Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
  • Zaloguj się
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Ziołolecznictwo

    Niezwykłe jagody Maqui, które wspierają walkę ze stanami zapalnymi i chorobami serca

    10 ziół wzmacniających układ odpornościowy

    Spirulina – oczyszcza krew, odżywia i witaminizuje

    Olej z czarnuszki – wspaniały lek na dolegliwości trawienne i na oczyszczanie

    Kleszcze – co warto o nich wiedzieć

    3 najlepsze keto suplementy!

    Soczewki kontaktowe a astygmatyzm

    Szałwia i jej działanie na wzmocnienie włosów i wygładzenie skóry

    11 niesamowitych korzyści zdrowotnych baobabu

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Pyszna i sycąca zupa jarzynowa

    Koktajl Kokosowa Truskawka

    Cukiniowe spaghetti w 2 wersjach

    Koktajl Wiśniowa pomarańcza

    Koktajl Kremowe mango-brzoskwinia

    Przepis na zupę z dyni, która pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie wzroku

    Muffinki z awokado

    Konopie w diecie – jak je wykorzystać?

    Księżycowe Mleko CBD, czyli relaksujący tonik na sen

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Wszystko o CBD
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Fioletowe warzywa – dlaczego warto je jeść?

dodane przez Emilia
w Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty
raw potato

raw potato

Fioletowe warzywa są ładne, ale mają także ogromne korzyści zdrowotne. Kolor fioletowy często symbolizuje królewskość i magię. Okazuje się, że symbolika ta ma zastosowanie również w świecie warzyw.

Być może widziałeś już odcienie fioletu w sklepie spożywczym – od jaskrawego fioletowego kalafiora po ciemniejsze skórki fioletowych ziemniaków. Ale czy faktycznie warto sięgać po te kolorowe warzywa?

Spójrzmy, dlaczego niektóre warzywa są purpurowe

Fioletowe jedzenie nie jest niczym nowym. Prawdopodobnie jadłeś już czerwoną kapustę (która tak naprawdę jest koloru fioletowego) czy bakłażana. Niektóre warzywa są naturalnie purpurowe, jak właśnie bakłażan, a inne zostały wyhodowane tak, aby być kolorowe, jak fioletowy kalafior.

Proces taki nazywa się hodowlą selektywną. W przeciwieństwie do genetycznie modyfikowanej żywności, jest to proces wolniejszy. Rolnicy wybierają i uprawiają rośliny o pożądanych cechach w miarę upływu czasu.

Czy powinieneś jeść więcej fioletowych warzyw?

Głęboki fioletowy kolor owoców i warzyw jest zwykle oznaką, że te produkty mają solidną dawkę przeciwutleniaczy. Szczególny rodzaj przeciwutleniacza zwanego antocyjaniną nadaje roślinom (w tym kwiatom) żywe fioletowe barwy (dają także czerwone pokarmy, takie jak pomidory i niebieskie pokarmy, takie jak jagody).

Antocyjany chronią fioletowe warzywa przed uszkodzeniem przez światło słoneczne, niskimi temperaturami i innymi czynnikami stresogennymi. Przyciągają one zapylaczy, takich jak pszczoły i motyle. Pomagają również chronić i leczyć komórki przed uszkodzeniem i chronią przed wieloma chorobami będącymi wynikiem stylu życia, takimi jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroby neurologiczne.

Przez wieki ludzie stosowali antocyjany w lekach ziołowych (z suszonych liści, jagód, korzeni i nasion). A mieszaniny i ekstrakty z antocyjanami były stosowane w szerokim zakresie problemów zdrowotnych: od nadciśnienia i chorób wątroby po kamienie nerkowe i infekcje dróg moczowych, a także zwyczajne przeziębienie.

4 kolejne powody, dla których warto jeść fioletowe warzywa

Antocyjany mają szeroki zakres korzyści zdrowotnych.

