Jabłka to chyba najbardziej znane owoce na całym świecie, występujące w ogromnej różnorodności kształtów, rozmiarów czy kolorów. Jest ich ponad 7500 odmian w pięknych kolorach jak zielony, czerwony czy żółty. W każdym z tych kolorów posiadają różnorodne korzyści zdrowotne.
Jabłka mają dużo witamin, minerałów i substancji odżywczych, jak związki fenolowe, które pomagają w poprawie stanu zdrowia jak i chronią przed różnymi chorobami. W Stanach jest bardzo fajne przysłowie mówiące o jabłkach „an apple day will keep doctor away”
Oprócz jedzenia, jabłko jest również idealne do picia. Oto szybki przepis na zdrowy sok:
Składniki:
- 3 duże jabłka
- ½ buraka
- ok 1 cm imbiru
Przygotowanie:
- jabłka kroimy na małe cząstki (nie obieramy)
- buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
- wszystkie składniki umieszczamy w sokowirówce lub wyciskarce
- sok przelewamy do szklanek i rozkoszujemy się pięknym kolorem oraz smakiem
7 korzyści wynikających z picia soku jabłkowego
Odchudzanie
Sok jabłkowy (cały czas mówimy tu o soku domowej roboty, bez dodatku cukru) ma niską wartość kaloryczną – w 100 g soku, to tylko 47 kalorii oraz małą ilość sodu, który przyczynia się do uwalniania nadmiaru wody z ciała. Za to jest bogaty w błonnik, który sprawia, że nasz żołądek czuje się pełny a co za tym idzie, nie odczuwa głodu.
Wspomaga leczenie astmy
Jabłko zawiera flawonoidy, które zapobiegają atakom astmy. Flawonoidy utrzymują nasze płuca w dobrej formie, są one silne i działają skutecznie. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że osoby regularnie spożywające sok jabłkowy, maja lepszą wydolność płuc.
Zdrowa wątroba
Sok jabłkowy ma charakter zasadowy, który wspomaga wypłukiwanie toksyn i różnego rodzaju odpadów z organizmu. Dobrze jest, aby utrzymywać właściwe pH w organizmie. Skórki jabłek zawierają pektynę, która jest korzystna dla układu pokarmowego i jest czyścikiem dla wątroby.
Zapobiega zachorowaniom na raka
Picie soku jabłkowego jest najlepszym sposobem zapobiegania zachorowaniom na raka. Sok z jabłek jest bardzo skuteczny na guzy i nowotwory płuc. Flawonoidy i kwasy fenolowe, znajdujące się w jabłkach, skutecznie przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych.
Choroba Alzheimera
Regularne picie soku z jabłek, zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Zbadano, że sok jabłkowy obniża poziom beta-amyloidu, który jest białkiem tworzącym „starcze blaszki” w mózgu, które to są odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.
Zdrowy mózg
Jabłka zawierają sporą ilość wit C oraz innych składników odżywczych, które pobudzają rozwój czerwonych krwinek. Dobrze funkcjonujący mózg to lepsze funkcje poznawcze, takie jak pamięć, szybkość przetwarzania informacji czy ogólna zdolność myślenia.
Wspomaganie odporności
Przyzwoity poziom witaminy C w jabłkach wspomaga naszą odporność, wspiera zwalczanie licznych chorób wywołanych przez wirusy i bakterie. Witamina C i żelazo zawarte w soku jabłkowym są pomocne w budowaniu mocnych i silnych kości.
A już wkrótce startuje program powrotu do zdrowia w 21 dni – nie przegapcie tego!