Wiele badań wykazało wyraźny związek między otyłością a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Siedzący tryb życia, wysokie spożycie alkoholu i niezdrowe jedzenie przyczyniają się do otyłości. Jedną z najbardziej bezpośrednich przyczyn przybierania na wadze jest spożywanie słodkich napojów kolorowych i przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru.
Jednym z nowotworów wyraźnie związanych z otyłością jest rak jelita grubego. Rak jelita grubego jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym w naszym kraju. Zachorowalność na ten rodzaj nowotworu w naszym kraju wciąż rośnie. Chociaż śmiertelność z powodu raka jelita grubego spada w ostatnich dziesięcioleciach – najprawdopodobniej dzięki metodom wczesnego wykrywania – rzeczywista liczba osób, u których zdiagnozowano tę formę raka jest z roku na rok coraz większa.
Pomimo wyraźnego związku między otyłością a nowotworami, bardzo niewiele badań uwzględniało bezpośredni związek między wysokim spożyciem cukru a ryzykiem raka jelita grubego i innych nowotworów. Ostatnie badania na zwierzętach przeprowadzone przez naukowców z Baylor College of Medicinei Weill Cornell Medicine, opublikowane w czasopiśmie Science, wykazały wyraźny związek między zwiększonym spożyciem syropu glukozowo-fruktozowego a przyspieszonym wzrostem guza u myszy z rakiem jelita grubego.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest rodzajem substancji słodzącej, wytwarzanej z syropu kukurydzianego. Jest bardzo powszechnie stosowany w słodkich napojach, słodyczach, słodkich płatkach śniadaniowych i w innej żywności przetworzonej.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest naprawdę szkodliwy dla zdrowia z wielu powodów, m.in.:
- Nienaturalnie zwiększa ilość fruktozy w diecie. A ta powoduje problemy zdrowotne, gdy jest spożywana w dużych ilościach. Ciało ludzkie nie jest przystosowane do prawidłowego przetwarzania fruktozy, ponieważ nasza dieta ma zawierać tylko niewielkie ilości tego cukru ze świeżych owoców i warzyw.
- Syrop GF łatwo przekształca się w tłuszcz, który może powodować stłuszczenie wątroby i cukrzycę typu 2.
- Spożycie cukru ogólnie wiąże się ze zwiększonym stanem zapalnym, o którym wiadomo, że zwiększa ryzyko otyłości, raka i chorób serca.
- To puste kalorie, które nie dodają żadnej wartości odżywczej do Twojej diety.
Syrop GF karmi guzy raka jelita grubego
W pierwszym etapie badań naukowcy pozwolili myszom swobodnie pić słodki napój. W rezultacie gryzonie przybrały na wadze w ciągu zaledwie 1 miesiąca.
Aby ustalić, czy syrop GF zwiększy wzrost raka niezależnie od otyłości, zespół postanowił podawać słodki napój w sposób, który pozwoli myszom spożywać go bez przybierania na wadze. Naukowcy podawali myszom napój doustnie przez specjalnie zaprojektowaną strzykawkę raz dziennie przez 2 miesiące.
Po tej 2-miesięcznej próbie, badacze zauważyli, że gryzonie nie przybrały zbyt dużej masy, ale rzeczywiście rozwinęły się u nich większe, bardziej zaawansowane guzy niż u gryzoni, które otrzymywały tylko wodę.
Według naukowców odkrycia te pokazują, że zwierzęta, które mają już wczesne stadia nowotworów, a następnie spożywają nawet niewielkie ilości syropu GF, doświadczają przyspieszonego wzrostu i postępu nowotworów, nawet jeśli nie są otyłe.
„Potrzebne są dalsze badania, aby przełożyć te odkrycia na ludzi”, wyjaśnia współautor badania, Jihye Yun. „Jednak nasze odkrycia na modelach zwierzęcych sugerują, że przewlekłe spożywanie słodkich napojów może skrócić czas rozwoju raka.”
Źródło: https://www.naturalnews.com/2019-08-03-cancer-cells-fueled-by-sugary-drinks-tumors-grow-faster.html