Nauka pokazuje, że są:

  • Przeciwzapalne – antocyjany stale zmniejszają stany zapalne. Dlaczego to jest ważne? Ponieważ przewlekłe zapalenie jest jedną z przyczyn wielu chorób naszych czasów. W tym chorobę Alzheimera, astmy, choroby serca, alergie, cukrzycę typu 2, zapalenie stawów i choroby stawów, depresję, niektóre rodzaje nowotworów i otyłość.
  • Zdrowe serce – spożywanie dużej ilości antocyjanów wykazało w badaniu z 2012 roku opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition poprawę wielu czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym zdolność do obniżenia sztywności tętnic i obniżenia ciśnienia krwi.
  • Antyrakowe – antocyjaniny są związane z zapobieganiem rakowi. Na przykład badanie z 2013 roku opublikowane w badaniu Molecular Nutrition & Food Research sugeruje, że fioletowy słodki ziemniak może chronić przed rakiem jelita grubego – trzecim najczęściej występującym nowotworem. Kukurydza purpurowa, choć trudna do znalezienia, może mieć szczególnie dużą moc do walki z rakiem.
  • Dobre dla mózgu – badanie z 2003 roku opublikowane w Archives of Pharmacal Research pokazało wzmacniający pamięć efekt jedzenia fioletowych słodkich ziemniaków. Inne badania wskazują na zdolność antocyjanów do zapobiegania zaburzeniom układu nerwowego związanymi z wiekiem. Antocyjany są w stanie przekroczyć barierę krew-mózg i zlokalizować obszary mózgu zaangażowane w naukę i pamięć.

Naukowcy do tej pory nie koncentrowali się na antocyjaninach tak bardzo jak na innych flawonoidach, więc korzyści zapewne jest jeszcze więcej.

A oto kilka fioletowych warzyw, którymi warto urozmaicać swoje dania:

  1. Fioletowa kapusta – znana jako czerwona kapusta

Nie trudno ją znaleźć. Dostępna jest w sklepach, na bazarkach, targach. Biorąc pod uwagę jej cenę, ma najwyższy poziom poziom antyoksydantów w przeliczeniu na złotówkę. Kapusta jest również rośliną krzyżową, więc daje wszystkie doskonałe korzyści zdrowotne warzyw z tej rodziny – w tym właściwości antynowotworowe. Liście są grubsze niż te w białej kapuście, ale smak jest podobny. Możesz z powodzeniem zastąpić w przepisach białą kapustę tą czerwoną.

  1. Fioletowa cebula – zwana czerwoną cebulą

Zaraz po czerwonej kapuście jest to prawdopodobnie najtańsza i najłatwiejsza do znalezienia fioletowa roślina. Badanie opublikowane w Food Research International w 2017 roku wykazało, że połączenie kwercetyny i antocyjaów sprawia, że fioletowe (czerwone) cebule mają potężnie działania anty-rakotwórcze. Możesz użyć tego rodzaju cebuli w większości przepisów, w których na liście składników widnieje słodka cebula.

  1. Fioletowy kalafior

Fioletowy kalafior nie jest jeszcze zbyt popularny, jednak coraz częściej pojawia się partiami w sklepach wielkopowierzchniowych. Ta fioletowa roślina ma o 15% więcej przeciwutleniaczy niż słynny z tego jarmuż. Fioletowy kalafior zachowuje swój kolor po ugotowaniu i mówi się, że ma łagodniejszy smak niż biały kalafior, o nieco słodszym, orzechowym posmaku.

  1. Fioletowe ziemniaki

Czy purpurowe ziemniaki są zdrowe? Zastąpienie zwykłych ziemniaków fioletową odmianą może również przynieść pewne korzyści przeciwzapalne. Badanie z 2012 roku opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że mogą one pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Te ziemniaki są zwykle mniejsze niż zwykłe ziemniaki. Aby zachować jak najwięcej korzyści, najlepiej przygotowywać je razem z ich skórką.

