Niedawny przegląd kilku dekad badań translacyjnych pokazał, że niedobór długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 może prowadzić do depresji. Z drugiej strony, zwiększenie spożycia omega-3 może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu tego rodzaju zaburzeń.
Epizody depresji dotykają znaczną liczbę ludzi na całym świecie, z których wielu to nastolatki. Poważne zaburzenie depresyjne jest zazwyczaj leczone selektywnym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI). Jednak około 30 do 40 procent pacjentów nadal wykazuje objawy, a przyjmowanie tych leków nie jest wolne od skutków ubocznych.
Liczne badania pozwoliły znaleźć lepsze sposoby strategii leczenia i zapobiegania depresji. Jednym z potencjalnych środków, zaproponowanym przez Uniwersytet Cincinnati, może być dieta pacjentów.
Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 może prowadzić do depresji
Ponad trzydzieści lat badań translacyjnych sugeruje, że niezbędne długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie mogą wpływać na rozwój i objawy depresji. Ponadto dowody sugerują, że niedobór tych kwasów tłuszczowych zwiększył szanse na wystąpienie choroby serca i samobójstwa u pacjentów z depresją.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które można znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Dobre źródła to suplementy na bazie alg, olej rybny i tłuste ryby z zimnej wody, takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk. Niestety w tych czasach ryby albo są hodowlane (jak łosoś), albo zawierają duże ilości metali ciężkich. Dlatego najlepiej pozyskiwać omega-3 ze zbilansowanych mieszanek olei roślinnych – dostępne pod tym linkiem.
Suplementy kwasów tłuszczowych omega-3 mogą zapobiegać depresji
Przyjmowanie suplementów lub naturalnych olejów o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 może poprawić skuteczność obecnych terapii SSRI, które są stosowane w leczeniu depresji. Może także pomóc w zapobieganiu wystąpienia depresji, a nawet w leczeniu występujących już objawów.

Ponadto badania nad strukturą mózgu i rozwojem gryzoni wykazały, że niskie poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 powodują, że mózg rozwija cechy, które występują u pacjentów z depresją. Podawanie zwierzętom dietetycznego wzmocnienia pod postacią oleju rybnego podczas testów zmniejszyło zachowania związane z depresją.
Ostatecznie, najnowsze odkrycia sugerują, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 zwiększa odpowiedzi prozapalne w mózgu, co zwiększa ryzyko depresji. Połączenie tego i wszystkich wcześniejszych danych silnie sugerowało, że niedobór omega-3 w diecie jest jednym z ważnych czynników ryzyka zaburzenia depresyjnego.
W oparciu o to badanie, sugerowano, że rutynowe badania kliniczne i metody leczenia depresji powinny uwzględniać badania poziomu kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto testy te należy wykonać wcześnie, aby zapobiec rozwojowi depresji i leczyć wszelkie objawy, które już się pojawiły.
Autor badania Robert McNamara przeprowadził również wstępny test, w którym pacjenci z depresją są poddawani badaniom przesiewowym pod kątem poziomu EPA i DHA. Uczestnikom, którym brakuje tych składników odżywczych, podaje się właśnie suplementy z Omega-3. Wyniki są obiecujące.
Zdjęcie: Depositphotos