Czy masz niedobory cynku?

Czy masz niedobory cynku?

Cynk, który jest rodzajem metalu, to niezbędny dla organizmu pierwiastek śladowy. Często kojarzony jest z naturalnym, efektywnym sposobem na przeziębieniem. Lista jego właściwości zdrowotnych jest jednak znacznie dłuższa i powinniśmy dostarczać go organizmowi regularnie, nie tylko w czasie przeziębienia.

Cynk najlepiej przyjmować codziennie w małych dawkach, w celu zachowania zdrowia i utrzymania prawidłowego działania wielu procesów. Cynk korzystnie wpływa na ciało na wiele sposobów: wspiera produkcję hormonów, wzrost i procesy naprawcze; poprawia odporność i ułatwia trawienie. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, może więc mieć także zastosowanie w terapiach chorób przewlekłych, takich jak nowotwory i choroby serca.

Cynk jest obecny we wszystkich tkankach ciała i potrzebny do zdrowego podziału komórek. Działa jak antyoksydant, zwalczając wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia. Wywiera również duży wpływ na równowagę hormonalną i z tego powodu nawet niewielkie niedobory cynku mogą skutkować zwiększonym ryzykiem niepłodności lub cukrzycy.

Cytując za badaczami z Instytucie Dermatologii na Uniwersytecie Kalifornijskim:

„Cynk odgrywa kluczową rolę w wielu reakcjach biochemicznych: w organach, przewodzie pokarmowym, centralnym układzie nerwowym, immunologicznym, szkieletowym i reprodukcyjnym (…) Niedobry cynku skutkują dysfunkcją w odpowiedzi odpornościowej humoralnej i komórkowej oraz zwiększa podatność na infekcje.”

Dieta pozbawiona cynku może skutkować częstym łapaniem przeziębień, permanentnym uczuciem zmęczenia, kiepską koncentracją, zahamowaniem wzrostu i problemami z gojeniem się ran.

Jak dużo cynku nam potrzeba?

Zgodnie z USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, który ustala normy dziennego zapotrzebowania na pierwiastki, witaminy i minerały) zapotrzebowanie na cynk kształtuje się na różnych poziomach zależenie od wieku i płci:

Niemowlęta:

  • 0-6 miesięcy: 2 miligramy dziennie
  • 7-12 miesięcy: 3 miligramy dziennie

Dzieci:

  • 1-3 lata: 3 miligramy dziennie
  • 4-8 lat: 5 miligramów dziennie
  • 9-13 lat: 8 miligramów dziennie

Dorośli i nastolatki:

  • Mężczyźni od 14 r.ż.: 11 miligramów dziennie
  • Kobiety 14-18 lat: 9 miligramów dziennie
  • Kobiety od 19 r.ż.: 8 miligramów dziennie

Objawy niedoboru cynku

Niedobór cynku pojawia się, gdy dana osoba nie spożywa wystarczającej ilości pokarmów zawierających ten pierwiastek bądź gdy ma problem z jego absorbcją, wskutek zaburzeń trawiennych lub problemów z jelitami, np. syndromu przeciekającego jelita. Najwyższe ilości cynku można znaleźć w produktach bogatych w białko – szczególnie białko zwierzęce, takich jak dobre jakości mięso, niektóre rodzaje owoców morza i nabiału (idealne jest surowe mleko i produkty mleczne niepasteryzowane, pochodzące z ekologicznych źródeł). Spore ilości cynku można znaleźć również w zbożach i roślinach strączkowych.

Do najpopularniejszych objawów związanych z niedoborem cynku należą: 

  • Zmiany w apetycie, łącznie z zachciankami na słone lub słodkie pokarmy
  • Zmiany w zmyśle węchu i smaku
  • Utrata wagi lub przybranie na wadze
  • Wypadanie włosów
  • Problemy trawienne, łącznie z biegunką
  • Zespół chronicznego zmęczenia
  • Niepłodność
  • Problemy hormonalne, m.in. zespół napięcia przedmiesiączkowego lub symptomy menopauzalne
  • Niska odporność
  • Kiepska pamięć i koncentracja
  • Spowolnione gojenie się ran, infekcji skórnych i podrażnień

Jeśli rozpoznajesz u siebie kilka z tych objawów, możliwe, że cierpisz na niedobór cynku.

Najlepsze źródła cynku

Boczniaki – 500g: 3,85mg cynku

Grzyby shiitake (suszone) – 50g: 3,83mg cynku

Sałata radicchio – 500g: 3,1mg cynku

Fasola adzuki – 250g (ugotowanej): 4,43mg cynku

Pestki dyni – 50g: 3,91mg cynku

Ryż dziki – 250g (ugotowanego, ok. 70g surowego): 3,35mg cynku

Sezam niełuskany – 50g: 3,88mg cynku

Jagnięcina – 85g: 2,9mg cynku

Ekologiczna wołowina – 85g: 2,6mg cynku

Cieciorka – 1 szklanka (ugotowanej): 2,5mg cynku

Orzechy nerkowca – ¼ szklanki: 1,9mg cynku

 

Źródła: https://draxe.com/zinc-benefits/, http://salaterka.pl/najlepsze-zrodla-cynku/

Podobne artykuły

Odpowiedz