Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Jakiego banana zdrowiej zjeść? Lekko zielonego czy zupełnie dojrzałego?

dodane przez Piotr
w Zdrowe produkty

Czy wiesz, że właściwości odżywcze bananów zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem? Czy zauważyłeś, że ich smak zmienia się gdy dojrzewają – robią się słodsze? Dzieje się tak dlatego, że enzymy zawarte w bananach stopniowo rozkładają skrobię (długi łańcuch polimerowy cukru, które nie jest słodki) przekształcając ją w cukry proste (monosacharydy i disacharydy, które mają słodki smak).

Gdy banany dojrzewają oznacza to, że skrobia jest już przekształcona w proste cukry, łatwiej przyswajalne. Choć z drugiej strony według badań ilości witamin i minerałów obniża się wraz z dojrzewaniem banana. Dlatego powinny być przechowywane w lodówce.

banany-7

Japońscy naukowcy odkryli bardzo ciekawy fakt dotyczący bananów. Według nich gdy banan dojrzewa produkuje więcej przeciwutleniaczy i wykazuje więcej właściwości przeciwnowotworowych. Gdy banan jest całkowicie dojrzały, taki z ciemnymi plamami na skórce, wytwarza substancję o nazwie TNF (czynnik martwicy nowotworu), substancję, która ma siłę do zwalczania nieprawidłowych komórek. Z badań wynika również, że im ciemniejsze plamy tym lepsze właściwości antynowotworowe. Ponadto banan z żółtą skórką i ciemnymi plamami jest osiem razy bardziej skuteczny w pobudzaniu układu odpornościowego organizmu niż banan z zieloną skórą.

Dlatego najlepszy czas, aby zjeść banana jest wtedy gdy jest w pełni dojrzały. Ale jeśli ktoś choruje na cukrzycę typu 2 lub chce uniknąć szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi to warto rozważyć spożywanie dojrzałych bananów z masłem orzechowym – ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Ewentualnie spożywać banany gdy są jeszcze zielone (poziom 3 lub 4 na rysunku).

 

Źródło: http://worldofhealth365.com/

Tagi: bananynowotworyodporność organizmuzdrowe jedzenie
Poprzedni Artykuł

2+2=5 [film]

Następny Artykuł

Nowe badania wykazują, że imbir potrafi być 10.000 razy skuteczniejszy od chemioterapii

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Zdrowa kuchnia

4 ważne korzyści jedzenia borówek

18 maja 2022

W dzisiejszych czasach termin "superfood", czyli „super żywność” jest tak nadużywany, że niemal stracił swoją wartość. Jednak jeden z oryginalnych...

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

30 kwietnia 2022

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

Lekarstwa

Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

27 kwietnia 2022

Pierzga, propolis, kit pszczeli, mleczko pszczele to terminy, które dla wielu osób są nie do końca jasne. Warto jednak zaznajomić...

Diety

Dieta Okinawa, która wydłuża życie

2 marca 2022

Okinawa to największa z wysp japońskiego archipelagu Riukiu. Miłośnicy historii mogą kojarzyć tę nazwę z bitwą o wyspę Okinawa, która...

Następny Artykuł

Nowe badania wykazują, że imbir potrafi być 10.000 razy skuteczniejszy od chemioterapii

Praktyczna i naturalna pułapka na komary

Wyższy poziom cholesterolu oznacza... dłuższe życie?

Komentarzy 7

  1. Edyta says:
    6 lat temu

    Hm maslo orzechowe ma duzo kwasow omega 6 do omega 3 co powoduje stany zapalne organizmu wiec nie polecam, ewent maslo z nerkowcow lub migdalow.

    Odpowiedz
  2. Ania says:
    6 lat temu

    Uwielbiam dojrzałe banany Okazuje się, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przydatny wpis, brawo .

    Odpowiedz
    • ben says:
      5 lat temu

      ben

      Jeśli chodzi o banany, to lepiej ich nie jeść, bo zanim tu dotrą to są kąpane w chemii by po drodze się nie zepsuły. Ludzie z Ameryki płd.się śmieją że ich świnie i europejczycy jedzą banany pastewne.

      Odpowiedz
  3. henry says:
    6 lat temu

    Z tego wynika, że najlepsze są te które już są całkowicie zgniłe, co tłumaczyłoby wyjątkowe zdrowie meneli wyciągających zgniłki ze śmietników.

    Odpowiedz
  4. Teneshe says:
    6 lat temu

    Cytat z artykułu „Dlatego powinny być przechowywane w lodówce” . Bzdura totalna. Banan boi się zimna w lodówce mamy około +1 do +5 stC. Banan przechowywany w temperaturze poniżej +8 stC zaczyna psuć się od środka. Skórka jego w pierwszej fazie jest żółta , natomiast sam miąsz banana od razu czernieje.

    CHcesz by twój zielonkawy banan szybko pięknie dojrzał i był smaczny. Połóż go na półmisku z jabłkami. Banan będzie dojrzewał w szalonym tempie.

    Odpowiedz
    • Lojka says:
      2 lata temu

      To prawda , kiedy mieszkałam w Egipcie w hotelu ( służbowo ) , zakupione banany chowałam do lodówki . panie pokojówki ustawicznie je z niej wyjmowały . Razu pewnego nieco się wkurzyłam na ten samowolny proceder , pani nie znała angielskiego , ale jej body language i całe oczy pokazywały że nie wolno , że to niedobrze , że nigdy w lodówce bananów nie chować . Pojęłam ze mają wiedzę której mi zabrakło .

      Odpowiedz
  5. Gosia says:
    6 lat temu

    Polecam przeczytać zanim zaczniecie nałogowo jeść banany : http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/ripe-bananas-prevent-cancer/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

4 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

6 dni temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.