Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych. Ale czy te produkty naprawdę zasługują na tak złą reputację?
Tak naprawdę, oba te produkty mają całkiem sporo obiecujących korzyści zdrowotnych, gdy są spożywane z umiarem. Oto kilka sposobów, w jakie masło i olej kokosowy mogą przynieść korzyści Twojemu ciału.
Korzyści zdrowotne oleju kokosowego
Jedna 14-gramowa porcja dobrego oleju kokosowego może zawierać około 11,7 g tłuszczów nasyconych, ale nadrabia to wysoką zawartością fitosteroli i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT). Te związki roślinne są odpowiedzialne za większość korzyści, jakie olej kokosowy może zaoferować:
- Wspiera zdrowie układu krążenia. Badania pokazują, że kwas laurynowy i inne MCT stanowią około 50 procent tłuszczów występujących w oleju kokosowym. Na szczęście są to zdrowe tłuszcze, które mogą wspierać prawidłową funkcję serca. Są one łatwo wchłaniane przez jelita i przekształcane w energię. Według jednego z badań, stosowanie diety bogatej w nierafinowany olej kokosowy z pierwszego tłoczenia może przyczynić się do zwiększenia poziomu cholesterolu HDL („dobrego” cholesterolu), jednocześnie obniżając poziom cholesterolu LDL.
- Wspiera utratę wagi poprzez spalanie tłuszczu. Jeśli chcesz schudnąć, możesz skorzystać z dodania oleju kokosowego do swojej diety. Jedno z badań wykazało, że spożywanie oleju kokosowego może złagodzić stres trzustki, co może następnie zwiększyć tempo przemiany materii w organizmie i bardziej efektywnie spalać energię. Olej kokosowy jest również lekkostrawny i wspomaga zdrowe funkcjonowanie tarczycy i układu hormonalnego.
- Pomaga zapobiegać cukrzycy i trzymać ją w ryzach. Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że olej kokosowy może przyczyniać się do większej wrażliwości na insulinę. Czysty olej kokosowy może być przydatny w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, a nawet poprawić efektywne wykorzystanie glukozy we krwi.
Korzyści zdrowotne masła
Jeśli chcesz zmaksymalizować potencjalne korzyści zdrowotne jakie może zapewnić masło, wybieraj masło pochodzące od krów karmionych trawą. Ponadto, o ile mas taką możliwość, lepiej wybierać masło domowej roboty. Oto kilka sposobów, w jakie spożywanie masła może przynieść korzyści Twojemu organizmowi:
- Wzmacnia układ odpornościowy. Masło zawiera wysoki poziom kwasu arachidonowego. Ten wysoce nienasycony kwas jest ważny dla ogólnego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo, naturalne masło zawiera beta-karoten i inne przeciwutleniacze. Te silne związki mogą wzmocnić układ odpornościowy i ułatwić jego normalne funkcjonowanie. Mogą nawet chronić Twój organizm przed stresem oksydacyjnym.
- Zmniejsza stany zapalne jelit. Masło może wspomagać zdrowe jelita, dzięki wysokiej zawartości kwasu masłowego i glikosfingolipidów. Dla osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna kwas masłowy obecny w maśle może pomóc złagodzić obrzęk jelit. Tymczasem glikosfingolipidy są specjalnym rodzajem kwasu tłuszczowego, który może wspierać wytwarzanie warstw śluzu wzdłuż błony jelitowej. To daje Twoim jelitom dodatkową warstwę ochrony przed chorobami przewodu pokarmowego.
- Poprawia zdrowie tarczycy. Kiedy spożywasz beta-karoten, Twoje ciało zamienia go w witaminę A. Dzięki wystarczającej podaży witaminy A, tarczyca może wydzielać i regulować odpowiednią ilość hormonów w organizmie.
Zarówno olej kokosowy, jak i masło mogą być zdrowymi dodatkami do dobrze zbilansowanej diety, jeśli są spożywane z umiarem. Nie musisz spożywać ich codziennie, ale regularne dodawanie ich do jadłospisu może przyczynić się do poprawy zdrowia.