Jod jest jednym z najważniejszych dla zdrowia człowieka minerałów śladowych. Mimo to, jest także jednym z najczęściej pomijanych w kontekście zdrowia. A coraz więcej osób jest zagrożonych jego niedoborem.
Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać jodu, musisz go dostarczać poprzez dietę. Niestety, staje się to coraz trudniejsze, ponieważ coraz więcej osób je wysokoprzetworzoną żywność, pozbawioną jodu.
Wyjałowienie gleby winne niedoborom
Niektórzy eksperci uważają również, że dzisiaj otrzymujemy mniej jodu z pożywienia. A to ze względu na nowoczesne praktyki rolnictwa przemysłowego, które wraz z zanieczyszczeniami środowiska mają tendencję do eliminowania naturalnie występujących minerałów z gleby – i z większości naszych produktów.
Ludzie żyjący w krajach o bardzo małej zawartości jodu w glebie są najbardziej narażeni na niedobór jodu.
Weganie i wegetarianie również zwykle nie mają dużo jodu w swojej diecie.
Jod wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jeśli więc nie masz wystarczającej ilości jodu w diecie, tarczyca musi pracować znacznie ciężej, aby zsyntetyzować niezbędne hormony, co powoduje niepotrzebny stres. Niedobór jodu może objawiać się na wiele sposobów. Do niektórych objawów należą: ospałość lub zmęczenie, nieoczekiwany przyrost masy ciała, wrażliwość na zmiany temperatury, sucha, szorstka lub łuszcząca się skóra, obrzęk szyi, ogólne osłabienie, wypadanie włosów, zmiany rytmu serca, problemy z nauką lub zapamiętywaniem, niski poziom percepcji, utrata energii i zaparcia.
Korzyści zdrowotne jodu
Jeśli spożywamy jod w odpowiednich ilościach, ten minerał śladowy może oferować wiele korzyści zdrowotnych.
Wspiera zdrowe funkcjonowanie tarczycy
Jod odgrywa kluczową rolę w optymalnym funkcjonowaniu tarczycy. Twój organizm potrzebuje pewnej ilości tego niezbędnego minerału każdego dnia, aby prawidłowo działać.
Wspiera zdrowy metabolizm
Metabolizm jest jedną z kluczowych funkcji tarczycy. Ponieważ jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, możesz wesprzeć zdrowy metabolizm poprzez suplementację.
Utrzymuje zdrowy poziom energii
Jod odgrywa istotną rolę w efektywnym wykorzystaniu kalorii i przekształcaniu żywności w energię użytkową. Badania pokazują, że spożycie jodu jest powiązane z poprawą poziomu energii u osób z niedoborem jodu.
Wspomaga zdrowie skóry, zębów i włosów
Jod jest ważnym elementem zdrowej i promiennej skóry. Wspiera także wzrost i zdrowie włosów.
Wspiera zdrowy układ odpornościowy
Jod może pomóc w usuwaniu wolnych rodników, chroniąc tym samym komórki przed stresem oksydacyjnym. Może również zwiększyć odporność, promując aktywność innych antyoksydantów w Twoim ciele.
Wspiera optymalne zdrowie w czasie ciąży
Niedobór jodu podczas ciąży może mieć jeszcze poważniejsze konsekwencje zarówno dla matki, jak i dziecka. Kobiety w ciąży potrzebują wystarczającej ilości jodu dla dobrego samopoczucia i zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka.
Suplementacja
Dla zdrowych dorosłych zalecane dzienne spożycie jodu wynosi 150mcg dziennie. Dla kobiet w ciąży i karmiących zapotrzebowania rośnie do odpowiednio 220mcg i 290mcg dziennie. Produktami spożywczymi o dużej zawartości jodu są ryby morskie, zwłaszcza białe (dorsz, mintaj, makrela, flądra), owoce morza, algi oraz oczywiście sól jodowana.
Wysokiej jakości naturalny suplement jodu znajdziesz w naszym sklepie. Dostępny jest w szklanej butelce wraz z kroplomierzem i zapewnia w 100% dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod.
UWAGA: Zawsze skonsultuj się z lekarzem, naturoterapeutą lub doradcą żywieniowym, aby dowiedzieć się, jak najlepiej zoptymalizować ogólne spożycie jodu. Jeśli często jesz np. wodorosty, możesz nie potrzebować suplementacji.
Źródła: https://www.naturalnews.com/2019-09-11-iodine-is-a-crucial-mineral-necessary-for-optimal-health.html, https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/jod-w-diecie-----jak-uniknac-niedoboru-