Czy wiesz, że właściwości odżywcze bananów zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem? Czy zauważyłeś, że ich smak zmienia się gdy dojrzewają – robią się słodsze? Dzieje się tak dlatego, że enzymy zawarte w bananach stopniowo rozkładają skrobię (długi łańcuch polimerowy cukru, które nie jest słodki) przekształcając ją w cukry proste (monosacharydy i disacharydy, które mają słodki smak).
Gdy banany dojrzewają oznacza to, że skrobia jest już przekształcona w proste cukry, łatwiej przyswajalne. Choć z drugiej strony według badań ilości witamin i minerałów obniża się wraz z dojrzewaniem banana. Dlatego powinny być przechowywane w lodówce.
Japońscy naukowcy odkryli bardzo ciekawy fakt dotyczący bananów. Według nich gdy banan dojrzewa produkuje więcej przeciwutleniaczy i wykazuje więcej właściwości przeciwnowotworowych. Gdy banan jest całkowicie dojrzały, taki z ciemnymi plamami na skórce, wytwarza substancję o nazwie TNF (czynnik martwicy nowotworu), substancję, która ma siłę do zwalczania nieprawidłowych komórek. Z badań wynika również, że im ciemniejsze plamy tym lepsze właściwości antynowotworowe. Ponadto banan z żółtą skórką i ciemnymi plamami jest osiem razy bardziej skuteczny w pobudzaniu układu odpornościowego organizmu niż banan z zieloną skórą.
Dlatego najlepszy czas, aby zjeść banana jest wtedy gdy jest w pełni dojrzały. Ale jeśli ktoś choruje na cukrzycę typu 2 lub chce uniknąć szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi to warto rozważyć spożywanie dojrzałych bananów z masłem orzechowym – ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Ewentualnie spożywać banany gdy są jeszcze zielone (poziom 3 lub 4 na rysunku).
Źródło: http://worldofhealth365.com/
Hm maslo orzechowe ma duzo kwasow omega 6 do omega 3 co powoduje stany zapalne organizmu wiec nie polecam, ewent maslo z nerkowcow lub migdalow.
Uwielbiam dojrzałe banany Okazuje się, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przydatny wpis, brawo .
ben
Jeśli chodzi o banany, to lepiej ich nie jeść, bo zanim tu dotrą to są kąpane w chemii by po drodze się nie zepsuły. Ludzie z Ameryki płd.się śmieją że ich świnie i europejczycy jedzą banany pastewne.
Z tego wynika, że najlepsze są te które już są całkowicie zgniłe, co tłumaczyłoby wyjątkowe zdrowie meneli wyciągających zgniłki ze śmietników.
Cytat z artykułu “Dlatego powinny być przechowywane w lodówce” . Bzdura totalna. Banan boi się zimna w lodówce mamy około +1 do +5 stC. Banan przechowywany w temperaturze poniżej +8 stC zaczyna psuć się od środka. Skórka jego w pierwszej fazie jest żółta , natomiast sam miąsz banana od razu czernieje.
CHcesz by twój zielonkawy banan szybko pięknie dojrzał i był smaczny. Połóż go na półmisku z jabłkami. Banan będzie dojrzewał w szalonym tempie.
To prawda , kiedy mieszkałam w Egipcie w hotelu ( służbowo ) , zakupione banany chowałam do lodówki . panie pokojówki ustawicznie je z niej wyjmowały . Razu pewnego nieco się wkurzyłam na ten samowolny proceder , pani nie znała angielskiego , ale jej body language i całe oczy pokazywały że nie wolno , że to niedobrze , że nigdy w lodówce bananów nie chować . Pojęłam ze mają wiedzę której mi zabrakło .
Polecam przeczytać zanim zaczniecie nałogowo jeść banany : http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/ripe-bananas-prevent-cancer/