Otyłość jest globalną epidemią, która dotyka ponad 650 milionów dorosłych na świecie. Jeśli nie jest właściwie leczona może prowadzić do rozwinięcia się problemów zdrowotnych, np. takich jak choroba sercowo-naczyniowa. Takie konsekwencje są częściowo przypisywane wysokim poziomom lipoprotein o małej gęstości (LDL), często związanych z otyłością. Chociaż istnieją konwencjonalne leki, które mają na celu obniżenie poziomu LDL, wiele z nich powoduje działania niepożądane, takie jak zaburzenia czynności wątroby. Z tego powodu naukowcy nadal badają alternatywy, takie jak leki ziołowe, które można wykorzystać do tego celu.
Naukowcy z National Yang-Ming University i Szpitala w Taipei znaleźli naturalny sposób na obniżenie poziomu LDL w zielonej herbacie. Ten napój wytwarzany jest z liści Camellia sinensis. Roślina ta zawiera polifenole i flawonoidy, takie jak epikatechina (EC), epigallokatechina (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigallokatechiny (EGCG). Związki te są odpowiedzialne za korzystne działanie zielonej herbaty, w tym jej działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnadciśnieniowe.
Zmniejsza poziom lipidów
W tym badaniu z BMC Complementary and Alternative Medicine, naukowcy chcieli określić wpływ picia zielonej herbaty na kobiety otyłe i z nadwagą. W tym celu przeprowadzili randomizowane, podwójnie ślepe i kontrolowane przez placebo badanie kliniczne. Następnie mierzyli parametry, takie jak triglicerydy, cholesterol, lipoproteiny o dużej gęstości i poziomy LDL, a także peptydy hormonalne związane z otyłością, takie jak leptyna, insulina, grelina, adiponektyna, apolipoproteina (Apo) A1 i apolipoproteina B100.
Wyniki badania pokazały, że kobiety pijące zieloną herbatę doświadczyły spadku poziomu LDL. Jest to zgodne z poprzednim badaniem, które wykazało, że napój ten może zmniejszać wchłanianie lipidów i białek, a także zmniejszać syntezę glukozy i kwasów tłuszczowych. Oprócz tego zaobserwowano wzrost produkcji leptyny. Hormon ten odgrywa zasadniczą rolę w regulacji metabolizmu lipidów i wykazano, że indukuje sygnały sytości w mózgu. Inne markery biochemiczne związane z nadwagą lub otyłością nie wykazywały istotnych zmian.
Więcej powodów, by pić zieloną herbatę
Osoby pijące zieloną herbatę mogą również czerpać następujące korzyści zdrowotne:
Ulga od zapalenia stawów
Zielona herbata ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów.
Ochrona przed uszkodzeniem skóry
Polifenole w zielonej herbacie zwiększają zdolność komórek skóry do naprawy po uszkodzeniu promieniami ultrafioletowymi (UV). Ponadto badanie z Journal of the German Society of Dermatology wykazało, że ten napój może złagodzić egzemę.
Zdrowy poziom cukru we krwi
Osoby z cukrzycą typu 2 powinny uwzględnić w swojej diecie zieloną herbatę, aby poprawić poziom cukru we krwi. Wynika to z korzystnego wpływu tej herbaty na insulinooporność.
Wzmożona czujność psychiczna
Zielona herbata zawiera zdrowy poziom kofeiny, który wystarcza do pobudzenia układu nerwowego i utrzymania przytomności, bez powodowania niepokoju i rozdrażnienia.
Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka
EGCG w zielonej herbacie ma silne właściwości antyoksydacyjne, które neutralizują rakotwórcze wolne rodniki. Ponadto przegląd w Molecules and Cells wykazał, że picie zielonej herbaty może zapobiegać nawrotom niektórych typów raka.
Warto polubić dla takich właściwości. Zielona to moja ulubiona wśród herbat.