Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Fioletowe warzywa – dlaczego warto je jeść?

dodane przez Piotr
w Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty
raw potato

raw potato

Fioletowe warzywa są ładne, ale mają także ogromne korzyści zdrowotne. Kolor fioletowy często symbolizuje królewskość i magię. Okazuje się, że symbolika ta ma zastosowanie również w świecie warzyw.

Być może widziałeś już odcienie fioletu w sklepie spożywczym – od jaskrawego fioletowego kalafiora po ciemniejsze skórki fioletowych ziemniaków. Ale czy faktycznie warto sięgać po te kolorowe warzywa?

Spójrzmy, dlaczego niektóre warzywa są purpurowe

Fioletowe jedzenie nie jest niczym nowym. Prawdopodobnie jadłeś już czerwoną kapustę (która tak naprawdę jest koloru fioletowego) czy bakłażana. Niektóre warzywa są naturalnie purpurowe, jak właśnie bakłażan, a inne zostały wyhodowane tak, aby być kolorowe, jak fioletowy kalafior.

Proces taki nazywa się hodowlą selektywną. W przeciwieństwie do genetycznie modyfikowanej żywności, jest to proces wolniejszy. Rolnicy wybierają i uprawiają rośliny o pożądanych cechach w miarę upływu czasu.

Czy powinieneś jeść więcej fioletowych warzyw?

Głęboki fioletowy kolor owoców i warzyw jest zwykle oznaką, że te produkty mają solidną dawkę przeciwutleniaczy. Szczególny rodzaj przeciwutleniacza zwanego antocyjaniną nadaje roślinom (w tym kwiatom) żywe fioletowe barwy (dają także czerwone pokarmy, takie jak pomidory i niebieskie pokarmy, takie jak jagody).

Antocyjany chronią fioletowe warzywa przed uszkodzeniem przez światło słoneczne, niskimi temperaturami i innymi czynnikami stresogennymi. Przyciągają one zapylaczy, takich jak pszczoły i motyle. Pomagają również chronić i leczyć komórki przed uszkodzeniem i chronią przed wieloma chorobami będącymi wynikiem stylu życia, takimi jak rak, cukrzyca, choroby układu krążenia i choroby neurologiczne.

Przez wieki ludzie stosowali antocyjany w lekach ziołowych (z suszonych liści, jagód, korzeni i nasion). A mieszaniny i ekstrakty z antocyjanami były stosowane w szerokim zakresie problemów zdrowotnych: od nadciśnienia i chorób wątroby po kamienie nerkowe i infekcje dróg moczowych, a także zwyczajne przeziębienie.

4 kolejne powody, dla których warto jeść fioletowe warzywa

Antocyjany mają szeroki zakres korzyści zdrowotnych.

Badania pokazują, że są:

  • Przeciwzapalne – antocyjany stale zmniejszają stany zapalne. Dlaczego to jest ważne? Ponieważ przewlekłe zapalenie jest jedną z przyczyn wielu chorób naszych czasów, w tym choroby Alzheimera, astmy, choroby serca, alergie, cukrzycę typu 2, zapalenia stawów i choroby stawów, depresji, niektórych rodzaje nowotworów i otyłości.
  • Zdrowe serce – spożywanie dużej ilości antocyjanów wykazało w badaniu z 2012 roku opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition poprawę wielu czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym zdolność do obniżenia sztywności tętnic i obniżenia ciśnienia krwi.
  • Antyrakowe – antocyjaniny są związane z zapobieganiem rakowi. Na przykład badanie z 2013 roku opublikowane w badaniu Molecular Nutrition & Food Research sugeruje, że fioletowy słodki ziemniak może chronić przed rakiem jelita grubego – trzecim najczęściej występującym nowotworem. Kukurydza purpurowa, choć trudna do znalezienia, może mieć szczególnie dużą moc do walki z rakiem.
  • Dobre dla mózgu – badanie z 2003 roku opublikowane w Archives of Pharmacal Research pokazało wzmacniający pamięć efekt jedzenia fioletowych słodkich ziemniaków. Inne badania wskazują na zdolność antocyjanów do zapobiegania zaburzeniom układu nerwowego związanymi z wiekiem. Antocyjany są w stanie przekroczyć barierę krew-mózg i zlokalizować obszary mózgu zaangażowane w naukę i pamięć.

