W niemal każdym produkcie, który kupujemy w marketach odnajdziemy na liście składników produktów tajemnicze E. Jeśli nawet w ostatnich latach zostały zastąpione one nazwami do nich przypisanymi to większości z nas i tak one nic nie mówią. Warto mieć więc pod ręką encyklopedię środków, do której będzie można sięgnąć i sprawdzić czy produkt, który spożywasz jest tylko trochę szkodliwy czy może bardzo….
Lista jest podzielona na następujące kategorie:
- E100 – E199 – barwniki
- E200 – E299 – konserwanty
- E300 – E399 – antyutleniacze
- E400 – E499 – emulgatory i środki zagęszczające
- E500 – E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- E600 – E699 – wzmacniacze smaku
- E700 – E799 – antybiotyki
- E900 – E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
- E1300 – E1400 – modyfikowane skrobie
E100 – E199 – barwniki:
E100
Kurkumina; naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa. Stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach, musztardzie, kosmetykach. Nieszkodliwy.
E101
Ryboflawina, laktoflawina, witamina B2; żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach .Występuje w przyrodzie. Jest degradowana przez UV. Nieszkodliwy.
E102
Tartrazyna; syntetyczny, cytrynowożółty barwnik produkowany głównie do celów spożywczych. Używany przy produkcji napojów w proszku, esencji owocowych, miodu sztucznego, musztardy. Może wywoływać alergie. Jest niezalecana dla dzieci. Odradza się spożywanie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.
E103
Rezorcyna; stanowi składniki farb do włosów, płynów do układania włosów oraz leków zewnętrznych o działaniu keratolitycznym i grzybobójczym. Zabroniony.
E104
Żółcień chinolinowa; zielonkawo-żółty barwnik spożywczy. Powoduje zapalenie skóry. Może powodować mutację materiału genetycznego, przyczyniając się do rozwoju choroby nowotworowej. Używany jest w: lodach, galaretkach do ciast, cukierkach na kaszel, napojach gazowanych oraz jako barwnik w tatuażach i kosmetykach. Powoduje nadpobudliwość u dzieci. Jest uważany za toksyczny i jest zakazany w większości krajów, np. w USA i w Japonii.
E105
Żółcień trwała AB; zabroniony.
E110
Żółcień pomarańczowa; barwnik żółto-pomarańczowy stosowany do barwienia żywności; dodatek do marmolady, marcepanu, zup w proszku, żeli, gum do żucia, powłok tabletek. Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek. W wielu krajach zakazany ze względu na swoją szkodliwość; niebezpieczny.
E111
Oranż GGN, oranż α-naftolowy; zabroniony.
E120
Kwas karminowy, karmina, koszenila; naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.
E121
Lakmus; zabroniony.
E122
Azorubina, karmoizyna; czerwony barwnik azowy, syntetyczny; stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach. Może wywoływać alergie.
E123
Amarant; syntetyczny; ma barwę ciemnoczerwoną oraz dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Stosowany do barwienia nielicznych produktów spożywczych, takich jak: niskoprocentowe napoje alkoholowe i kawior. Obecnie barwnik ten wycofywany jest z użycia w produktach spożywczych. Natomiast jest z powodzeniem stosowany do barwienia kosmetyków: głównie szminki. Istnieją badania dowodzące jego mutagenności. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Może wywoływać alergie.
E124
Czerwień koszenilowa; czerwony syntetyczny barwnik spożywczy; dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych. Może wywoływać alergie.
E125
Zabroniony.
E126
Zabroniony.
E127
Erytrozyna; syntetyczny, wiśniowo-czerwony barwnik spożywczy. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.
E130
Zabroniony.
E131
Błękit patentowy V; syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.
E132
Błękit indygowy, indygo, indygotyna; uważany za nieszkodliwy. Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.
E133
Błękit brylantowy FCF; syntetyczne barwnik zielonkawo-niebieski. Ze względu na swoją szkodliwość zakazany w niektórych krajach.
E140
Chlorofil; naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.
E141
Kompleks miedziowy chlorofilu; dodatek żywnościowy, zielony barwnik stosowany w niektórych serach typu Feta, dodatek do groszku konserwowego. Uwazany za nieszkodliwy.
E142
Zieleń brylantowa, zieleń malachitowa G, zieleń diamentowa, zieleń s; syntetyczny, zielony barwnik stosowany w przemyśle spożywczym. Szkodliwy dla zdrowia, w niektórych krajach zakazany.
E150
Karmel; naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego; dodatek barwiący do niektórych napojów i deserów; Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy.
E151
Czerń brylantowa PN; syntetyczny, rozpuszczony w wodzie daje granatowo-fioletowe zabarwienie. Znajduje zastosowanie w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych, napojów spirytusowych, ciasta w proszku z czarną porzeczką, sos brązowy, jogurty (zwłaszcza pitne). Zakazany w Stanach Zjednoczonych; niezalecany dzieciom. Może wywoływać alergie.
E152
Zabroniony.
E153
Węgiel drzewny; naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego; dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.
E160
Karetonoidy; nieszkodliwy.
E160a
Karoten; alfa-,beta- karoten, prowitamina A – żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła; nieszkodliwy.
