Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Grzyby zmniejszają ryzyko raka piersi o 64%!

dodane przez Piotr
w Nowotwory - terapie, Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty, Zdrowie

Już starożytni Egipcjanie wierzyli, że jedzenie grzybów przynosi długie życie. Ich metody badawcze nie były zbyt solidne jak na współczesne standardy, ale teraz naukowcy badają medyczne właściwości grzybów i zaczynają widzieć fascynujące wyniki.

Badacze z Uniwersytetu Zachodniego Australii w Perth przeprowadzili badanie na dwóch tysiącach Chinek (około połowa z nich cierpiała na raka piersi). Naukowcy wyeliminowali zmienne sprzyjające rozwojowi nowotworów takie jak: nadwaga, brak ćwiczeń fizycznych i palenie, a następnie przeanalizowali nawyki żywieniowe badanych kobiet. Doszli do bardzo zaskakujących wniosków.

Kobiety, które spożywały przynajmniej 10 gram świeżych grzybów dziennie, zmniejszały swoje ryzyko zachorowania na raka piersi o 64%. Suszone grzyby wykazywały trochę słabsze działanie, zmniejszając to ryzyko o ok. połowę.

Co jeszcze bardziej zdumiewające, kobiety, które jadły grzyby a do tego regularnie piły zieloną herbatę zmniejszały ryzyko raka piersi aż o 89%!

Naukowcy uważają, że ochronne działanie grzybów przed rakiem piersi i innymi nowotworami hormonozależnymi wynika z faktu, że blokują one enzym zwany aromatazą, która wytwarza estrogen. Grzyby są jednym w bardzo niewielu pokarmów, które blokują aromatazę (granat też do nich należy). Kilka gatunków grzybów, włącznie z najpopularniejszą pieczarką oraz grzybami portobello, wykazuje silne działanie przeciw aromatazie.

Jednak konsumpcja grzybów chroni nie tylko przed nowotworami związanymi z hormonami. Zawierają one też wyspecjalizowane lektyny, które rozpoznają komórki nowotworowe i zapobiegają wzrostowi i podziałowi komórek rakowych.

Które grzyby są najlepsze w walce z rakiem?

Istnieją tysiące gatunków grzybów, a nasza znajomość i zrozumienie ich właściwości przeciwnowotworowych i korzystnego wpływu na zdrowie gwałtownie rośnie, lecz mimo to nadal jest w powijakach.

Nie tylko pieczarki wykazują antynowotworowe właściwości. Pieczarki brązowe, grzyby shitake, boczniaki, portobello, a także znacznie rzadsza żagwica listkowata, wrośniak różnobarwny (w Polsce uznawany za niejadalny) i grzybki reishi – wszystkie te grzyby zawierają aktywne biologicznie związki chemiczne, które mogą wykazywać silne działanie antynowotworowe.

Fitoskładniki tych gatunków mają antyangiogenne (przeciw powstawaniu nowych naczyń krwionośnych), antyproliferacyjne (przeciw namnażaniu się komórek) i inne antyrakowe właściwości, które do tej pory były zbadane w odniesieniu to raka żołądka, jelita grubego, piersi i prostaty.

Jak wkomponować grzyby w codzienną dietę?

Grzyby mają specyficzny smak i teksturę, ale pasują do bardzo wielu dań i są w stanie wzbogacić ich smak. Najlepiej jeść je ugotowane (nigdy surowe) i jak najbardziej regularnie jak to możliwe.

Poniżej przepis na warzywną zupę z brązowymi pieczarkami:

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 8

Składniki:

  • łyżka dobrego tłuszczu nadającego się do podsmażenia – dobry olej kokosowy taki jak ten
  • 350 gram pokrojonych w plastry brązowych pieczarek (około 3 i pół szklanki)
  • 1,5 szklanki cebuli
  • 2-3 pokrojone drobno marchewki
  • 1 poszatkowany seler
  • 2-3 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 szklanka kaszy owsianej lub jęczmiennej
  • 1,5 łyżki suszonego koperku (lub 1/4 szklanki świeżego)
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego)
  • 1,5-2 łyżeczki soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 szklanek wody
  • około pół kapusty pekińskiej
  • sok z połówki cytryny
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
  • ulubiona zielenina np. szpinak lub jarmuż, świeże zioła

Wykonanie:

  1. Podsmażyć cebulę w garnku z dodatkiem małej ilości wody, aż stanie się przeźroczysta.
  2. Dodać marchewkę, seler i pieczarki i podsmażać około 3 minuty aż lekko zmiękną.
  3. Zioła, sól, pieprz, liście laurowe wrzucić do wody. Zagotować i zredukować ogień. Gotować około godzinę na wolnym ogniu.
  4. Dodać kapustę i dalej gotować aż kasza całkowicie spuchnie i będzie miękka, około 30-60 minut.
  5. Kaszę zagotować osobno lub dodać na ostatni etap gotowania, na ok. 20-30 minut przed końcem.
  6. Dodać sok z cytryny, zieleninę i natkę pietruszki tuż przed podaniem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.

