Wyniki pierwszego długoterminowego kohortowego badania przeprowadzonego z udziałem ponad 36 000 japońskich mężczyzn na przestrzeni dziesięcioleci sugerują związek między jedzeniem grzybów a niższym ryzykiem raka prostaty.
Ich odkrycia zostały opublikowane 5 września b.r. w International Journal of Cancer.
Rak prostaty rozpoczyna się, gdy komórki gruczołu krokowego zaczynają rozrastać się niekontrolowanie. Jest to jedna z najczęstszych postaci raka dotykającego mężczyzn. Tylko w 2018 r. na całym świecie zdiagnozowano ponad 1,2 miliona nowych przypadków. Ryzyko wzrasta wraz z wiekiem.
Pierwsze takie badanie
Grzyby są szeroko stosowane w Azji, zarówno ze względu na ich wartość odżywczą, jak i właściwości lecznicze.
„Badania probówkowe i badania przeprowadzone na żywych organizmach wykazały, że grzyby mogą potencjalnie zapobiegać rakowi prostaty” powiedział Shu Zhang. Zhang to profesor epidemiologii na Wydziale Informatyki i Zdrowia Publicznego w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Tohoku, Absolwent Szkoły Medycznej w Japonii i główny autor badania.
Związek między spożyciem grzybów a przypadkowym rakiem prostaty u ludzi nigdy wcześniej nie był badany.
„Według naszej wiedzy, jest to pierwsze badanie kohortowe wskazujące potencjał grzybów w zapobieganiu rakowi prostaty”, powiedział Zhang.
„Chociaż nasze badanie sugeruje, że regularne spożywanie grzybów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty, chcemy również podkreślić, że przestrzeganie zdrowej i zbilansowanej diety jest znacznie ważniejsze niż napełnianie koszyków grzybami”.
W badaniu naukowcy monitorowali dwie grupy składające się łącznie z 36 499 mężczyzn w wieku od 40 do 79 lat, odpowiednio od 1990 i 1994 roku. Okres obserwacji wynosił między 13 a 24 lata. Mężczyźni zostali poproszeni o wypełnienie kwestionariusza związanego z ich stylem życia, takim jak spożywanie grzybów i innych pokarmów, aktywność fizyczna, palenie papierosów i picie alkoholu, a także o informacje na temat ich wykształcenia oraz historii rodzinnej i medycznej.
Najlepiej jeść grzyby trzy lub więcej razy w tygodniu
Długoterminowa obserwacja uczestników wykazała, że regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Było to szczególnie istotne u mężczyzn w wieku 50 lat i starszych oraz u mężczyzn, których dieta składała się głównie z mięsa i produktów mlecznych, a ograniczona w spożycie owoców i warzyw.
Analiza statystyczna danych wykazała, że regularne spożywanie grzybów wiązało się z niższym ryzykiem raka prostaty, niezależnie od tego, ile owoców i warzyw, a także mięsa i produktów mlecznych zawierała dieta. Spośród uczestników 3,3% rozwinęło raka prostaty w okresie obserwacji. Uczestnicy, którzy spożywali grzyby raz lub dwa razy w tygodniu, mieli o 8% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty, w porównaniu do tych, którzy jedli grzyby rzadziej niż raz w tygodniu.
Ci, którzy spożywali grzyby trzy lub więcej razy w tygodniu, mieli o 17% niższe ryzyko niż ci, którzy jedli grzyby rzadziej niż raz w tygodniu.
Grzyby wcale nie takie bezwartościowe jak się powszechnie uważa
Według Zhanga „grzyby są dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, zwłaszcza L-ergotioneiny” – które, jak się uważa, łagodzą stres oksydacyjny, nierównowagę komórkową wynikającą ze złej diety i stylu życia oraz narażenia na toksyny środowiskowe, które mogą prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego odpowiedzialnego za choroby przewlekłe, takie jak rak.
„Wyniki naszych badań sugerują, że grzyby mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie ludzi”, powiedział Zhang. „W oparciu o te ustalenia konieczne są dalsze badania, które dostarczają więcej informacji na temat spożycia grzybów w innych populacjach i warunkach, aby potwierdzić ten związek”.
Spożywanie grzybów jest korzystne nie tylko dla mężczyzn. Pisaliśmy już o tym, że zmniejszają one ryzyko raka piersi aż o 64% (link do artykułu). Z grzybów powinny natomiast zrezygnować dzieci poniżej 7 r.ż., ponieważ są one zbyt ciężkostrawne dla rozwijającego się jeszcze układu pokarmowego małych dzieci.
Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191007100222.htm