E160b
Annato; pomarańczowy barwnik otrzymywany naturalnie z nasion drzewa tropikalnego; używany do barwienia margaryny, olejów roślinnych, żółtych serów, ciast; nieszkodliwy.
E160f
Karotenoid, ester etylowy; niedopuszczony w Polsce.
E161
Ksantofil, karetonoidy; niedopuszczony w Polsce.
E162
Betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana; naturalny, ciemnoczerwony/fioletowy; dodatek do przetworów owocowych; nieszkodliwy.
E163
Antocyjan; czerwonawy, naturalny; występuje w winogronach i jagodach; dodawany do napoi, konserw owocowych, słodyczy; nieszkodliwy.
E170
Węglan wapnia; biały barwnik; środek ścierny w pastach do zębów; nieszkodliwy.
E171
Biel tytanowa, dwutlenek tytanu; syntetyczny, mineralny biały barwnik; biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów; uważany za nieszkodliwy.
E172
Wodorotlenek żelaza; syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki, rzadko stosowany – dodawany do sztucznych osłonek kiełbas. Uważane za nieszkodliwe.
E173
Glin, aluminium; syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik; stosowany do dekoracji słodyczy. Parlament Europejski uznał, że dodawanie aluminium powinno być zakazane, ponieważ ma związek z chorobą Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.
E174
Srebro; naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant; dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słodyczy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.
E175
Złoto; naturalny, mineralny złoty barwnik; dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów; może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach; odradza się częste stosowanie.
E180
Karmin 6B; syntetyczny, czerwony barwnik; stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów; odradza się częste spożywanie. Może wywoływać alergie.
E200 – E299 – konserwanty
E200
Kwas sorbowy; syntetyczny, stosowany jako konserwant, głównie w margarynie i serach. Uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia, choć często powoduje reakcje alergiczne. W badaniach na szczurach stwierdzono, że kwas ten, podawany z dietą, powodował powiększenie masy wątroby bez zmian histopatologicznych.
E201
Sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.
E202
Sorbinian potasu, sól potasowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn, jogurtów i innych fermentowanych produktów mlecznych; nieszkodliwy.
E203
Sorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.
E210
Kwas benzoesowy; syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek. Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.
E211
Benzoesan sodu, sól sodowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; występuje naturalnie w znacznych ilościach (które mogą przekraczać 0,1%) w żurawinach, borówkach i śliwkach suszonych, a także w renklodach, cynamonie, goździkach i jabłkach. Dodawany do przetworów owocowych, przetworów warzywnych, różnych sałatek, koncentratu pomidorowego, napojów gazowanych. Benzoesan sodu działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. Odradza się częste spożywanie.
W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu.
E212
Sól potasowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 210). Może wywoływać alergie.
E213
Benzoesan wapnia, sól wapniowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 210). Może wywoływać alergie.
E214
p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetyczny, stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste spożywanie. Może wywoływać alergie.
E215
p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.
E216
p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.
E217
p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.
E219
p-hydroksybenzoesan metylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 214). Może wywoływać alergie.
E220
Bezwodnik siarki, dwutlenek siarki; syntetyczny; dodawany do soków owocowych i koncentratów, win, suszonych owoców); odradza się częste spożywanie; uwaga osoby wrażliwe i astmatycy; niszczy witaminę B 12.
E222
Kwaśny siarczyn sodu, wodorosiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
E223
Pirosiarczan sodu, dwusiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
E224
Pirosiarczan potasu, dwusiarczan potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
E226
Siarczan wapnia, siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
E227
Wodorosiarczan wapnia, kwaśny siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
E230
Bifenyl, Diphenyl; syntetyczny; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E231
Syntetycznie otrzymywany konserwant; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. Patrz E230.
E232
Syntetycznie otrzymywany konserwant; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. Patrz E230.
E233
Syntetyczny; używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów; stosowany także jako pestycyd oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych; niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii; zakłóca czynności skóry.
E236
Kwas mrówkowy; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; nieszkodliwy.
E237
Mrówczan sodu; syntetyczny; nieszkodliwy.
E238
Mrówczan wapnia; syntetyczny; nieszkodliwy.
E239
Urotropina, heksamina; syntetyczny; może wywoływać alergie.
E249
Azotyn potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.
E250
Azotyn sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.
E251
Azotan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.
E252
Azotan potasu; syntetyczny; dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych; zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.
E260
Kwas octowy; syntetyczny lub fermentacyjny; dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
E261
Octan potasu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
E262
Dwuoctan sodu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
E263
Octan wapnia; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
E270
Kwas mlekowy; u noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Nieszkodliwy.
E280
Kwas propinowy; syntetycznie produkowany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Odradza się częste spożywanie.
E281
Propinian sodu, sól sodowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.
E282
Propinian wapnia, sól wapniowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.
E283
Propinian potasu, sól potasowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.
E300 – 399 – antyutleniacze
E300
Kwas L-askorbinowy, witamina C; przeciwutleniacz; syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C; ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.
E301
Askorbinian sodu, sól sodowa kwasu askorbinowego; przeciwutleniacz; syntetyczny; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.
E302
Askorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu askorbinowego; przeciwutleniacz; syntetyczny; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.
E304
Kwas palmitynowy, palmitynian askrobylu; pochodna witaminy C; przeciwutleniacz; syntetyczny; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.