Smacznego!

Tagi: grzybynowotworypieczarkirakrak piersi
Poprzedni Artykuł

11 zdrowych alternatyw dla kawy

Następny Artykuł

Wzmocnij swoją odporność, czyli jak nie dać się przeziębieniu

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Zdrowie

DMSO – to warto wiedzieć

29 maja 2023

Wokół dimetylosulfotlenku DMSO narosło sporo mitów, utrudniających wyrobienie sobie właściwej opinii na jej temat. Niektórzy obawiają się chemicznie brzmiącej nazwy,...

Psyche a Zdrowie

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

22 maja 2023

Zanim na dzień dobry stwierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak klucz do zdrowia, że to niemożliwe, bo gdyby był...

Psyche a zdrowie

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

6 maja 2023

Wdzięczność z definicji jest docenieniem lub uznaniem czegoś, co zostało dla nas zrobione przez osobę, przez samo życie lub dostrzeżone przez siłę...

porady

12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

8 maja 2023

Mało kto ma już chyba wątpliwości, że to co się dzieje obecnie na świecie ma w mniejszym lub większym stopniu...

porady

Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

3 kwietnia 2023

Odpowiednia ilość i jakość snu jest niezmiernie ważna dla zdrowia, tak jak dieta czy ćwiczenia fizyczne. Dobry sen w ogromnym...

Zdrowie

Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

29 maja 2023

Artykuł sponsorowany Alergia i przeziębienie mogą zostać ze sobą pomylone ze względu na podobne objawy. Alergiczny nieżyt nosa nie jest...

Następny Artykuł

Wzmocnij swoją odporność, czyli jak nie dać się przeziębieniu

Kogo zobaczymy podczas Rewolucji Zdrowia? Przedstawiamy pełną listę prelegentów

8 kroków do wyrównania poziomu cukru we krwi

Komentarzy 2

  1. Zupa grzybowa na raka says:
    5 miesięcy temu

    Witaj Piotrze,
    Z zainteresowaniem przeczytałam artykuł i przepis na zupę. Co do pierwszego, od dawna twierdzę, że grzyby pozwoliły przetrwać ludzkości jako źródło pożywienia. Czy wiesz, że nawet zimą można je zbierać? Kiedyś się nawet ścięłam z jedną p. Biolog, która ich nie doceniała i nawet padł termin, że mają znikome wartości odżywcze? To było dawno temu, a ja jej wtedy obiecałam, że z czasem zmieni zdanie…
    To nie znaczy, że jem je codziennie ale mam swoje ulubione gatunki o których nie wspominasz. A szkoda, bo są w Polsce autorzy, którzy wręcz je dzielą ze względu na właściwości lecznicze. No ale artykuł dotyczył raka…
    Moje pytanie dotyczy przepisu na zupę. Wszystko ok ale nie rozumiem czemu ją gotować 2h? Składnikiem jest kasza, która po tym czasie zrobi z tego wszystkiego wstrętną breję i chyba wszystko na tym straci?
    Możesz się do tego odnieść? Z góry dziękuję!
    Kasia

    Odpowiedz
    • Piotr says:
      5 miesięcy temu

      Hej Kasiu – myślę, że masz rację – troszkę nieprecyzyjnie to napisałem. Należałoby tę kaszę dodać na późniejszym etapie, by nie gotowała się aż dwóch godzin – co prawda kaszę jęczmienną gotuje się trochę dłużej, ale faktycznie – nie aż dwie godziny. Bo co do samej zupy to raczej wątpliwości tu nie ma.
      A co do zbierania zimą – gdzieś o tym czytałem, ale sądziłem, że to raczej żart. Ale jak widać człowiek uczy się całe życie.
      Bardzo dziękuję za komentarz i cenną uwagę. Poprawię tekst, by było to jaśniejsze i we właściwej kolejności. Wszystkiego dobrego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

2 tygodnie temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

3 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

4 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

1 miesiąc temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Piotr - Aspartam działa jak narkotyk
  • marcin - Aspartam działa jak narkotyk
  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.