Artykuł partnera
Na cukrzycę choruje ok. 350 milionów ludzi na całym świecie. Liczby mówią same za siebie, czyli mamy do czynienia z problemem na szeroką skalę. Do zachorowania przyczynia się najczęściej niezdrowy tryb życia, brak ruchu, używki i stres – czynniki prowadzące do otyłości i nadwagi.
Dlaczego cukrzyca?
Choroba ta dotyka osób, które mają problem z metabolizmem węglowodanów, a co za tym idzie, występuje u nich podwyższone stężenie cukru we krwi. Jak zostało wspominane we wstępie na wystąpienie tego schorzenia ma wpływ przede wszystkim niezdrowy tryb życia i niedostateczna aktywność fizyczna. Trzustka zaczyna źle pracować i nie produkuje w odpowiedniej ilości hormonu zwanego insuliną, który jak wiadomo, reguluje poziom metabolizmu cukrów. Nieodpowiednia funkcjonowanie trzustki może wynikać nie tylko z przyczyn środowiskowych, ale też z czynników genetycznych. Na rozwój cukrzycy ma także wpływ insulinoodporność, która jest najczęściej dziedziczona. Jest to zmniejszona odporność tkanek na insulinę. Może się ona rozwinąć w przypadku problemów hormonalnych, otyłości i przy zespole metabolicznym.
Jak dieta dla cukrzyka?
Generalnie dieta cukrzycowa to po prostu zdrowe odżywianie się, czyli spożywanie produktów nieprzetworzonych, pełnych witamin i minerałów. Trzeba wystrzegać się węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takich, które wolniej wchłaniają się z układu pokarmowego i nie powodują nagłego wzrostu cukru we krwi. Można znaleźć w Sieci sporo dobrych stron na temat diety cukrzycowej. Warto zajrzeć m.in. tutaj: http://apetytnapolskie.com/ aby pogłębić swoją wiedzę na temat zdrowej żywności i sporządzić odpowiedni plan żywieniowy.
Węglowodany
Muszą to być węglowodany złożone. Czyli takie, które dają większe uczucie sytości po posiłku, nie są oczyszczone z błonnika i poprawiają paramenty gospodarki lipidowej. Na powinny znaleźć się m.in.. takie produkty, jak pieczywo pełnoziarniste, np. graham, płatki owsiane, ryż brązowy, grube kasze, makarony (najlepiej al dente oraz razowe). Nie można pozbawić swoich posiłków cennych węglowodanów, które wpływają na nasze samopoczucie, zdrowie psychiczne i dodają energii, jak r również obniżają poziom złego cholesterolu.
Tłuszcze
Niezdrowym tłuszczom nasyconym pochodzenia zwierzęcego mówimy stanowcze nie. Należy tak komponować posiłki, aby znalazły się w nich zdrowe jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe roślinne. Te drugie to przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega 3 (Zawierają się przede wszystkim w rybach) oraz omega 6 (występują w różnych olejach m.in. sojowym, kukurydzianym, pestkach dyni i nasionach. Zdrowe tłuszcze roślinne podwyższają odporność organizmu, dodają energii oraz wpływają na pracę mózgu. Nie można też zapominać, że w tłuszczach rozpuszczają się niektóre witaminy np. A, K i D. To dzięki tłuszczom może być magazynowana energia, tworzą się nowe komórki i hormony.
Pełnowartościowe białko
Jak wiadomo, białko stanowi niezbędny składnik organizm, ponieważ jest jego podstawowym budulcem. Nie może go więc zabraknąć w diecie cukrzycowej, ale jego źródłem mogą być tylko chudy nabiał, wędliny i mięso. Zdecydowanie warto postawić na naturalny jogurt probiotyczny, kefir, maślanki, drób i ryby. Nieodzowne w zdrowej diecie są warzywa strączkowe, m.in. soczewica, soja i groch. Dzięki jedzeniu takich produktów organizm otrzyma odpowiednią podaż zdrowego białka oraz witaminy z grupy B i minerały, mi.n: wapń, fosfor i żelazo. Oprócz tego należy pamiętać o regularnych, częstych posiłkach, które będą podawane w małych porcjach. Odstawienie używek (nikotyna i alkohol) to również podstawa do zachowania dobrego zdrowia, szczególnie w przebywaniu takich chorób, jak
Choć wszyscy powinniśmy starać się dobrze odżywiać, to właściwa dieta jest ważna szczególnie u cukrzyków. Jedzenie odpowiednich posiłków może znacznie ułatwić kontrolowanie poziomu cukru we krwi, a tym samym pomóc uniknąć powikłań tej choroby.