E306
Witamina E; przeciwutleniacz naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E307
α-tokoferol; syntetycznie produkowana witamina E; przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E308
γ-tokoferol; syntetycznie produkowana witamina E. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E309
δ-tokoferol; syntetycznie produkowana witamina E. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E310
Galusan propylowy; przeciwutleniacz; syntetyczny. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Powoduje wysypki.
E311
Galusan oktylu; przeciwutleniacz; syntetyczny. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Powoduje wysypki.
E312
Galusan dodecylu; przeciwutleniacz; syntetyczny. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Powoduje wysypki.
E320
BHA, Butylowany hydroksyanizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F; przeciwutleniacz; syntetyczny. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Zwiększa poziom cholesterolu. W wielu krajach jest niedozwolony w produktach dla dzieci.
E321
BHT, Butylowany hydroksytoluen, Impruvol; Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. przeciwutleniacz; syntetyczny. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHT podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Zwiększa poziom cholesterolu. W wielu krajach jest niedozwolony w produktach dla dzieci. Odradza się częste spożywanie.
E322
Lecytyna; naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
E325
Mleczan sodowy, sól sodowa kwasu mlekowego; syntetyczny; U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego). Uważany za nieszkodliwą.
E330
Kwas cytrynowy; naturalny; otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej; substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E331
Cytrynian sodu, sól sodowa kwasu cytrynowego; syntetyczny; regulator kwasowości i stabilizator; Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E332
Cytrynian potasu; sól potasowa kwasu cytrynowego; syntetyczny; regulator kwasowości i stabilizator; Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E333
Cytrynian wapnia, sól wapniowa kwasu cytrynowego; syntetyczny; regulator kwasowości i stabilizator; Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E335
Winian sodu, sól sodowa kwasu winowego; naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz; w dużych dawkach działa przeczyszczająco; uważany za nieszkodliwe.
E336
Winian monopotasowy, wodorowinian potasu, kamień winny; naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz; w dużych dawkach działa przeczyszczająco; uważany za nieszkodliwe.
E337
Winian sodowo-potasowy, sól sodowo-potasowa kwasu winowego; naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz; w dużych dawkach działa przeczyszczająco; uważany za nieszkodliwe.
E338
Kwas fosforowy, kwas ortofosforowy; przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.
E339
Ortofosforan monosodowy, diwodoroortofosforan sodu, sól sodowa kwasu ortofosforowego; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.
E340
Ortofosforan monopotasowy, diwodoroortofosforan potasu, sól potasowa kwasu ortofosforowego; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.
E341
Ortofosforan wapnia, ortofosforan tripotasowy, sól wapniowa kwasu ortofosforowego; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.
E400 – E499 – emulgatory i środki zagęszczające
E400 Kwas alginowy
Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie.
E401 Alginian sodu
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E402 Alginian potasu
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E403 Alginian amonu
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól amonowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E404 Alginian wapnia
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E405 Alginian propylenowo-glikolowy
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E406 Agar
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Ogranicza przyswajanie składników mineralnych. W dużych dawkach może działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
E407 Karagen
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach, normalnie nie występujących w żywności, może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczojąco. Odradza się częste spożywanie.
E410 Mączka chleba świętojańskiego
Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z owoców drzewo świętojańskiego. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może działać przeczyszczojąco. Takie ilości jednak nie są spotykane w artykułach spożywczych. Uważany zo nieszkodliwy. Uwaga alergicy.
E412 Guma guar
Naturalny, roślinny środek zagęszczający i stabilizator uzyskiwany z nasion drzewa Cyamopsis tetragonolobus. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Zdarzają się przypadki wystąpienia po jego spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.
E413 Tragakanta
Naturalny, roślinny środek zagęszczający otrzymywany z soku krzewu z rodzaju Astragalus, rosnącego w Azji. Nie ulega przemianie materii, o w dużych dawkach może działać przeczyszczojąco. Tak duże dawki w artykułach spożywczych nie są jednak stosowane. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.
E414 Guma arabska
Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i emulgator. Wysuszony sok niektórych gatunków akacji. W niektórych krajach (Belgio, Francja) może być utrwalona przez napromieniowanie. Uważana za nieszkodliwą. Uwaga alergicy.
E415 Guma ksantanowa
Syntetyczny środek zagęszczający i stabilizujący na bazie roślinnej. Otrzymywany przez fermentację substancji zawierających cukier przez bakterie. Nie ulega przemianie materii. Podawany w dużych dawkach zwierzętom doświadczalnym powodował biegunkę, jednak tok duże dawki nie są stosowane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy.
E416 Guma karaya
Naturalny, roślinny środek zagęszczający i stabilizator. Wysuszony sok drzewa Sterculiceae. Ma działanie przeczyszczające. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia. Stosowany także jako środek przeczyszczający, wzmacniacz włosów i do przytwierdzania protez zębowych. Odradza się częste spożywanie.
E417 Guma Tara
Roślinny środek zagęszczający i stabilizator otrzymywany z nasion roślin strączkowych tara. Uwaga alergicy.
