Dna moczanowa – bolesna choroba, której łatwo zapobiegać dzięki diecie

Dna moczanowa – bolesna choroba, której łatwo zapobiegać dzięki diecie

Dna moczanowa jest jedną z najczęstszych postaci zapalenia stawów u dorosłych, szczególnie w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej.

“Choroba króla”

Historycznie, dna moczanowa została nazwana “chorobą króla” lub “chorobą ludzi bogatych”. Takie skojarzenia powstały, ponieważ ludzie powiązali ją z nadmiernym spożyciem mięsa i alkoholu, na które mogli sobie pozwolić tylko bogaci. To przekonanie było w rzeczywistości błędne, ponieważ podagra może dotknąć każdego i przy różnych czynnikach ryzyka.

Dna moczanowa jest stanem, w którym kwas moczowy krystalizuje się w tkance miękkiej stawu, powodując rozdzierający ból, obrzęk, zaczerwienienie i ciepło. Kryształki są produktem ubocznym metabolizmu puryn, związków chemicznych obecnych w wielu rodzajach żywności. W przeważającej części, powstały kwas moczowy jest filtrowany przez nerki i usuwany za pomocą moczu lub kału. Jeśli jednak w krwiobiegu jest zbyt dużo kwasu moczowego – stan zwany hiperurykemią – może zwiększyć to ryzyko jego transformacji w kryształy, które zbierają się w stawach i powodują dnę.

Ostre epizody dny moczanowej zwykle przechodzą same, ale powtarzające się przypadki mogą prowadzić do przewlekłej dny moczanowej, która może uszkodzić dotknięte stawy i prowadzić m.in. do zmniejszenia zakresu ruchów, a także innych problemów.

Poniższe czynniki mogą zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia dny moczanowej:

  • Wcześniejsze schorzenia, w tym zastoinowa niewydolność serca, zespół metaboliczny, cukrzyca, nadciśnienie i upośledzona czynność nerek
  • Otyłość, w której wskaźnik masy ciała (BMI) wynosi 30 lub więcej
  • Niektóre leki, takie jak diuretyki
  • Duże spożycie alkoholu
  • Pokarmy bogate w purynę, takie jak czerwone mięso, podroby i owoce morza, takie jak anchois, sardynki, małże, przegrzebki, pstrąg i tuńczyk

Jak zapobiegać dnie moczanowej poprzez dietę

Na szczęście, dna jest stanem, który można łatwo rozwiązać dokonując pewnych zmian w stylu życia i diecie. Według ekspertów, zaledwie 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej – takiej jak pływanie lub jazda na rowerze – dziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia dny moczanowej, a także innych chorób przewlekłych.

Ponadto, zmiana diety w celu ograniczenia żywności bogatej w purynę i dodanie większej ilości owoców i warzyw może znacznie pomóc w zmniejszeniu poziomu kwasu moczowego w organizmie.

Oto pięć produktów spożywczych, które mogą obniżyć poziom kwasu moczowego:

  • Jabłka – jabłka zawierają kwas jabłkowy, który rozkłada się i eliminuje kwas moczowy. Ma również niską zawartość puryn, 14 mg w 100g porcji.
  • Cytryny – witamina C, z której słyną cytryny, jest niezbędna dla osób pragnących zmniejszyć poziom kwasu moczowego. Picie soku z cytryny pomaga nie tylko w rozpuszczaniu kryształów kwasu moczowego; wypłukuje je również z ciała.
  • Wiśnie – ten mały, cierpki owoc jest synonimem redukcji kwasu moczowego, ponieważ jego bioaktywne związki skutecznie zapobiegają krystalizacji kwasu moczowego w stawach.
  • Marchew – warzywo jest nie tylko bogate w beta-karoten, ale jego alkalizująca natura pomaga wypłukiwać toksyny i nadmiar substancji chemicznych z organizmu.
  • Nasiona selera – są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które pomagają nerkom wypłukać kwas moczowy z organizmu. Alkalizuje również krew i obniża stan zapalny.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.