  1. Bakłażan

Antocyjany i wiele składników odżywczych bakłażana znajduje się w skórze. Pamiętaj więc, aby zachować skórę podczas jego przygotowywania. Upewnij się także, że jest dojrzały. Dojrzały bakłażan jest nieco miękki w dotyku i biały (nie zielony) w środku. Działanie antyrakowe bakłażana potwierdzili naukowcy, wyodrębniając nasuninę. Badania wykazują, że związek ten ogranicza angiogenezę, czyli proces związany z rozwojem komórek rakowych.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Tagi: antyoksydantydieta antynowotworowa
Poprzedni Artykuł

Kwas liponowy – suplement o niezwykle szerokim działaniu

Następny Artykuł

Czy wiesz, jak o siebie dbać, regularnie trenując?

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa jarzynowa

12 czerwca 2020

Oto przepis na wyjątkowo sycącą zupę jarzynową, którą można także wykorzystać w okresach przeziębienia zamiast tradycyjnego rosołu. Jest pełna witamin,...

Przepisy

Koktajl Kokosowa Truskawka

28 maja 2020

Truskawki są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, a także owocem o niskim indeksie glikemicznym, co pomoga zapobiec skokom cukru...

Przepisy

Cukiniowe spaghetti w 2 wersjach

5 maja 2020

Marzysz o smakach Italii, uwielbiasz spaghetti, ale chcesz jednocześnie zjeść posiłek zdrowy, bez glutenu? Oto pomysł na spaghetti, które nie...

Przepisy

Koktajl Wiśniowa pomarańcza

28 maja 2020

Wiśnie są bogate w witaminy A, C i błonnik. Wraz z błonnikiem z nasion chia, pomarańczy i szpinaku, ten przepis...

Przepisy

Koktajl Kremowe mango-brzoskwinia

28 maja 2020

Ten koktajl o tropikalnym smaku ma wszystko podstawy - zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i minerały, a do tego świetnie smakuje!...

Przepisy

Przepis na zupę z dyni, która pomaga zapobiegać nowotworom oraz poprawia funkcjonowanie wzroku

8 września 2020

Kilka przypraw wydobywa czarodziejski smak! Spróbuj! Dynia to owoc rośliny o tej samej nazwie, która należy do ogromnej rodziny roślin...

Następny Artykuł

Czy wiesz, jak o siebie dbać, regularnie trenując?

Blizny potrądzikowe. Jak się ich pozbyć?

Imponujące właściwości żeńszenia

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

14 czerwca 2016

Ostatnie artykuły

Niezwykłe jagody Maqui, które wspierają walkę ze stanami zapalnymi i chorobami serca