E418 Guma gellan
Syntetyczny zagęszczacz, środek żelujący i stabilizator. Produkowany przez mikroorganizmy rosnące na podłożu zawierającym cukier. Nie przyswajany przez organizm człowieka. Substancja o działaniu przeczyszczającym. Brak wiarygodnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E420 Sorbitol
Syntetyczna substancja słodząca (słodzik) i teksturotwórcza. Produkowany w wyniku chemicznego przetwarzania glukozy. Stosowany w diecie diabetyków. Nie atakuje szkliwa zębów. Nie dopuszczony do stosowania w napojach. Sorbitol wolno stosować prawie we wszystkich produktach spożywczych w dowolnych ilościach. Przy przekroczeniu dawki 20 g/dzień mogą wystąpić biegunki. Ilość ta może być zawarta już w kilku łyżeczkach dietetycznej konfitury. W doświadczeniach na zwierzętach, przy podawaniu zbyt dużej dawki, obserwowano tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek. Odradza się częste spożywanie – w ilości przekraczającej 20 g dziennie.
E421 Mannitol
Syntetyczna substancja słodząca (słodzik) i przeciw- zbrylająca. Stosowany w diecie diabetyków. Nie atakuje szkliwa zębów. Może powodować biegunki. Odradza się częste spożywanie w ilości przekraczającej 50 g dziennie.
E422 Glicerol, gliceryna
Syntetyczny nośnik i substancja utrzymująca wilgotność. Występuje w naturze w olejach i tłuszczach. Uważany za nieszkodliwą.
E432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu
Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie.
E433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu
Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie.
E434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie.
E435 Monosteatynian polioksyetylenosorbitolu
Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie.
E436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu
Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie.
E440 Pektyny
Naturalny lub syntetyczny środek zagęszczający i żelujący na bazie roślinnej. Pozyskiwany z jabłek, buraków cukrowych i skórki pomarańczowej. Zawarty w owocach. Pektyny amidowane uzyskiwane są na drodze hydrolizy amoniakalnej pektyn wysokometylowanych. Stosowane jako dodatek do cukrów żelujących i substancji żelujących. Uważane za nieszkodliwe.
E442 Fosfatydy amonu
Syntetycznie pozyskiwany emulgator. Sole amonowe spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E444 Octan izomaślanu sacharozy
Syntetyczny stabilizator i emulgator. Wolno stosować tylko do aromatyzowanych, bezalkoholowych napojów. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E445 Estry glicerolu i żywicy roślinnej
Syntetyczny stabilizator i emulgator. Stosowany do produkcji aromatyzowanych, bezalkoholowych, mętnych napojów i wyrobów cukierniczych. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E450 Difosforany
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości.Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
E451 Trifosforany
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kwasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339.Odradza się częste spożywanie.
E452 Polifosforany
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
E460 Celuloza
Naturalny emulgator, stabilizator i substancja wypełniająca. Pozyskiwany ze ścianek komórek roślinnych. Nie trawiony. Wzmaga trawienie. Uważany za nieszkodliwy.
E461 Metyloceluloza
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
E463 Hydroksypropyloceluloza
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
E464 Hydroksypropylo-metyloceluloza
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany z o nieszkodliwy.
E465 Etylometyloceluloza
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Uważany za nieszkodliwy.
E466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.
E470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
Naturalne emulgatory, substancje przeciwzbrylające i stabilizatory. Sole kwasów tłuszczowych, które w naturze występują w każdej komórce. Uważane za nieszkodliwe.
E470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
Naturalne emulgatory i substancje przeciwzbrylające. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.
E471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.
E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe.
E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe.
E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i synergenty. Uważane za nieszkodliwe.
E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe.
E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Bułeczki i inne wyroby piekarnicze wyprodukowane z ich dodatkiem stwarzają wrażenie “nadmuchanych”. Uważane za nieszkodliwe.
E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Uważane za nieszkodliwe.
E473 Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
Syntetyczne emulgatory. Mogą zawierać w niewielkich ilościach resztki rozpuszczalnika. Uważane za nieszkodliwe.
E474 Sacharoglicerydy
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Mogą zawierać w niewielkich ilościach resztki rozpuszczalnika. Uważane za nieszkodliwe.
E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Nieznacznie zmienione w stosunku do występujących w naturze. Uważane za nieszkodliwe.
E476 Polirycynooleinian poliglicerolu
Syntetyczny emulgator i stabilizator. Stosowany w produktach przeznaczonych do smarowania pieczywa o zredukowanej ilości tłuszczu, do sosów sałatkowych, słodyczy na bazie kakao i czekolady. W testach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek obserwowano powiększenie wątroby i nerek. Odradza się częste spożywanie.
E477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
Syntetyczny emulgator i sekwestant. Stanowi składnik olejów smażalniczych. Stosowany jako składnik emulsji tłuszczowych przeznaczonych do pieczenia. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E481 Stearoilomleczan sodu
Syntetyczny emulgator i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.
E482 Stearoilomleczan wapnia
Syntetyczny emulgator. Uważany za nieszkodliwy.
E491 Monostearynian sorbitolu
Syntetyczny emulgator oraz stosowany jako stabilizator struktury krystalicznej tłuszczów. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) może być przekroczone po spożyciu 150 g czekolady, 150 g ciasteczek lub 300g deserów lub słodyczy. U zwierząt, które spożywały go w dużych dawkach (powyżej 25% paszy) obserwowano uszkodzenia organów wewnętrznych, biegunki i kamienie moczowe w pęcherzu. Odradza się częste spożywanie.
