Foliany, często określane jako kwas foliowy lub witamina B9, są niezbędnym składnikiem odżywczym występującym w wielu zielonych warzywach liściastych i świeżych owocach. Odgrywają kluczową rolę w różnych procesach organizmu, takich jak wytwarzanie czerwonych krwinek, a także tworzenie i naprawa DNA. Brak wystarczającej ilości kwasu foliowego może prowadzić do niepożądanych komplikacji zdrowotnych. Jedną z nich jest niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego.
Czym jest niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego?
Brak wystarczającej ilości kwasu foliowego w organizmie prowadzi do anemii, czyli stanu, w którym organizm nie może wytworzyć wystarczającej liczby czerwonych krwinek. Ten stan pozbawia Twoje narządy i tkanki potrzebnego tlenu, ponieważ czerwone krwinki są odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie.
Niski poziom kwasu foliowego we krwi może również prowadzić do stanu zwanego niedokrwistością megaloblastyczną. W tym stanie czerwone krwinki są znacznie większe niż normalnie, lecz jest ich mniej. Te komórki również nie żyją tak długo, jak normalne komórki krwi.
Przyczyny
Niedobór folianów jest często spowodowany przez niewystarczającą konsumpcję żywności je zawierającej. Jadłospis o niskiej zawartości świeżych warzyw i owoców może łatwo obniżyć poziom kwasu foliowego w ciągu zaledwie kilku tygodni. Również notoryczne rozgotowywanie może niszczyć witaminy zawarte w żywności. Jednak nawet ci, którzy jedzą zbilansowaną dietę, mogą doświadczyć niedoboru folianów. Oto kilka innych przyczyn niedokrwistości z niedoboru folianów:
- Bycie w ciąży, co zwiększa zapotrzebowanie na kwas foliowy zarówno dla matki, jak i dziecka
- Picie zbyt dużej ilości alkoholu
- Posiadanie pewnych chorób, które zaburzają wchłanianie witamin, takich jak celiakia
- Przyjmowanie niektórych leków, które zakłócają wchłanianie kwasu foliowego
Kwas foliowy, podobnie jak wszystkie witaminy z grupy B, jest rozpuszczalny w wodzie, a organizm nie może go przechowywać w komórkach tłuszczowych. Z tego powodu ciało potrzebuje stałej podaży kwasu foliowego, ponieważ nie może zgromadzić rezerwy. W rezultacie, można szybko nabawić się niedoboru, jeśli nie spożywa się wystarczającej ilości pokarmów bogatych w foliany lub ma się dolegliwości, które wpływają na ich wchłanianie.
Niedobór kwasu foliowego występuje znacznie częściej u osób starszych, dotykając 1 na 10 osób w wieku 75 lat i starszych.
Objawy
Objawy niedoboru kwasu foliowego są bardzo subtelne. Jeśli nie masz wystarczającej ilości witaminy B9, możesz doświadczyć następujących objawów:
- Siwe włosy
- Afty
- Problemy ze wzrostem
- Puchnięcie języka
Jednak objawy niedokrwistości z niedoboru folianów mogą być podobne do objawów innych chorób krwi lub problemów zdrowotnych. Należą do nich: uporczywe zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy i drażliwość. Konieczne jest skontaktowanie się z lekarzem w celu uzyskania prawidłowej diagnozy.
Leczenie i zapobieganie
Jeśli cierpisz na niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego, możesz potrzebować zwiększyć spożycie kwasu foliowego w diecie. Niezależnie od tego czy zrobisz to dzięki diecie czy suplementacji, uzupełnienie niedoborów jest konieczne.
W szczególności kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny przyjmować foliany, aby zapewnić rozwijającemu się płodowi odpowiednią dawkę.
Jeśli chcesz naturalnie zapobiec niedoborom, stosuj zdrową dietę, zawierającą pokarmy bogate w folian, takie jak brukselka, awokado i szpinak. Ich regularne spożywanie powinno wystarczyć, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Zalecana wymagana ilość kwasu foliowego wynosi 400 mikrogramów dziennie.
Źródło: https://www.naturalnews.com/2019-12-09-folate-vitamin-b9-deficiency-anemia-causes-symptoms.html
Chyba muszę to u siebie sprawdzić, bo afty to mnie męczą
Artykuł daje do myślenia. W tym biegu ludzie zapominają o robieniu badań