Artykuł sponsorowany
Czujesz rezygnację na samą myśl o rozpoczęciu kolejnej „diety cud”? Być może w tym momencie wcale jej nie potrzebujesz. Często decydujemy się na restrykcyjne rozwiązania, które potem nie przynoszą oczekiwanych efektów, tymczasem warto zacząć od prostych zmian polegających na zmianie pewnych nawyków. Jakich?
- Jedz mniej, ale częściej
4-5 mniejszych posiłków, zamiast 2-3 obfitych. Co Ty na to? Spróbuj – dzięki temu będziesz mogła uchronić się od napadów głodu (w tym również od podjadania), no i „uspokoisz” nieco organizm, które dłuższe przerwy w jedzeniu traktuje jako niepokojący sygnał, zachowując zapasy tłuszczu na „czarną godzinę”.
- Ochota to nie głód – ignoruj ją
Staraj się odróżnić chęć na coś do jedzenia od tego, czy naprawdę odczuwasz głód. Jeśli nie „ściska” Ci się żołądek i nie pojawia się dobrze znane burczenie w brzuchu, najpewniej to tylko ochota, aby coś przekąsić. Gdy już uda Ci się ocenić, że to faktycznie chwilowa słabość, po prostu z tym walcz. Jak? Na przykład sięgnij wtedy po szklankę wody lub gumę do żucia. Staraj się wyprzeć z głowy myśl o przekąsce.
- Zwróć uwagę na wielkość i kolor naczyń
Udowodniono, że stosowanie większych talerzy sprawia, iż zjadamy o około 1/3 więcej, niż potrzeba. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest używanie naczyń mniejszych gabarytów podczas nakładania jedzenia. Co więcej, okazuje się, że istotny jest również ich … kolor. Jak to możliwe? Wszystko dzięki zdolności kolorów do stymulowania pracy mózgu. Według naukowców niebieskie talerze najbardziej hamują apetyt, natomiast czerwony i pomarańczowy najbardziej go wzmagają. Nie bez znaczenia pozostaje również kontrast – gdy nakładamy jedzenie na talerz o kontrastującym kolorze, jedzenie staje się bardziej widoczne.
- Celebruj posiłki
Posiłek powinien kojarzyć się z przyjemnością. Dobrze jest, aby tej przyjemności nic nie zakłócało – żaden chaos, hałas, pośpiech. Najlepiej skoncentrować całą swą uwagę na jedzeniu. Pamiętaj o tym, aby uważnie i w miarę powoli przeżuwać każdy kęs – wtedy poprawisz proces trawienia. Sztuka koncentracji na tym, co się je, oddala nas również od chęci spożywania tłustych potraw z dużą ilością soli i cukru.
- Zadbaj o właściwą suplementację
Twój organizm potrzebuje stałych dostaw witamin i innych składników odżywczych. Również po to, aby sprawniej rozprawiać się z zalegającymi pokładami tłuszczu. Warto zwrócić uwagę na to, co i w jakich ilościach się przyjmuje. Najbezpieczniejsze są naturalne preparaty bazujące na wysoko stężonych ekstraktach roślinnych, np. mieszanka piperyny z pieprzem cayenne i guaraną. Więcej na jej temat przeczytasz tutaj: https://pl.piperineforte.com/sklad/
Zastosuj te porady i podejmij wyzwanie. Zacznij od małych, prostych kroków – zobaczysz, że przybliżą Cię one do realizacji marzenia o szczupłej sylwetce.