E492 Tristearynian sorbitolu
Syntetyczny emulgator. Patrz E 491. Odradza się częste spożywanie.
E493 Monolaurynian sorbitolu
Syntetycznyemulgotor. Patrz E 491. Odradza się częste spożywanie.
E494 Monooleinian sorbitolu
Syntetyczny emulgator. Patrz E 491. Odradza się częste spożywanie.
E495 Monopalmitynian sorbitolu
Syntetyczny emulgator. Patrz E 491. Odradza się częste spożywanie.
E500 – E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
E500 Węglan i wodorowęglan sodu
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy.
E501 Węglan i wodorowęglan potasu
Syntetyczny środek spulchniający i regulator kwasowości. Tradycyjnie dodawany do pierników. Uważany za nieszkodliwy.
E503 Węglan i wodorowęglan amonu
Syntetyczny środek spulchniający i regulator kwasowości. Sole amonowe mogą w dużych dawkach, które nie występują w żywności, doprowadzić do nadmiernego zakwaszenia krwi. Uważany za nieszkodliwy.
E504 Węglan i wodorowęglan magnezu
Syntetyczny regulator kwasowości i dodatek spulchniający. Uważany za nieszkodliwy.
E507 Kwas solny
Syntetyczny regulator kwasowości. Występuje w naturze. Stosowany do produkcji przypraw i syropów. Skoncentrowany kwas może zniszczyć tkanki. Dawki szkodliwe dla zdrowia nie występują w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy.
E508 Chlorek potasu
Syntetyczna substancja konserwująca i regulator kwasowości. Sól potasowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy.
E509 Chlorek wapnia
Syntetyczny wzmacniacz tekstury i stabilizator .Sól wapniowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy.
E511 Chlorek magnezu
Syntetyczny stabilizator. Sól magnezowa kwasu solnego. Uważany za nieszkodliwy.
E513 Kwas siarkowy
Syntetyczny regulator kwasowości. Stosowany do uzdatniania wody przy produkcji słodu, piwa, żelatyny i kazeiny. W żywności nie występuje w dawkach szkodliwych dla zdrowia. Uważany za nieszkodliwy.
E514 Siarczany sodu
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.
E515 Siarczany potasu
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.
E516 Siarczan wapnia
Syntetyczny regulator kwasowości i wzmacniacz tekstury, znany jako gips. Uważany za nieszkodliwy.
E517 Siarczan amonu
Syntetyczny stabilizator. Sole amonowe mogą prowadzić do wzrostu kwasowości krwi i stać się przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Uważany za nieszkodliwy.
E524 Wodorotlenek sodu
Syntetyczny regulator kwasowości. Znany jako ług sodowy. Stosowany przy produkcji pewnych rodzajów pieczywa i oliwek (usuwa gorzkawy smak). Uważany za nieszkodliwy.
E525 Wodorotlenek potasu
Syntetyczny regulator kwasowości. Znany jako ług potasowy. Uważany za nieszkodliwy.
E526 Wodorotlenek wapnia
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.
E527 Wodorotlenek amonu
Syntetyczny regulator kwasowości. Znany jako amoniak. Znaczne, nie występujące w artykułach spożywczych, ilości soli amonowych mogą prowadzić do wzrostu kwasowości krwi i powodować schorzenia w obrębie żołądka i jelit. Uważany za nieszkodliwy.
E528 Wodorotlenek magnezu
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.
E529 Tlenek wapnia
Syntetyczny regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.
E530 Tlenek magnezu
Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu i regulator kwasowości. Uważany za nieszkodliwy.
E535 Żelazocyjanek sodu
Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Stosowana do soli kuchennej i środków zastępujących sól kuchenną. Może być stosowana w bardzo małych ilościach. Uważany za nieszkodliwy.
E536 Żelazocyjanek potasu
Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Patrz E 535. Uważany za nieszkodliwy.
E538 Żelazocyjanek wapnia
Syntetyczna substancja zapobiegająca zbrylaniu. Patrz E 535. Uważany za nieszkodliwy.
E551 Dwutlenek krzemu
Syntetyczna substancja przeciwzbrylająca. Nie wchłaniana w organizmie. Występuje w przyrodzie. Uważany za nieszkodliwy.
E552 Krzemian wapnia
Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Występuje w naturze. Nie wchłania się do organizmu. Uważany za nieszkodliwy.
E553a Krzemian magnezu
Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Trójkrzemiany magnezu podawane zwierzętom w dużych dawkach powodowały uszkodzenie nerek. Uważany za nieszkodliwy.
E553b Talk
Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Nie wchłaniana w organizmie. Uważany za nieszkodliwy.
E554 Krzemian glinowo-sodowy
Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Prowadzi do schorzeń spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie. U osób cierpiących na choroby nerek może dojść do kumulowania się glinu. Podejrzewa się, że glin jest jednym z czynników wywołujących chorobę Alzheimera. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie.
E555 Krzemian glinowo-potasowy
Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Patrz E 554. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie.
E556 Krzemian glinowo-wapniowy
Naturalna substancja przeciwzbrylająca. Patrz E 554. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie.
E558 Bentonit
Naturalna substancja klarująca. Uważany za nieszkodliwy.
