Artykuł sponsorowany
Właściwa praca układu trawiennego to nie tylko zdrowie, ale i komfort, który pozwala na normalne funkcjonowanie w życiu codziennym. Kiedy zaczynają się problemy żołądkowo-jelitowe, które ograniczają życie zawodowe i rodzinne, coraz chętniej sięgamy po probiotyki, które przynoszą nieocenione korzyści nie tylko podczas antybiotykoterapii. Kiedy jeszcze warto je zażywać? Dowiedz się tego, czytając poniższy artykuł.
Właściwa praca układu trawiennego to nie tylko zdrowie, ale i komfort, który pozwala na normalne funkcjonowanie w życiu codziennym. Kiedy zaczynają się problemy żołądkowo-jelitowe, które ograniczają życie zawodowe i rodzinne, coraz chętniej sięgamy po probiotyki, które przynoszą nieocenione korzyści nie tylko podczas antybiotykoterapii. Kiedy jeszcze warto je zażywać? Dowiedz się tego, czytając poniższy artykuł.
Probiotyki – kiedy warto je zażywać?
Zakażenia bakteryjne, powikłany przebieg infekcji górnych dróg oddechowych czy angina, to moment, kiedy zazwyczaj bierzemy silne leki lub antybiotyki niszczące mikroflorę jelit i uszkadzające ściany żołądka. W takich przypadkach lekarz dodatkowo zapisuje probiotyczny lek, który ma za zadanie uzupełnić te braki i pomóc w regeneracji organizmu. Jednak istnieją także inne zaburzenia, które są wskazaniem do jego regularnego zażywania. Są nimi, między innymi:
- ostre i przewlekłe biegunki,
- zaparcia,
- wzdęcia i uczucie pełności,
- refluks żołądkowy,
- mdłości i wymioty,
- zespół jelita drażliwego,
- zatrucia pokarmowe,
- wyraźny spadek odporności,
- zaburzenia wchłaniania witamin i składników odżywczych w świetle jelita,
- brak apetytu,
- nietolerancja i alergia pokarmowa,
- kolki,
- choroba crohna.
Powyższe dolegliwości często dotyczą nie tylko dorosłych, ale i dzieci, dlatego też chętnie stosowany jest naturalny lek, który wspomoże układ trawienny, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Wybierany jest często przez rodziców w pierwszych miesiącach życia dziecka, by przynieść ulgę w przebiegu kolki niemowlęcej. Probiotyki skracają czas trwania tych zaburzeń i skutecznie je łagodzą.
W jakich pokarmach znajdują się bakterie probiotyczne?
Istnieje możliwość zakupienia leków probiotycznych w aptece. Dostępne są zarówno w formie tabletek do połknięcia, rozpuszczalnych proszków, jak i skoncentrowanych kropli. Sposób podania i dawkowanie jest uzależnione od wieku, a także schorzenia osoby, która ma je przyjmować. Warto dodać, że lek ten dostępny jest również w produktach spożywczych wysokiej jakości, takich jak:
- jogurty naturalne,
- kiszone ogórki,
- kapusta kiszona,
- zakwas buraczany,
- kimchi,
- kefir.
Warto zatem w okresie zwiększonego zapotrzebowania na dobre kultury bakterii, zadbać o zróżnicowaną dietę zawierającą powyższe produkty. W wielu badaniach udowodniono, że odporność organizmu człowieka w większości znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest dostarczanie probiotyków także w okresie jesienno-zimowym, w stanach nadmiernego przemęczenia i stresu.
fot:pixabay.com