A oto kilka fioletowych warzyw, którymi warto urozmaicać swoje dania:

  1. Fioletowa kapusta – znana jako czerwona kapusta

Nie trudno ją znaleźć. Dostępna jest w sklepach, na bazarkach, targach. Biorąc pod uwagę jej cenę, ma najwyższy poziom poziom antyoksydantów w przeliczeniu na złotówkę. Kapusta jest również rośliną krzyżową, więc daje wszystkie doskonałe korzyści zdrowotne warzyw z tej rodziny – w tym właściwości antynowotworowe. Liście są grubsze niż te w białej kapuście, ale smak jest podobny. Możesz z powodzeniem zastąpić w przepisach białą kapustę tą czerwoną.

  1. Fioletowa cebula – zwana czerwoną cebulą

Zaraz po czerwonej kapuście jest to prawdopodobnie najtańsza i najłatwiejsza do znalezienia fioletowa roślina. Badanie opublikowane w Food Research International w 2017 roku wykazało, że połączenie kwercetyny i antocyjaów sprawia, że fioletowe (czerwone) cebule mają potężnie działania anty-rakotwórcze. Możesz użyć tego rodzaju cebuli w większości przepisów, w których na liście składników widnieje słodka cebula.

  1. Fioletowy kalafior

Fioletowy kalafior nie jest jeszcze zbyt popularny, jednak coraz częściej pojawia się partiami w sklepach wielkopowierzchniowych. Ta fioletowa roślina ma o 15% więcej przeciwutleniaczy niż słynny z tego jarmuż. Fioletowy kalafior zachowuje swój kolor po ugotowaniu i mówi się, że ma łagodniejszy smak niż biały kalafior, o nieco słodszym, orzechowym posmaku.

  1. Fioletowe ziemniaki

Czy purpurowe ziemniaki są zdrowe? Zastąpienie zwykłych ziemniaków fioletową odmianą może również przynieść pewne korzyści przeciwzapalne. Badanie z 2012 roku opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że mogą one pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru. Te ziemniaki są zwykle mniejsze niż zwykłe ziemniaki. Aby zachować jak najwięcej korzyści, najlepiej przygotowywać je razem z ich skórką.

  1. Bakłażan

Antocyjany i wiele składników odżywczych bakłażana znajduje się w skórze. Pamiętaj więc, aby zachować skórę podczas jego przygotowywania. Upewnij się także, że jest dojrzały. Dojrzały bakłażan jest nieco miękki w dotyku i biały (nie zielony) w środku. Działanie antyrakowe bakłażana potwierdzili naukowcy, wyodrębniając nasuninę. Badania wykazują, że związek ten ogranicza angiogenezę, czyli proces związany z rozwojem komórek rakowych.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Tagi: antyoksydantydieta antynowotworowa
Poprzedni Artykuł

Czy koenzym Q10 może spowolnić rozwój raka piersi?

Następny Artykuł

Czy warto przyjmować probiotyki?

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Zdrowa kuchnia

4 ważne korzyści jedzenia borówek

18 maja 2022

W dzisiejszych czasach termin "superfood", czyli „super żywność” jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość. Jednak jeden z oryginalnych...

Zdrowa kuchnia

Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

18 maja 2022

Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy, na zdrowe, sycące dania oraz coś dla...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

30 kwietnia 2022

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

Następny Artykuł

Czy warto przyjmować probiotyki?

Przyprawy wspomagające trawienie

Skład żelu do mycia twarzy – co jest istotne?

Komentarzy 1

  1. Magda says:
    11 miesięcy temu

    Zdecydowanie mało jadam takich warzyw. Warto przeczytać wpis i zapamiętać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

6 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

1 tydzień temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.