E559 Krzemian glinu, kaolin
Naturalna substancja przeciwzbrylająca i klarująca. Może prowadzi do powstawania schorzeń spowodowanych odkładaniem się glinu w organizmie. U osób cierpiących na choroby nerek może dojść do kumulowania się glinu. Podejrzewa się, że glin jest jednym z czynników wywołujących chorobę Alzheimera. Uwaga pacjenci chorzy na chorobę Alzheimera. Odradza się częste spożywanie.
E570 Kwasy tłuszczowe
Naturalne emulgatory. Występują w każdej żywej komórce. Uważane za nieszkodliwe.
E575 Lakton kwasu glukonowego
Syntetyczny regulator kwasowości i dodatek smakowy. W roztworze wodnym ulega hydrolizie do kwasu glukonowego. Uważane za nieszkodliwe.
E577 Glukonian potasu
Naturalny regulator kwasowości i stabilizator. Sól potasowa kwasu glukonowego. Odradza się spożywanie ponad 20g.
E578 Glukonian wapnia
Naturalny regulator kwasowości i stabilizator. Sól wapniowa kwasu glukonowego. Odradza się spożywanie ponad 20g.
E579 Glukonian żelazawy
Syntetyczny stabilizator i emulgator. Sól żelazawa kwasu glukonowego. Stosowany do barwienia czarnych oliwek. Patrz E 574. Odradza się spożywanie ponad 20g.
E585 Mleczan żelazawy
Syntetyczny stabilizator i emulgator. Uważany za nieszkodliwy.
E600 – E699 – wzmacniacze smaku
E620 Kwas glutaminowy
Syntetyczna, otrzymywana metodą fermentacji, substancja wzmacniająca smak. Duże jego ilości zawierają półprodukty z kuchni chińskiej – sos sojowy. Podejrzewa się, że u osób bardzo wrażliwych wokoło dwie godziny po spożyciu może dojść do objawów sztywnienia karku, pleców i ramion oraz może wystąpić przyspieszone bicie serca, bóle głowy i uczucia osłabienia (syndrom restauracji chińskiej). Nowsze badania nie potwierdziły wprawdzie tych podejrzeń, ale też i nie usunęły wszystkich wątpliwości. Przedawkowania są możliwe, ponieważ kwas ten nie jest wyczuwalny podczas jedzenia. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E621 Glutaminian sodu
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek sodu i kwasu glutaminowego. Patrz E 620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E622 Glutaminian potasu
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek potasu i kwasu glutaminowego. Patrz E 620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E623 Glutaminian wapnia
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek wapnia i kwasu glutaminowego. Patrz E 620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E624 Glutaminian monoamonowy
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Patrz E 620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E625 Diglutaminian magnezu
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji. Związek magnezu i kwasu glutaminowego. Patrz E 620. Osoby wrażliwe powinny uważać. Odradza się częste spożywanie.
E626 Kwas guanylowy
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak otrzymywana metodą fermentacji lub przez rozkład RNA. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E627 Guanylan disodowy
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak. 10-20 krotnie silniejsze działanie jako polepszacz smaku w porównaniu do kwasu glutaminowego. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E628 Guanylan dipotasowy
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E629 Guanylan wapnia
Syntetyczna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E630 Kwas inozynowy
Naturalna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E631 Inozynian disodowy
Naturalna substancja wzmacniająca smak. 10-20 krotnie silniejsze działanie jako polepszacz smaku w porównaniu do kwasu glutaminowego. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii. Nie dla wegetarian.
E632 Inozynian dipotasowy
Naturalna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E633 Inozynian wapnia
Naturalna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E634 Rybonukleotydy wapnia
Naturalna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E635 Rybonukleotydy disodowe
Naturalna substancja wzmacniająca smak. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E640 Glicyna
Syntetyczny regulator smakowitości. Intensyfikuje smak substancji słodzących. Uważana za nieszkodliwą.
E900 – E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
E900a Dimetylopolisiloksan
Syntetyczny środek zapobiegający pienieniu. Odradza się częste spożywanie.
E901 Wosk pszczeli biały i żółty
Naturalna substancja powlekająca. Nie ulega trawieniu. Uzyskuje się poprzez topienie wosku z ula. Uważany za nieszkodliwy.
E902 Wosk candelilla
Naturalna substancja powlekająca, stabilizator i emulgator pozyskiwana z roślin rosnących na pustyni. Nie ulega trawieniu. Uważany za nieszkodliwy.
E903 Wosk carnauba
Naturalna substancja powlekająca i nabłyszczająca. Nie ulega trawieniu. Pozyskiwany z brazylijskiej palmy woskowej. Uważany za nieszkodliwy.
E904 Szelak
Naturalna substancja powlekająca. Pozyskiwany z wydzieliny niektórych zwierząt. Uważany za nieszkodliwy.
E938 Argon
Gaz ochronny. Występuje w powietrzu. Uważany za nieszkodliwy.
E939 Hel
Naturalny gaz, występujący w powietrzu. Uważany za nieszkodliwy.
E941 Azot
Naturalny gaz ochronny i środek zamrażający. Występuje w powietrzu. Uważany za nieszkodliwy.
