Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Przyprawy wspomagające trawienie

dodane przez Piotr
w Zdrowe produkty, Ziołolecznictwo

Tradycyjna zachodnia dieta (przetworzona i „biała” żywność) i wszystkie jej przywary (napoje gazowane, cukier, alkohol, palenie tytoniu, brak snu, niedokładne żucie kęsów, stres …) mogą zmniejszyć wydajność układu trawiennego.

Oprócz oczywiście zmiany diety i świadomych decyzji dotyczących stylu życia, spożywania zdrowych pokarmów z mnóstwem zielonych warzyw, warto polepszać trawienie także dodając aromatyczne przyprawy, które zapewniają stopniowe wspomaganie trawienia. Łatwo z nich korzystać – a w dodatku dobrze smakują!

Przyprawy pomagają poprawić efektywność układu trawiennego

Przyprawy były używane od wieków w celu stymulacji trawienia. W ostatnim czasie badania wykazały, że wiele przypraw stymuluje wątrobę, dzięki czemu wydziela ona żółć, która ma wyższy procent kwasów żółciowych. Kwasy żółciowe są istotne dla trawienia tłuszczu, a także dla wchłaniania, dlatego tak ważne jest, aby było ich wystarczająco dużo.

Stwierdzono także, że wiele przypraw stymuluje aktywność lipazy trzustkowej, proteazy i amylazy. Enzymy te wspomagają wydajność układu trawiennego.

Niektóre przyprawy pomagają również poprawić czas transportu żywności w przewodzie żołądkowo-jelitowym. Powolne przesuwanie żywności daje więcej czasu na pochłonięcie większej ilości wody ze strawionego pokarmu – może to powodować bolesne zaparcia. Dodatkowo, czym dłużej niestrawione pokarmy zalegają w przewodzie pokarmowym zanim zostaną wyeliminowane, tym bardziej podatne są na rozwój niechcianych bakterii.

Niektóre przyprawy zapobiegają gazom i wzdęciom. Wiele przypraw ma właściwości wiatropędne. Oznacza to, że pomagają zmniejszyć wzdęcia i gazy.

Niektóre z najlepszych przypraw wspomagających trawienie

1. Imbir

Imbir zawiera związki fenolowe, o których wiadomo, że łagodzą podrażnienia żołądkowo-jelitowe. Stymuluje wydzielanie śliny i żółci. Badania na zwierzętach wykazały również, że imbir wyraźnie zwiększa aktywność lipazy jelitowej, która jest enzymem stosowanym w trawieniu.

Imbir zmniejsza skurcze jelit, rozluźniając mięśnie jelitowe i umożliwiając łatwiejsze trawienie pokarmu. W rzeczywistości zmniejsza skurcze żołądka i jelit, a nawet może pomóc w skurczach menstruacyjnych.

Imbir jest skuteczny w redukcji gazów i wzdęć, a także słynie z łagodzenia innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, takich jak np. nudności. Rodzina botaniczna Zingiberaceae, do której należy imbir, obejmuje również kurkumę i kardamon, które również są bardzo zdrowymi przyprawami.

Jak stosować imbir dla lepszego trawienia?

Imbir można dodawać do rozgrzewających zup. Wiele osób pije rano herbatę imbirową, czyli po prostu kilka plasterków świeżego imbiru zalanych wrzątkiem. Można także dodawać go do koktajli i smoothie, aby nadać im ostrzejszy charakter.

Zauważ, że imbir ma działanie rozrzedzające krew, więc powinien być stosowany z ostrożnością przez osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Warto także unikać spożywania imbiru przez dwa tygodnie przed operacją i kolejny tydzień po operacji. Skonsultuj to z lekarzem.

2. Nasiona kolendry

Nasiona kolendry są używane od tysięcy lat, aby pomóc w trawieniu. Zarówno nasiona kolendry, jak i jej liście są zdrowe, jednak nasiona zawierają więcej korzyści dla zdrowego trawienia.

Kolendra ma właściwości wiatropędne, co oznacza, że ​​daje ulgę w przypadku gazów. Wiadomo również, że ma właściwości przeciwskurczowe i przeciwdziałające bólowi żołądka. Łagodzi skurcze jelit, które mogą prowadzić do biegunki, więc może być pomocna dla niektórych osób z zespołem jelita drażliwego. Kolendra może również pomóc w łagodzeniu niestrawności.

Dodatkową korzyścią jest to, że kolendra jest wypełniona substancjami fitochemicznymi, które są antyoksydantami. Jest również stosowana w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Bada się ją także pod kątem potencjalnych korzyści obniżania poziomu cholesterolu.

Natomiast liście kolendry zostały zbadane jako detoksyfikator metali ciężkich. U szczurów wykazano, że tłumią one akumulację ołowiu.

Jak stosować kolendrę dla lepszego trawienia?

Nasiona kolendry sprzedawane są jako całe nasiona oraz w postaci sproszkowanej. Lepiej kupować całe nasiona, ponieważ cenne substancje wietrzeją dość szybko po zmieleniu.

