Według Centers for Disease Control and Prevention (Centra Kontroli i Prewencji Chorób – agencja rządu federalnego Stanów Zjednoczonych wchodząca w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej) około 75 milionów amerykańskich dorosłych cierpi na wysokie ciśnienie krwi i kosztuje kraj prawie 46 miliardów dolarów rocznie. W Polsce nie jest lepiej – 15 milionów Polaków cierpi na tą chorobę cywilzacyjną. Jako jedną z głównych przyczyn nadciśnienie wymienia się nadmierne spożycie soli. Co więcej, ostatnie badanie wykazało, że nadmierne spożycie soli negatywnie wpływa na korzystne mikroorganizmy jelitowe, czyli florę jelitową.
Sól zabija dobre bakterie
Lactobacillales, czyli bakterie kwasu mlekowego , są dobroczynnymi mikroorganizmami jelitowymi, które produkują pomocne enzymy i zawierają w sobie substancje antybiotyczne i przeciwrakowe. Ta zdrowa flora bakteryjna wzmacnia funkcje układu trawiennego i zwiększa poziom witamin. W jednym badaniu naukowcy odkryli, że dieta bogata w sól generuje szkodliwe komórki odpornościowe, powoduje problemy z autoimmunizacją i negatywnie zmienia bakterie jelitowe. Sól niszczy pałeczki kwasu mlekowego w jelitach i redukuje bakterie metabolizujące szkodliwe komórki odpornościowe. Uważa się, że te szkodliwe komórki odpornościowe, zwane TH17, wiążą się z rozwojem nadciśnienia i autoimmunizacją (reakcjami odpornościowymi, które atakują własne zdrowe ciało).
Interdyscyplinarny zespół w swoim badaniu opublikowanym w Nature, stwierdził, że mikroorganizmy Lactobacillus murinus u myszy ulegają masowej depopulacji pod wpływem wysokiego spożycia soli. Badania na ludziach wykazały taki sam spadek populacji bakterii.
Z drugiej strony, efekty diety bogatej w sól na mikrobiomie jelitowym można odwrócić za pomocą probiotyków, które są powszechnie dostępne w aptekach. Nie oznacza to jednak, że ludzie powinni nadal stosować dietę bogatą w sól, ponieważ sól również dziesiątkuje lactobacillusy dostarczone przez probiotyk.
Zmień swoje nawyki żywieniowe, aby zapobiec chorobom
Wiele badań dowiodło już korzyści płynące ze zdrowego stylu życia i dobrych wyborów żywieniowych. Większość współczesnych chorób jest spowodowana brakiem aktywności fizycznej i złymi wyborami żywieniowymi, takimi jak napoje gazowane, fast foody, niezdrowe jedzenie i gotowe dania z mikrofali. Dieta o niskiej zawartości soli zmniejsza ryzyko nadciśnienia i innych negatywnych dolegliwości zdrowotnych spowodowanych przez nadmiar soli. Wiele planów żywieniowych i diet dla osób z nadciśnieniem opiera się na niskiej podaży soli.
Innym sposobem na utrzymanie zdrowych jelit jest regularne przyjmowanie probiotyków. Probiotyki można kupić w praktycznie każdej aptece. Te niezwykle korzystne kapsułki zawierają miliony mikroorganizmów, które uzupełniają zapasy korzystnych bakterii, wspierających organizm w zwalczaniu chorób. Nie oznacza to jednak, że zażywając probiotyki powinniśmy bez umiaru dodawać sól oraz jeść produkty, które w składzie mają bardzo dużo tego składnika.
Istnieje wiele sposobów na uniknięcie nadmiernego spożycia soli i wiele smacznych potraw, które wcale soli nie potrzebują. Zamiast używać zwykłej soli kuchennej, zacznij dodawać więcej ziół i przypraw. Zamiast kupować gotowe do odgrzania dania, przygotowuj posiłki samodzielnie – w ten sposób możesz kontrolować składniki. Gotowanie naprawdę nie musi być trudne, wystarczy tylko trochę inspiracji i można stworzyć zdrowy, pyszny posiłek J
Źródło: https://www.naturalnews.com/2017-12-19-how-salt-affects-the-gut-microbiome-and-what-you-can-do-about-it.html
I jak to w końcu z tą solą jest? Pan Piotr, właściciel (?) tej strony, który prowadzi Rewolucję Zdrowia, przekazuje informacje od Pana Jerzego Zięby, który mówi o wielkim działaniu nawadniania wodą właśnie z solą. Więc co tutaj robią dwie sprzeczne informacje? 😉
Pan Jerzy Zięba mówi o nawadnianiu wodą z solą himalajską, której należy dodawać zaledwie szczyptę. Proszę zauważyć, że tu jest mowa o spożywaniu dużych ilości soli – jak w wielu przypadkach rozchodzi się o dawkę, a nie o substancję samą w sobie. Inna kwestia, że sól kuchenna a sól himalajska/kłodawska to zupełnie inna bajka i zawsze należy wybierać którąś z tych dwóch zdrowszych soli.
Ok, to już wszystko jasne ???? Dziękuje za odpowiedź
Pani Magdo pan Jerzy nie mówi o soli himalajskiej a o naszej soli kopalnianej Kłodawskiej
https://soundcloud.com/radioklinika/wrzody-zoladka-jerzy-zieba-czesc-1mp3
Jeśli nie chce się Panu słuchać całości, to dokładnie w 9:37 pan Zięba mówi o soli himalajskiej. Polecam najpierw weryfikować swoje informacje, zanim zacznie się kogoś poprawiać.
ale i himalajska jest dobra;jestem w Stanach i nie moglam znalezc klodawskiej,wiec uzywam himalajska-one sa podobne,maja sklad naturalny i o to chodzi.