Czosnek ma niezwykłe właściwości, o których wielu z nas nie wie lub nie pamięta o tym co mówiły nasze babcie. W jego składzie jest allicyna – substancja, która ma działanie podobne do antybiotyku – działa antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Warto więc przygotować syrop czosnkowy, który okaże się szczególnie przydatny przydatny w okresie przeziębienia, choć nie tylko: można go stosować także profilaktycznie, zwłaszcza wiosną i jesienią. 

Co więc będzie nam potrzebne?

  • 2 szklanki wody,
  • ¾ szklanki miodu,
  • 50g ząbków czosnku,
  • 1 łyżka octu.

Najpierw należy obrać ząbki czosnku i zgnieć je, a następnie włożyć do wyparzonego słoika. Zalać gorącą wodą. Trzymać przez noc w lodówce. Następnego dnia odsączyć. Dodać do wody ocet i miód i wymieszać dokładnie. Włożyć do lodówki. Dawkowanie: po 1 łyżce trzy razy dziennie.

Kombinacja z cebulą i miodem

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu

Cebulę oraz czosnek należy drobno posiekać, a następnie przełożyć do słoika i wymieszać z miodem. Następnie należy odstawić miksturę w ciepłe miejsce i zaczekać około 2 godzin aż cebula i czosnek puszczą soki. Dawkowanie podobnie jak w pierwszym przepisie.

Warto wspomnieć, że o więcej o właściwościach czosnku pisaliśmy już tutaj, a tu poczytacie jeszcze o innych sposobach na pozbycie się przeziębień.

 

O blogu Polaku, lecz się sam! Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego, naprawdę zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje – tak naprawdę chcemy agregować te wszystkie informacje, które gdzieś w internecie funkcjonują, ale są lepiej lub gorzej widoczne, a czasem zupełnie nieodkryte. Chcemy Wam pokazać świat, w którym zdrowie i uzdrawianie to połączenie leczenia ciała, podświadomości i ducha. A takiego podejścia tradycyjna medycyna niestety Wam nie zapewni. Zajrzyjcie także na nasz profil na facebook’u: https://www.facebook.com/PolakuLeczSieSam

Zdjęcie: źródło sydnegeorge.com

Podobne artykuły

  1. Borys
    7 sierpnia 2015 o 10:20 Odpowiedz

    Czy gorąca woda nie “zabije” zdrowych właściwości czosnku?
    Czytałem o innej miksturze, gdzie czosnek zalewa się wodą po ogorkach kiszonych i odstawiamy na 2 tyg.

    1. Polaku, lecz się sam!
      7 sierpnia 2015 o 10:34 Odpowiedz

      Nie, bo nie gotujemy czosnku tylko go zalewamy. A to powinno uwolnić substancje w nim zawarte. Jeśli możesz się z nami podzielić wspomnianym przepisem byłoby super – chętnie dodamy go do artykułu z powołaniem się na Twoje autorstwo.

  2. Dorota
    1 października 2015 o 20:55 Odpowiedz

    a ocet obowiązkowo musi być przy 1 miksturze, bo przecież jest niezdrowy. Nie lepiej sok z cytryny???

    1. Polaku, lecz się sam!
      2 października 2015 o 09:02 Odpowiedz

      Można dodać octu jabłkowego, który pomaga w równowadze kwasowo-zasadowej, stabilizuje glukozę we krwi, obniża cholesterol, cofa stany zapalne i uszczelnia jelita.

  3. Anna
    4 września 2017 o 20:00 Odpowiedz

    Jeżeli chodzi o ten przepis z czosnkiem i wodą z ogórków kiszonych to jest to mikstura na odrobaczanie.10 główek czosnku drobno posiekać i złożyć do słoika, zając woda z ogórków kiszonych tak aby była ok 2cm nad czosnkiem,zostawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie, potrząsając codziennie słoikiem.Pić przez miesiąc po1łyżce.

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.