Używaj kolendry w gulaszach, marynowanych potrawach i marynatach. Można ją również dodać do zup i koktajli.

Liście kolendry bardzo pasują do pikantnych potraw, ze względu na efekt chłodzący. Po prostu posiekaj trochę kolendry i wrzuć ją do dowolnego dania, które gotujesz.

3. Kardamon

Kardamon jest częścią rodziny imbiru, nic więc dziwnego, że jest pomocny w trawieniu.

W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej stosowany od stuleci, obecnie jego działanie zostało wsparte  dowodami naukowymi. Pomaga łagodzić wzdęcia i gazy (również właściwości wiatropędne). Ma także działanie przeciwskurczowe, ponieważ może spowolnić tempo skurczów mięśni brzucha.

Kardamon stymuluje również apetyt, łagodząc gazy, mdłości i niestrawność. Wspomaga wybijanie wszelkich bakterii przenoszonych przez żywność w przewodzie pokarmowym, pomagając w ten sposób chronić przed zatruciem pokarmowym i rozstrojami żołądka.

Strąki kardamonu zawierają związek zwany limonenem, który zwykle znajduje się w skórce cytrusowej. Limonen znany jest z rozpuszczania kamieni żółciowych zawierających cholesterol, a także z łagodzenia zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD).

Kardamon ma także właściwości antyoksydacyjne, a także jest dobrym źródłem minerałów, takich jak żelazo, mangan, wapń i magnez.

Jak korzystać z kardamonu dla lepszego trawienia?

Kardamon jest często stosowany w słodkich i pikantnych potrawach. Można go przygotować jako pyszną, rozgrzewającą herbatę, umieszczając zawartość 4 łupin kardamonu w dwóch szklankach wody i gotując na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby można osłodzić stewią.

Strąki kardamonu można żuć, aby złagodzić ból zębów i dziąseł, a także zapobiegać infekcjom.

4. Nasiona kopru włoskiego

Koper stymuluje produkcję soków żołądkowych i jest kolejną wielką przyprawą o właściwościach wiatropędnych. Jest często używany jako herbatka dla dzieci łagodząca dolegliwości żołądkowe. Ma również właściwości przeciwskurczowe.

Koper zawiera także wiele antyoksydantów, takich jak kwercetyna, która jest uważana za związek zapewniający ochronę przed starzeniem się i chorobami, w tym nowotworami.

Jak używać nasion kopru dla lepszego trawienia?

Dobrą sztuczką w celu zmniejszenia wzdęć i gazów jest podgrzanie nasion kopru na małym ogniu na patelni z niewielką ilością soli (morskiej lub himalajskiej).

Niech nasiona staną się lekko brązowe, a następnie przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz dodawać kilka szczypt tych lekko uprażonych nasion do dowolnej potrawy.

Parę innych przypraw, które mogą pomóc w trawieniu

  • Kurkuma – ta indyjska przyprawa wspomaga trawienie, jednocześnie kojąc przewód pokarmowy. Stwierdzono, że pomaga złagodzić zgagę, zmniejszyć ból brzucha (ze względu na jej działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne) i zmniejszyć wzdęcia.
  • Kminek – kminek to kolejna świetna przyprawa polepszająca trawienie, doskonale nadaje się na zgagę.
  • Kozieradka – kozieradka działa jak naturalny środek na trawienie i pomaga wypłukać toksyny z organizmu.
  • Cynamon – rozgrzewająca kora cynamonowa jest łagodnym, ale użytecznym lekarstwem na powolne trawienie.

Jak przechowywać przyprawy

Pamiętaj, aby przechowywać przyprawy w czystych, hermetycznych pojemnikach z dala od ciepła i światła słonecznego.

 

Zdjęcie główne: Depositphotos
Tagi: przyprawytrawieniezioła
Poprzedni Artykuł

Czy warto przyjmować probiotyki?

Następny Artykuł

Skład żelu do mycia twarzy – co jest istotne?

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Zdrowa kuchnia

4 ważne korzyści jedzenia borówek

18 maja 2022

W dzisiejszych czasach termin "superfood", czyli „super żywność” jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość. Jednak jeden z oryginalnych...

Psyche a zdrowie

Najlepsze zioła na depresję

10 maja 2022

Depresja to poważna choroba, na którą cierpi aż 350 milionów ludzi na świecie. W Polsce liczba ta wynosi 1,5 miliona,...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

30 kwietnia 2022

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

Lekarstwa

Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

27 kwietnia 2022

Pierzga, propolis, kit pszczeli, mleczko pszczele to terminy, które dla wielu osób są nie do końca jasne. Warto jednak zaznajomić...

Następny Artykuł

Skład żelu do mycia twarzy – co jest istotne?

Szczepionki na covid-19 działają....[FILM]

Pięć sposobów na bezsenność. To nie tylko ciepłe mleko i liczenie baranów

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

6 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

1 tydzień temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.