E942 Podtlenek azotu
Naturalny gaz używany jako gaz rozprężający do spieniania m.in. przetworów mleczarskich. Zwany także gazem rozśmieszającym i stosowany w lecznictwie – podczas narkozy. Na skutek minimalnego zastosowania w przemyśle spożywczym nie można mówić o zasadniczym wpływie tego gazu na rozwój efektu cieplarnianego. Uważany za nieszkodliwy.
E948 Tlen
Naturalny gaz ochronny do pakowania. Występuje w powietrzu. Uważany za nieszkodliwy.
E950 Acesulfam K
Syntetyczna substancja słodząca. Działa 200 krotnie silniej słodząco niż cukier. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 15 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta dopiero po wypiciu ok. 6 litrów soku pomarańczowego słodzonego tym środkiem, u dziecka ważącego 25 kg jednak już po wypiciu 2,5 l soku. Uważany za nieszkodliwy.
E951 Aspartam
Syntetyczna substancja słodząca i wzmacniacz smaku. Działa 200 krotnie silniej słodząco niż cukier. Dwupeptyd. Może być produkowany z zastosowaniem techniki genetycznej (np. w Japonii i Stanach Zjednoczonych). Może zawierać zanieczyszczenia, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Ze względu na obecność fenyloalaniny nie może być stosowany w żywieniu dzieci chorych na fenyloketonurię. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 40 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta po spożyciu ok. 1200 g jogurtu light i ośmiu filiżankach herbaty słodzonej aspartamem, u dziecka ważącego 25 kg jednak już po spożyciu 600 g jogurtu light. Dla osób chorych na fenyloketonurię szkodliwy.
E952 Kwas cyklaminowy i jego sole sodowa i potasowa
Syntetyczne substancje słodzące. Ich działanie jest 30- 50 krotnie silniejsze niż cukru.
W testach na zwierzętach podawanie dużych dawek prowadziło do nowotworu pęcherza, zmniejszonej płodności i zmian w komórkach. W nowszych badaniach obserwacje te nie potwierdziły się. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 11 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta po wypiciu 1 szklanki Coca-Coli-Light, 1 1/2 filiżanki kawy i 2 puszek napoju dla sportowców, jeśli wszystkie były słodzone tą substancją; w przypadku dziecka ważącego 25 kg jednak już po spożyciu 200 g jogurtu M(sli-Iight. Odradza się częste spożywanie.
E953 Izomalt
Syntetyczna substancja słodząca. Nie atakuje szkliwa zębów. Jest prawie w połowie tak słodki jak cukier. Jednorazowe spożywanie 20-30 g może prowadzić do biegunek. Taką ilość zawiera na przykład połowa tabliczki czekolady dietetycznej. Należy odradzić częste spożywanie w ilościach przekraczających 20-30 g jednorazowo lub 50 g dziennie.
E954 Sacharyna i jej sole sodowe, potasowe i wapniowe.
Syntetyczne substancje słodzące. Mogą nadawać potrawom metaliczny i gorzkawy posmak. Są 500-krotnie słodsze od cukru. W testach na zwierzętach wywoływały nowotwór pęcherza, mogą stymulować powstawanie komórek nowotworowych. W Stanach Zjednoczonych istnieje obowiązek umieszczania na opakowaniach odpowiednich ostrzeżeń. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 5 mg na kg masy ciała. Wartość ta w przypadku osoby ważącej około 60 kg zostanie osiągnięta po wypiciu jednocześnie 1 l napojów dla sportowców, 1 l nektaru morelowego, 4 filiżanek kawy i zjedzeniu 2 kubeczków ryżu z owocami, jeśli wszystkie były słodzone tą substancją; w przypadku dziecka ważącego 25 kg jednak już po spożyciu 360 g ryżu z owocami light. Odradza się częste spożywanie.
E957 Taumatyna
Naturalna substancja słodząca i wzmacniacz smaku. 2500-krotnie słodszy od cukru. Jest ona fragmentem białka afrykańskiej rośliny. Uważany za nieszkodliwy. Nie jest możliwa obiektywna ocena taumatyny produkowanej genetycznie.
E959 Neohesperydyna DC
Syntetyczna substancja słodząca. 600-krotnie słodsza od cukru. Występuje także w naturze w owocach cytrusowych. Dopuszczalne dzienne pobranie (A.D.I.) wynosi 5 mg na kg masy ciała. Uważana za nieszkodliwą.
E965 Maltitol
Syntetyczna substancja słodząca i regulator wilgotności. Mniej słodki od cukru. Przy dziennym spożyciu przekraczającym 30-50g u dorosłych i 20g u dzieci może wystąpić biegunka. Odradza się dzienne spożywanie przekraczające 30g względnie u dzieci 20g.
E966 Laktitol
Syntetyczna substancja słodząca. W połowie tak słodki jak cukier. Produkowany z cukru mlecznego. Przy dziennym spożyciu przekraczającym 50 g może wystąpić biegunka. Odradza się dzienne spożywanie przekraczające 50g.
E967 Ksylitol
Syntetyczno substancja słodząca i utrzymująca wilgotność. Podobnie słodki jak cukier. Może wywoływać biegunki. Odradza się jednorazowe spożywanie przekraczające 20 g lub łącznie dziennie 50 g.
