O jelitach i bakteriach w nich bytujących już od pewnego czasu dużo mówi się w kontekście ogólnego zdrowia, odporności oraz wielu chorób. Kolejne badanie potwierdza jak ważny udział mają te mikroorganizmy w regulacji naszego zdrowia. Dalej znajdziecie również informacje o tym, jakie produkty są wskazane, aby dbać o jelita oraz przepis na pyszny jogurt kokosowy, który będzie doskonałym wsparciem dla mikroflory.
Mikrobiom, zwany też mikrobiotą albo florą jelitową, to zbiór drobnoustrojów żyjących w naszych jelitach, tworzących swój „mini-ekosystem”. Należą do niego bakterie symbiotyczne, komensalne oraz patogeniczne. W skład naszego naturalnego mikrobiomu wchodzą także grzyby i wirusy.
Jak mówi dr Santamaria: „Bakterie, które mamy w jelitach spełniają wiele pożytecznych funkcji. Wspierają trawienie, zapobiegają infekcjom i uczą nasz układ odpornościowy jak jej zwalczać”. W ostatnim badaniu, białko w mikrobiomie jelitowym wykazało nową funkcję, która wywiera pozytywny wpływ na osoby cierpiące na nieswoiste zapalenie jelit.
Mechanizm stojący na straży zdrowia jelit
Badanie przeprowadzone przez dr Pere’a Santamarię i dr Kathy McCoy, ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Calgary opublikowane zostało niedawno w magazynie Cell. Odkryli, że nowy mechanizm w mikrobiomie jelitowym pomaga regulować pro- i antyzapalne komórki. Cytując dr McCoy „Odnaleźliśmy, że białko wyzwalane przez bakterię jelitową z rodzaju Bacteroides, działa przeciwko nieswoistemu zapaleniu jelit, szybko „rekrutując” białe krwinki do zabicia komórki układu immunologicznego, odpowiedzialnej za wywoływanie nieswoistego zapalenia jelit (…) Sądzimy, że ten mechanizm jest prawdopodobnie zaangażowany w ochronę większości ludzi przed wystąpienie nieswoistego zapalenia jelit”.
W układzie immunologicznym, ludzki mikrobiom ustawia parametry, które pozwalają organizmowi decydować co jest dobre a co złe. Mikrobiom utrzymuje porządek i balans w rezydujących koloniach bakterii, tak aby efekt każdego patogenu, chcącego ten porządek zburzyć, został zminimalizowany. Mikrobiom chroni także system gospodarza przed atakowaniem samego siebie.
Druga strona medalu
Jednak Santamaria ostrzega, że białko to może wywoływać przesadną reakcję białych krwinek, kiedy wyczuje obecność bakterii nieswoistego zapalenia jelit, co w rezultacie powoduje takie choroby. Kiedy te białe krwinki będą nadmiernie stymulowane, mogą powodować nawet choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca. Dodaje więc „To odkrycie pokazuje wpływ mikrobioty jelitowej na układ immunologiczny i wydobywa nowatorski mechanizm poprzez który zmiany w mikrobiomie jelitowym mogą zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych. My przyglądaliśmy się szczególnie nieswoistemu zapaleniu jelit, jednak prawdopodobne jest, że istnieje wiele protein w jelicie, które przyczyniają się do rozwoju innych chorób autoimmunologicznych poprzez podobne mechanizmy”.
Jak dbać o florę jelitową
Jaki jest wniosek z tych skomplikowanych badań? Że o florę jelitową trzeba dbać. Bakterie w niej obecne mają tak ogromny wpływ na zdrowie, że nie można ich lekceważyć. Co lubią pożyteczne dla nas bakterie jelitowe? Kiszonki, odpowiednią ilość błonnika dostarczanego w diecie, świeże warzywa i owoce. Czego nie lubią bakterie probiotyczne i co powoduje namnażanie się patogenicznej, szkodliwej flory jelitowej? Cukier, słodkie napoje gazowane, produkty pełne konserwantów i polepszaczy, stres.
Korzystnie na florę jelitową wpływają też jogurty, jednak nie te sklepowe, które nie powstały w wyniku prawdziwej fermentacji, a zawierają sztucznie dodane, martwe bakterie. Jeśli ktoś ma dostęp do świeżego mleka prosto od krowy może sam zrobić prawdziwy jogurt. Jeśli nie (mleko sklepowe się do tego nie nadaje), można skorzystać z mleka kokosowego i na jego bazie zrobić jogurt pełen korzystnych, probiotycznych bakterii.
Prosty przepis na jogurt kokosowy (tylko 4 składniki!)
Składniki:
- 800ml mleka kokosowego (bez żadnych dodatków – trzeba uważnie czytać etykiety!)
- 2 kapsułki probiotyków lub zestaw kultur bakterii do robienia jogurtu
- 2 łyżeczki żelatyny lub agaru
- 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
Wykonanie:
- Rozpuść żelatynę/agar w ¼ szklanki mleka i odstaw na bok.
- Na małym ogniu podgrzej pozostałą część mleka do momentu aż będzie gorące, ale nie wrzące.
- Zabierz mleko z palnika. Póki gorące, wymieszaj z cukrem i tą częścią mleka z żelatyną/agarem.
- Pozwól mleku ostygnąć do temperatury ok. 32 stopni.
- Przelej mleko kokosowe w 2 czystych słoików. Najlepiej w tym celu użyć zdezynfekowanych słoików.
- Teraz czas na kultury bakterii! Wsyp zestaw kultur bakterii do robienia jogurtu do mleka kokosowego i dobrze wymieszaj.
- Jeśli używasz kapsułek z probiotykami musisz otworzyć kapsułkę i wsypać zawartość do ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj.
- Zakryj pokrywką i utrzymuj mleko w temperaturze 37-46 stopni przez 18-24 godziny. Możesz do tego celu użyć specjalnego urządzenia do robienia jogurtu lub piekarnika. W tym drugim przypadku wystarczy tylko włączyć w nim światło i owinąć słoik ręcznikiem, aby trzymał ciepło.
- Kiedy jogurt kokosowy będzie już gotowy, jego smak będzie kwaśny a konsystencja nieco gęsta (zgęstnieje bardziej po schowaniu do lodówki).
- Przechowuj jogurt w lodówce. Jego przydatność do spożycia wynosi maksymalnie 2 tygodnie.
- Jeśli chcesz, aby jogurt był gęstszy, możesz przelać go przez podwójnie złożoną gazę.
Źródło: https://www.naturalnews.com/2017-11-22-autoimmune-disease-and-gut-health-new-study-reveals-how-your-microbiome-regulates-inflammation.html
Przepis: http://thecoconutmama.com/coconut-milk-yogurt-recipe/?m