soczewicą i innymi roślinami strączkowymi – w celu zmniejszenia stężenia gazu po posiłku i utrzymania wzdęć pod kontrolą.

Jak wybrać i używać asafetydę?

Asafetydy prawdopodobnie nie znajdziecie w osiedlowym sklepie, jednak jest to produkt stosunkowo niedrogi i dostępny w sklepach internetowych. Stacjonarnie można znaleźć ją w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach z żywnością orientalną. Większość proszków jest bezglutenowa, uważaj jednak na odmiany o niższej jakości, które są czasem rozcieńczane mąką pszenną. Jeśli kupujesz asafetydę jako przyprawę, należy trzymać ją w hermetycznym pojemniku z dala od światła, ciepła i powietrza.

Najczęściej dostępna jest w postaci proszku lub granulek, które możesz dodać bezpośrednio do gotowania. Jest to bardzo mocna przyprawa, dlatego należy podchodzić ostrożnie do używanych ilości. Zbyt szczodre dosypanie jej do potrawy może popsuć smak dania. Zazwyczaj stosuje się ją w potrawach z soczewicy, wegetariańskich gulaszach i zupach oraz piklach. Może być również smaczna w potrawach z ryb.

Sama w sobie asafetyda nie jest zbyt przyjemna w smaku, a tym bardziej zapachu – śmierdzi siarką i jest jak skoncentrowany zgniły czosnek lub smak cebuli. Jednak po ugotowaniu dodaje potrawom przyjemny smak cebulowy lub przypominający pora.

 

Źródło: https://draxe.com/asafoetida/

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.