Orzechy włoskie popularne są z właściwości zdrowotnych dla mózgu i zdrowia serca. Najnowsze badania rozszerzają ten krąg także o jelita. Okazuje się, że orzechy te mogą chronić przed rakiem jelita grubego.
Orzechy włoskie (Juglans regia) to dość popularne w naszym kraju orzechy. Są także dość powszechne wśród wegan i wegetarian, ponieważ są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo, orzechy włoskie są pełne składników odżywczych, które mogą pomóc w poprawie zdrowia mózgu i układu krążenia. Według badań, to nie jedyne ich zalety. Mogą również pomóc zoptymalizować mikrobiom jelitowy w celu zahamowania wzrostu komórek raka okrężnicy.
Obecnie rak jelita grubego jest trzecią najczęstszą chorobą na świecie. W Polsce zajmuje mało zaszczytne, 5. miejsce pod względem przyczyn zgonów.
Czy orzechy mogą zapobiegać rakowi okrężnicy?
Badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie Cancer Prevention Research dotyczyło współpracy badaczy z University of Connecticut Health Center (UCONN) i Jackson Laboratory for Genomic Medicine.
W celu przeprowadzenia badań, naukowcy postanowili określić zapobiegawcze efekty konsumpcji orzechów u myszy.
Naukowcy obserwowali dwie grupy myszy. Grupy karmione były dwiema różnymi dietami. Pierwsza grupa myszy (grupa kontrolna) otrzymała standardową karmę dla myszy laboratoryjnych. Druga grupa otrzymała karmę, która naśladowała profil żywieniowy typowej amerykańskiej diety. Podzbiorom obu grup myszy podano orzechy włoskie.
Rezultaty wykazały, że myszy karmione typową amerykańską dietą wzbogaconą o 7 do 10,5 procent orzechów miały mniej przypadków raka okrężnicy. Naukowcy zauważyli, że zmniejszenie częstości nowotworów jelita grubego było szczególnie wyraźne u samców myszy, które miały co najmniej 2,3 razy mniej nowotworów niż osobniki płci żeńskiej.
Należy zwrócić uwagę, że odpowiednik średniej ilości orzechów włoskich podawanych myszom w badaniu dla ludzi wynosi ok. 30 gram dziennie lub 14 sztuk połówek orzechów. Badanie daje bardzo obiecujące wyniki dotyczące wpływu orzechów włoskich przeciw wzrostom guzów.
Profil odżywczy orzechów włoskich
W miarę upływu czasu, naukowcy odkrywają coraz więcej dowodów na to, że orzechy włoskie mogą pomóc w walce z rakiem. Eksperci twierdzą, że orzechy włoskie działają jak probiotyk, który może pomóc w optymalizacji mikrobiomu jelitowego. To z kolei pomaga we wspieraniu zdrowia jelita grubego, a jednocześnie hamuje zarówno komórki rakowe, jak i wzrost guza.
Orzechy włoskie są wyjątkowe, ponieważ są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega-3. Składniki odżywcze orzecha włoskiego i ekstrakty lipidowe mają wiele składników leczniczych, które mogą pomóc w nakierowaniu i zabijaniu komórek nowotworowych. Te orzechy są również bogate w witaminę E, która także jest powiązana z zapobieganiem nowotworom.
Zawierają również:
- Wapń
- Miedź
- Błonnik
- Żelazo
- Magnez
- Mangan
- Fosfor
- Białko
- Witaminę B6
Orzechy włoskie mają również inne unikalne związki hamujące nowotwory, takie jak flawonol morin 4, juglon chinonu i garbnik tellimagrandin.
Oprócz właściwości przeciwnowotworowych, orzechy włoskie mogą również pomóc w zapobieganiu różnym chorobom związanym ze złym stylem życia i wyborami żywieniowymi. Regularne spożywanie orzechów włoskich może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i zaburzenia neurologiczne. Badania sugerują również, że orzechy włoskie mogą pomóc poprawić zdrowie kości.
W oparciu o wyniki tego badania, można bezpiecznie założyć, że jedzenie orzechów może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.
Bardzo łatwo dodać więcej orzechów do swojej diety poprzez:
- Dodawanie ich do sałatek
- Dodawanie orzechów włoskich do owsianek
- Robiąc sos pesto z orzechami
- Robiąc domowej roboty granolę z mieszanką suszonych owoców, orzechów i nasion
- Dodając do wielu dań jako element chrupiący
Możesz także po prostu zjeść garść orzechów włoskich dziennie w ramach zdrowej przekąski między posiłkami. Garść powinna być wystarczająca. Nie ma potrzeby przekraczana tej ilości, ponieważ orzechy te są dość ciężkostrawne i zbyt duża ilość może negatywnie wpływać na trawienie.