Kawa cold brew, czyli parzona na zimno, zyskała w ostatnich latach sporą popularność. Zamiast używać gorącej wody do wydobycia smaku i kofeiny, cold brew polega na czasie parzenia. Ziarna kawy moczy się w zimnej wodzie przez 12–24 godziny.
Ta metoda sprawia, że napój jest mniej gorzki niż kawa parzona na gorąco.
Chociaż większość badań nad korzyściami zdrowotnymi kawy przeprowadza się z zastosowaniem gorącego naparu, uważa się, że cod-brew zapewnia wiele podobnych efektów.
Oto 9 imponujących korzyści kawy cold brew:
Przyspiesza metabolizm
Metabolizm to proces, w którym organizm wykorzystuje jedzenie do wytwarzania energii. Im wyższy wskaźnik metabolizmu, tym więcej kalorii spalasz w spoczynku.
Podobnie jak gorąca kawa, kawa parzona na zimno zawiera kofeinę, która, jak wykazano, zwiększa tempo spoczynkowego metabolizmu nawet o 11%. Tym samym, zwiększa szybkość spalania tłuszczu w organizmie.
W badaniu z udziałem 8 mężczyzn, spożywanie kofeiny doprowadziło do 13% wzrostu spalania kalorii, a także do 2-krotnego wzrostu spalania tłuszczu – znacznie większy efekt niż po zażyciu placebo lub beta-adrenolityku (leku na ciśnienie krwi i krążenie).
Kofeina w cold brew zwiększa liczbę kalorii spalanych w spoczynku. Może to ułatwić utratę lub utrzymanie wagi.
Poprawia nastrój
Kawa może poprawić Twój stan umysłu. Wykazano, że spożywanie kofeiny poprawia nastrój, szczególnie wśród osób pozbawionych snu.
Przegląd badań na ponad 370 000 osób wykazał, że osoby pijące kawę mają niższe wskaźniki depresji. Na każdą filiżankę kawy spożywaną dziennie ryzyko depresji zmniejszało się o 8%.
Niektóre badania sugerują nawet, że kofeina może być stosowana jako suplement diety w celu poprawy nastroju i funkcji mózgu u osób starszych.
W badaniu z udziałem 12 dorosłych w wieku 63–74 lat, przyjmowanie 3 mg kofeiny na 1 kg masy ciała poprawiło nastrój o 17%. Ta ilość kofeiny jest odpowiednikiem około dwóch filiżanek kawy dla przeciętnego człowieka.
Kofeina poprawiła także ich zdolność do reagowania na obiekt poruszający się w ich kierunku, co wskazuje, że zwiększa skupienie i uwagę.
Picie kawy cold brew może poprawić nastrój, zmniejszyć ryzyko depresji i poprawić funkcjonowanie mózgu.
Może obniżać ryzyko chorób serca
Choroba serca to ogólny termin określający kilka stanów chorobowych obejmujących serce, w tym chorobę wieńcową, zawał serca i udar. Jest to najczęstsza przyczyna śmierci na świecie.
Kawa parzona na zimno zawiera związki, które mogą zmniejszać ryzyko chorób serca. W tym kofeinę, związki fenolowe, magnez, trygonelinę, chinidy i lignany. Zwiększając wrażliwość na insulinę, stabilizują poziom cukru we krwi i obniżają ciśnienie krwi.
Napój zawiera również kwasy chlorogenowe (CGA) i diterpeny, które działają antyutleniająco i przeciwzapalnie.
Picie 3–5 filiżanek kawy dziennie może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca nawet o 15% w porównaniu do osób, które nie piją kawy w ogóle.
Brakuje dowodów na to, że picie więcej niż 3–5 filiżanek dziennie zwiększa ryzyko chorób serca, chociaż tego efektu nie badano u osób spożywających więcej niż 600 mg kofeiny dziennie, co odpowiada około 6 filiżankom kawy.
Mimo tych zalet, osoby z niekontrolowanym nadciśnieniem powinny unikać regularnego picia kofeiny, ponieważ może to dodatkowo podnieść ciśnienie.
Regularne picie kawy może poprawić zdrowie serca. Należy jednak unikać kofeiny lub ograniczyć ją, jeśli masz problemy z wysokim ciśnieniem krwi.
Może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 jest chorobą przewlekła, która objawia się zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Nieleczona może prowadzić do wielu poważnych komplikacji zdrowotnych.
Kawa parzona na zimno może zmniejszyć ryzyko rozwoju tej choroby. Picie 4–6 filiżanek kawy dziennie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Korzyści te mogą w dużej mierze wynikać z kwasów chlorogenowych, które są silnymi przeciwutleniaczami w kawie.
