Wiśnie to małe, okrągłe, ciemnoczerwone owoce pestkowe, które mogą smakować słodko lub cierpko (kwaśno), w zależności od odmiany. Jedząc wiśnie, możemy skorzystać znacznie więcej niż tylko z ich pysznego smaku. Oferują one wiele korzyści zdrowotnych.
Oto siedem powodów, dla których warto zacząć jeść więcej tych owoców:
Są pełne antyoksydantów
Wiśnie są pełne silnych przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Spowalniają procesy starzenia się i chronią przed poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroba Alzheimera, rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość.
Łagodzą ból po treningu
Po intensywnym treningu zwykle pojawia się ból mięśni. Picie soku z wiśni przed treningiem może zmniejszyć ból po treningu, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrients. Ponadto, wiśnie chronią przed zużyciem komórkowym podczas ćwiczeń i wspierają regenerację mięśni. Z tego powodu sok z wiśni jest popularny wśród sportowców, chociaż może być korzystny dla każdego, kto jest aktywny fizycznie.
Pomagają przespać noc
Jeśli masz problemy ze snem, jedzenie wiśni może pomóc. Wynika to z faktu, że wiśnie są jednym z niewielu pokarmów zawierających melatoninę, hormon, który pomaga regulować cykl snu i czuwania. W badaniu opublikowanym w American Journal of Therapeutics badacze oceniali mężczyzn i kobiety cierpiących na bezsenność. Badanych podzielono na dwie grupy. W jednej z nich uczestnicy pili albo 235ml soku z kwaśnych wiśni, w drugiej pili placebo. Napoje wypijano rano i między jedną a dwie godziny przed snem. Naukowcy odkryli, że ci, którzy pili sok wiśniowy, spali o godzinę i 24 minuty dłużej niż zwykle.
Poprawiają lipidogram
Wysoki poziom złego cholesterolu może zwiększyć ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i zawałów serca, więc utrzymanie go na zdrowym poziomie może ochronić Cię przed chorobą. Picie soku z wiśni może pomóc obniżyć całkowity cholesterol, w tym lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), tzw. „zły” cholesterol, zgodnie z badaniem w czasopiśmie Food & Function. Każde obniżenie poziomu cholesterolu o jeden procent zmniejsza ryzyko chorób serca o dwa procent.
Zapobiegają cukrzycy
Jedzenie wiśni może obniżyć ryzyko cukrzycy nie tylko ze względu na przeciwzapalne działanie owoców, ale także dlatego, że mają one niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że wiśnie nie powodują skoków i spadków poziomu cukru i insuliny we krwi, co czyni je odpowiednimi owocami dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.
Zmniejszają ryzyko ataków dny moczanowej
Dna moczanowa to stan zapalny stawów, który występuje, gdy produkt uboczny zwany kwasem moczowym krystalizuje się w stawach. Dna powoduje ból i obrzęk. W jednym badaniu oceniano pacjentów z dną moczanową, którzy spożywali wiśnie – jako świeże owoce, a także ekstrakt wiśniowy i sok – przez dwa dni. W porównaniu z tymi, którzy nie jedli wiśni, ci, którzy spożywali owoce, mieli o 33 procent mniejsze ryzyko ataków dny.
Łagodzą zapalenie kości i stawów
Według kilku badań, osoby z chorobą zwyrodnieniową stawów mogą również czerpać korzyści ze spożywania wiśni. Regularne spożywanie wiśni lub picie 100% soku wiśniowego może pomóc zmniejszyć ból stawów.
Najlepsze sposoby spożywania wiśni dla maksymalnych korzyści
Najlepszym sposobem na spożywanie wiśni jest… jedzenie ich w sezonie, który niestety jest bardzo krótki i zazwyczaj trwa w lipcu. Możesz także czerpać z nich korzyści na inne sposoby. Z wiśni można robić wspaniałe przetwory, kompoty, dżemy. Poza sezonem można kupić wiśnie mrożone, czasem także liofilizowane.
Wiśnie, świeże/mrożone/liofilizowane możesz dodawać do koktajli, owsianek, ciast. Możesz także łączyć wiśnie z innymi produktami bogatymi w białko i zdrowe tłuszcze, aby ustabilizować poziom cukru we krwi.