E999 Ekstrakt Quillaia
Naturalny środek pianotwórczy pozyskiwany z kory drzewa quillaja. Stabilizuje wytworzone piany, zawiera jednak toksyczną saponinę, dlatego jego stosowanie było dawniej zabronione. Obecnie dopuszczony tylko do aromatyzowanych napojów bezalkoholowych na bazie wody. Wartość A.D.I. dla dorosłych (70 kg wagi) osiągano jest przy spożyciu 1,75 l piwo imbirowego (Ginger Ale). Odradza się spożywanie.
E1105 Lizozym
Naturalny lub uzyskiwany genetycznie konserwant i preparat enzymatyczny stosowany do serów twardych i krojonych oraz jako enzym do wszystkich artykułów spożywczych. Pozyskiwany na drodze naturalnej z białka kurzego. Uwaga alergicy. Nie jest możliwe dokonanie wiarygodnej oceny lisozymy uzyskiwanej genetycznie.
E1200 Polidekstroza, spolimeryzowana glukoza
Syntetyczna substancja zagęszczająca, regulator wilgotności i stabilizator. Może mieć działanie przeczyszczające. Odradza się jednorazowe spożywanie w ilości przekraczającej 50 g .lub łącznie w ciągu dnia 90 g.
E1201 Poliwinylopirolidon
Syntetyczna substancja klarująca. Po dodaniu najczęściej usuwany. Dopuszczony tylko do win, artykułów spożywczych i substancji słodzących przeznaczonych dla diabetyków. Nie zawsze istnieje obowiązek deklarowania jego obecności. Odradza się częste spożywanie.
E1300 -E1400 – modyfikowane skrobie
E1404 Skrobia utleniona, skrobia modyfikowana
Naturalny zagęszczacz, substancja wiążąca i żelująca. Uważana za nieszkodliwą.
E1410 Fosforan monoskrobiowy
Naturalny zagęszczacz, stabilizator i substancja wiążąca. Związki fosforanu mogą w dużych dawkach, jakie zwykle nie występują w artykułach spożywczych, zaburzyć wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Uważany za nieszkodliwy.
E1412 Fosforan diskrobiowy
Naturalny zagęszczacz, stabilizator i substancja wiążąca. Związki fosforanu mogą w dużych dawkach, jakie zwykle nie występują w artykułach spożywczych, zaburzyć wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Uważany za nieszkodliwy.
E1413 Fosforowany fosforan diskrobiowy
Naturalny zagęszczacz, emulgator i substancja wiążąca. Związki fosforanu mogą w dużych dawkach, jakie zwykle nie występują w artykułach spożywczych, zaburzyć wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Uważany za nieszkodliwy.
E1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
Naturalny zagęszczacz i stabilizator. Związki fosforanu mogą w dużych dawkach, jakie zwykle nie występują w artykułach spożywczych, zaburzyć wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Uważany za nieszkodliwy.
E1420 Skrobia acetylowana
Naturalny zagęszczacz i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.
E1422 Acetolowany adypinian diskrobiowy
Naturalny zagęszczacz, stabilizator i substancja wiążąca. Uważany za nieszkodliwy.
E1440 Hydroksypropyloskrobia
Naturalny zagęszczacz, stabilizator i substancja wiążąca. Może zawierać szkodliwe zanieczyszczenia: chlorowodór propylenu i epoksyd. W doświadczeniach na zwierzętach przy podawaniu dużych dawek, jakie normalnie nie występują w artykułach spożywczych, i jednoczesnym niedoborze magnezu dochodziło do ostrych uszkodzeń nerek. Uważany za nieszkodliwy.
E1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
Naturalny zagęszczacz i stabilizator. Związek fosforanu ze skrobią hydroksypropylową.
—
Przy tworzeniu listy skorzystaliśmy z następujących źródeł:
- http://kalorie.pasiasty.pl
- autorka części opisów: Maria Sobolewska, Jestem za, a nawet przeciw
O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam
Źródło zdjęcia: https://www.youtube.com/watch?v=Nz0lR5A-p5E
Czekam na kontynuacje
Bardziej teraz skupimy sie na testach konkretnych produktów, opisie ich składu i co mozna używać w zamian.
E1201 Poliwinylopirolidon jest używany również do produkcji tabletek…. prawie każda tabletka go zawiera. Tylko kiedy to możliwe stosujcie żelatynowe kapsułki, nie tabletki.
Żelatynowa kapsułka (100% z kolagenu) jest naturalna.
Tabletka poza substancją czynną MUSI zawierać substancje do jej sprasowania (wypełniające, wiążące, rozsadzające, smarujące czy poślizgowe) takie jak: poliakrylan, etyloceluloza, metyloceluloza, poliwinylopirolidon, bursztynian metopropolu, celulozę mikrokrystaliczną, talk, krzemionkę koloidalną bezwodną, kwas stearynowy, powidon, laurylosiarczan sodu (ten sam, co w mydłach), dwutlenek tytanu(E171), makrogol 6000, czyli POLIETYLEN GLIKOL (PEG)!!, hypromeloza, laktoza jednowodna, żelaza tlenek żółty (E172) i inne badziewia.
Poza tym przy tabletkowaniu substancja sypka ściskana dynamicznie, podlega rozgrzaniu w matrycy, nieraz bardzo znacznemu, co może powodować utratę aktywności substancji.
Unikajcie tabletek jak ognia.