Kawa parzona na zimno może również regulować peptydy jelitowe, które są hormonami w układzie trawiennym. Peptydy te kontrolują i spowalniają trawienie, utrzymując stabilny poziom cukru we krwi.
Jedno badanie, przeprowadzone na ponad 36 900 osobach w wieku 45–74 lat, wykazało, że ci, którzy pili co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie, mieli o 30% niższe ryzyko cukrzycy typu 2 niż osoby, które nie piły kawy każdego dnia.
Przegląd 3 dużych badań z udziałem ponad 1 miliona osób wykazał, że u osób, które zwiększyły spożycie kawy w ciągu 4 lat, ryzyko cukrzycy typu 2 było o 11% niższe w porównaniu z 17% większym ryzykiem u osób, które zmniejszyły spożycie kawy o więcej niż 1 szklanka dziennie.
Regularne picie kawy może pomóc utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona i Alzheimera
Oprócz polepszenia uwagi i nastroju, kawa cold brew może korzystnie wpływać na mózg także na inne sposoby.
Kofeina stymuluje układ nerwowy i wpływa na funkcjonowanie mózgu. W jednym z ostatnich badań zaobserwowano, że picie kawy może chronić mózg przed degeneracją związaną z wiekiem.
Choroby Alzheimera i Parkinsona są chorobami neurodegeneracyjnymi, co oznacza, że są one spowodowane śmiercią komórek mózgowych, która występuje z wiekiem. Obie choroby mogą powodować demencję oraz pogorszenie zdrowia psychicznego, co utrudnia codzienne funkcjonowanie.
Choroba Alzheimera charakteryzuje się znacznym upośledzeniem pamięci, podczas gdy choroba Parkinsona często powoduje drżenia fizyczne i sztywność.
Jedno z badań obserwacyjnych wykazało, że ludzie, którzy pili 3–5 filiżanek kawy dziennie w średnim wieku, mieli o 65% mniejsze ryzyko rozwoju demencji i choroby Alzheimera w starszym wieku.
W innym badaniu obserwacyjnym stwierdzono, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko choroby Parkinsona. Okazało się, że mężczyźni, którzy piją więcej niż cztery filiżanki kawy dziennie, są pięć razy mniej podatni na rozwój tej choroby.
Wydaje się, że kilka związków w kawie, takich jak fenylindany, a także związki harmanu i norharmanu, zapewniają ochronę przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Pamiętaj, że kawa bezkofeinowa nie zapewnia takich samych korzyści ochronnych jak odmiany kofeinowe.
Kawa parzona na zimno zawiera związki zwane fenylindanami, a także mniejsze ilości związków harmanowych i norharmanowych. Mogą one pomóc chronić mózg przed chorobami związanymi z wiekiem.
Może być lżejsza dla Twojego żołądka niż gorąca kawa
Wiele osób unika kawy, ponieważ jest to kwaśny napój, który może stymulować refluks. Choroba refluksowa przełyku to stan, w którym kwas żołądkowy często wraca z żołądka z powrotem do przełyku, powodując podrażnienia.
Kwaśność kawy jest również obwiniana za inne dolegliwości, takie jak niestrawność i zgaga.
Skala pH mierzy jak kwaśny lub zasadowy jest roztwór, w skali od 0 do 14. 7 oznacza odczyn obojętny, niższe liczby bardziej kwaśny, a wyższe liczby bardziej alkaliczny.
Kawy cold brew i tradycyjna mają na ogół podobny poziom kwasowości, około 5–6 w skali pH. Może się to różnić w zależności od poszczególnych rodzajów parzenia.
Jednak niektóre badania wykazały, że kawa parzona na zimno jest nieco mniej kwaśna, co oznacza, że może mniej podrażniać żołądek.
Innym powodem, dla którego ten napój może być mniej drażniący niż gorąca kawa, jest zawartość surowych polisacharydów.
Te węglowodany lub łańcuchy cząsteczek cukru zwiększają odporność układu trawiennego. Może to zmniejszyć podrażnienie jelit i dokuczliwy wpływ kwasowości kawy na żołądek.
Kawa parzona na zimno jest tylko nieco mniej kwaśna niż kawa gorąca, ale zawiera związki, które mogą chronić żołądek przed tą kwasowością. Dzięki temu może powodować mniej nieprzyjemnych objawów żołądkowych oraz refluksu pokarmowego niż gorąca kawa.
Może pomóc Ci żyć dłużej
Picie kawy może zmniejszyć ogólne ryzyko śmierci, a także śmierci z przyczyn specyficznych dla choroby.