18 godzin temu

10 ziół wzmacniających układ odpornościowy

3 dni temu

Spirulina – oczyszcza krew, odżywia i witaminizuje

2 miesiące temu

Olej z czarnuszki – wspaniały lek na dolegliwości trawienne i na oczyszczanie

2 miesiące temu

Ostatnie komentarze

  • Joanna o Pyszna i sycąca zupa jarzynowa
  • Piotr o Oczyszczanie na wielu poziomach – woda szungitowa
  • A o Oczyszczanie na wielu poziomach – woda szungitowa
  • STARY PIERNIK o Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami
  • Anna o Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.
  • Prawdziwe ciemne złoto. Miód ze spadzi iglastej. Daje wsparcie przy problemach dróg oddechowych, schorzeniach przewodu pokarmowego, a nawet przy problemach sercowych. A do tego jest absolutnie przepyszny. Więcej o tym miodzie możesz przeczytać tutaj: https://sklep.polakuleczsiesam.pl/kategoria/miody/miod-ze-spadzi-iglastej-z-jodly/ Samo #zdrowie #miód #zdrowejedzenie
  • Taki prezent każdy powinien dostawać na urodziny. A nóż zmieni swoje nawyki na zdrowsze?
#zdrowie #pijezielonekoktajle #rewolucjazdrowia #polakuleczsięsam #zdrowejedzenie
  • Zielone - Czerwone? Które ładniejsze? Obydwa zdrowe. Za czerwień odpowiada burak, zieleń to przewaga jarmużu i szpinaku. Nadal #pijezielonekoktajle . Czy będziesz kontynuować ten dobry nawyk? #zdrowie #nawyki #polakuleczsięsam #rewolucjazdrowia #zdrowekoktajle #zdrowejedzenie
  • Paliwo dla mózgu to rzecz bardzo istotna - odżywienie naszego kluczowego organu ma kolosalny wpływ na nasze samopoczucie. Ja dzisiaj przygotowałem właśnie koktajl pod taką nazwą: z orzechami, migdałami, bananem, jarmużem. Jeśli chcesz więcej szczegółów to tez dołącz do projektu #pijezielonekoktajle 👌🏻😊 #zdrowie #polakuleczsięsam #rewolucjazdrowia #koktajle #zdrowejedzenie
  • Są takie dni gdy energii potrzeba więcej. Warto wtedy sięgnąć po Kulturystę. Banany, nasiona konopii, jarmuż, a po koktajlu dodatkowo sałatka z awokado. Można zaczynać dzień! Codziennie #pijezielonekoktajle 😊. #zdrowie #polakuleczsięsam #rewolucjazdrowia #koktajle #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie
  • Pierwszy dzień wyzwania i pierwszy koktajl: szarlotka z odrobiną nasion chia. Mmmmm! #pijezielonekoktajle z przyjemnością 😊 . Jeszcze mozna dołączyć do wyzwania na pijezielonekoktajle.pl - ostatnia szansa. #zdroweodżywianie #zdrowie #koktajle #zielonewarzywa #polakuleczsięsam #rewolucjazdrowia
  • Weszło kolorowe - wyszło czerwone 😀. Za kolor odpowiadają maliny oraz burak, który ma ogromną ilość zalet i pomaga m.in. przy grzybicy, działa bakteriobójczo, wspomaga pracę jelit i długo jeszcze można by wymieniać. Chcesz przepis? Skomentuj ten wpis, to w nagrodę Ci podeślę 😘 #pijezielonekoktajle #rewolucjazdrowia #zdrowie #polakuleczsięsam #koktajle #burak #maliny
  • Warto w koktajlach wykorzystywać od czasu do czasu borówki i maliny. Na przykład takie borówki obniżają czynniki ryzyka zachorowania na Alzheimera, chronią siatkówkę oka, wpływają na balans LDL do HDL, poprawiają równowagę i mobilność u osób starszych. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić taki koktajl zajrzyj na facebookową grupę Rewolucja Zdrowia - Dyskusje. Tam znajdziesz #film . Sprobujesz? 🥑🍍🍐🍌🍎#zielonekoktajle#zdroweodżywianie #rewolucjazdrowia#polakuleczsięsam #pijezielonekoktajle
  • Nie jestem ortodoksem i nie strzelam focha gdy ktoś w tłusty czwartek pączka zje. Tylko może nie jedzcie tych za 37 groszy za sztukę. Poza mąką i nadzieniem, znajdziemy w nich takie specjały jak skrobia modyfikowana, pektyny amidowane, regulatory kwasowości, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas cytrynowy i octan sodu), olej palmowy, masę jajową czy białka w proszku. Amatorzy pączków pochłoną wraz z nimi także kwas askorbinowy, ocet spirytusowy a także smalec. 
Smacznego... #tlustyczwartek #slodycze #zdrowejedzenie #zdrowie
  • No to takie mam zalecenia żywieniowe dla Ciebie na te 3 dni 🤪 #polakuleczsięsam #rewolucjazdrowia #zdrowie #wyzwanie #pijezielonekoktajle #dieta
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2020 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Wszystko o CBD
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2020 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Witaj Ponownie!

Zaloguj się na swoje konto

Zapomniałeś/aś hasła?

Utwórz Nowe Konto!

Fill the forms below to register

Wszystkie pola są wymagane Zaloguj

Odzyskaj hasło

Proszę podać nazwę użytkownika lub adres e-mail aby zresetować hasło.

Zaloguj
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.