W długoterminowym badaniu przeprowadzonym na 229 119 mężczyznach i 173 141 kobietach w wieku 50–71 lat stwierdzono, że im więcej kawy pije dana osoba, tym mniejsze jest ryzyko śmierci z powodu chorób serca, chorób układu oddechowego, udaru mózgu, urazów, wypadków, cukrzycy i zakażeń.
Jednym z powodów tej korelacji może być to, że kawa ma wysoką zawartość antyoksydantów.
Antyoksydanty to związki, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, mogącym prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i rak. Te choroby mogą znacznie skrócić żywotność.
Kawa zawiera silne antyoksydanty, takie jak polifenole, hydroksycynamoniany i kwas chlorogenowy.
Chociaż badania pokazują, że gorąca kawa zawiera ogółem więcej antyoksydantów niż zimne napary, ta ostatnia jest bogata w kilka bardzo silnych przeciwutleniaczy, takich jak kwas kawoilochinowy.
Chociaż kawa parzona na zimno zawiera mniej przeciwutleniaczy niż kawa gorąca, jest pełna związków o wysokiej aktywności przeciwutleniającej. Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać chorobom, które mogą skrócić życie.
Podobna zawartość kofeiny jak w gorącej kawie
Kawa cold-brew parzona jest w postaci koncentratu, który ma być rozcieńczony wodą, zwykle w stosunku 1: 1.
Koncentrat sam w sobie jest niesamowicie silny. Nierozcieńczony dostarcza około 200 mg kofeiny na filiżankę.
Jednak rozcieńczenie koncentratu zmniejsza zawartość kofeiny w produkcie końcowym, zbliżając go do zwykłej kawy.
Chociaż zawartość kofeiny może się różnić w zależności od metody parzenia oraz konkretnych ziaren, różnica w zawartości kofeiny między gorącą kawą a zimnym naparem jest nieznaczna.
Przeciętny kubek gorącej kawy zawiera około 95 mg kofeiny, w porównaniu do około 100 mg w przypadku typowego cold brew.
Zimny napar i gorąca kawa zawierają podobne ilości kofeiny. Jeśli jednak wypijesz zimny koncentrat kawy bez rozcieńczania, dostarczy on około dwa razy więcej kofeiny.
Bardzo łatwo ją zrobić
Możesz łatwo zrobić kawę cold brew w domu.
- Po pierwsze, kup całe palone ziarna kawy i grubo je zmiel.
- Dodaj 225 gramów zmielonej kawy do dużego słoika i delikatnie dodaj ok. 480 ml wody.
- Przykryj słoik i odstaw kawę do lodówki na 12–24 godzin.
- Włóż filtr do kawy do sitka o drobnej siatce i przelej zaparzoną kawę do kubka.
- Fusy po kawie możesz wyrzucić lub zachować do innych kreatywnych zastosowań, np. jako peelingu do ciała. Pozostały płyn jest koncentrat kawy cold brew.
Przykryj słoik hermetyczną pokrywką i przechowuj koncentrat w lodówce do kilku dni.
Gdy będziesz chciał ją wypić, dodaj filiżankę (ok. 120 ml) zimnej wody do takiej samej ilości (120 ml) koncentratu zimnej kawy.
Niewątpliwą zaletą kawy cold brew jest brak konieczności posiadania ekspresu do kawy, aby skorzystać z korzyści kawy ziarnistej. Niestety, kawa rozpuszczalna nie oferuje tych samych właściwości, często jest bardzo kiepskiej jakości i nie jest uważana za zdrową. Natomiast znacznie łatwiej kupić jest dobrej jakości kawę ziarnistą, ekologiczną, a w dodatku fair-trade. My polecamy np. tę -> link
Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/cold-brew-coffee-benefits#section10
Mam wątpliwości odnośnie punktu 3 i 4 – punkt 3 mówi, żeby zalaną wodą zmieloną grubo kawę wstawić do lodówki, a 4. Włóż filtr do kawy do sitka o drobnej siatce i przelej zaparzoną kawę do kubka. – chyba schłodzoną kawę?
Z powyższego przepisu rozumiem, że kawa do picia jest na zimno?
Dziękuję pięknie za artykuły BLOGA i miło pozdrawiam.
Przepraszam, najpierw przeczytałam podtytuły, potem przepis i… skomentowałam, a po wysłaniu go dopiero raczyłam przeczytać szczegółowo, skąd dowiedziałam się, że ta kawa jest PARZONA na zimno – ot, się popisałam. Otrzymałam małą lekcję: najpierw przeczytaj całość, a potem się wypowiadaj.
Pozdrowienia cudne ślę
Elżbieta