Smażony boczek to grzeszna zakąska wielu osób. Jednak, jak wynika z badań, jego wysokie spożycie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Wyniki metaanalizy z 2018 roku wykazały, że boczek i inne rodzaje wysokoprzetworzonego mięsa wiążą się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi.
Dane z metaanalizy zostały opublikowane we wrześniu 2018 roku w czasopiśmie International Journal of Cancer Research.
W celu przeprowadzenia metaanalizy naukowcy zbadali 15 wcześniejszych badań, w których wzięło udział łącznie ponad 1,2 miliona kobiet. Celem było ustalenie związku między rakiem piersi a przetworzonym mięsem.
Dane z badania ujawniły, że kobiety, które jadły najwięcej przetworzonego mięsa lub co najmniej 25-30 gramów dziennie, miały o dziewięć procent wyższe ryzyko raka piersi. W przeciwieństwie do tych, które jadły najmniej przetworzonego mięsa (dwa do pięciu gramów) dziennie.
Przetworzone mięso i ryzyko zachorowania na raka
Zwróć uwagę, że nie wszystkie badania dotyczące przetworzonego mięsa i raka doprowadziły do tych samych wniosków. Przykładowo, badanie Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 roku wykazało za to inny związek przetworów mięsnych. Ich wyniki sugerują, że tego rodzaju żywność może zwiększać ryzyko raka okrężnicy i odbytnicy.
Dr Marji McCullough, starsza dyrektor naukowa badań epidemiologicznych w American Cancer Society, ostrzegła, że rak piersi jest częstą chorobą wśród kobiet. Dodała, że przetworzone mięsa, takie jak hot dogi, są popularnymi wyborami żywieniowymi. Te czynniki, wzięte pod uwagę razem, podkreślają znaczenie traktowania przetworzonych mięs jako potencjalnego ryzyka zachorowania na raka. Wcześniejsza metaanaliza na ten temat również doprowadziła do podobnych wniosków.
Inne sklepowe przetwory mięsne, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka, obejmują:
- Konserwy mięsne
- Szynki, wędliny
- Sklepowe pasztety
- Mięso solone i peklowane
- Kiełbaski, kabanosy
- Wędzone mięso
Niejednoznaczne wyniki
Istnieją jednak ograniczenia. Badania, które wskazują na związek między określonymi rodzajami żywności a ryzykiem pewnych chorób, były niejednoznaczne. W przypadku powiązań między rakiem a przetworzonym mięsem, aktualne dane sugerują, że naukowcy mogli jedynie ocenić wpływ wysokiego bądź niskiego poziomu spożycia mięsa przetworzonego. Niestety nie było wystarczających informacji na temat ryzyka spożywania średniej ilości, 10 do 15 gramów.
Według Andrew Milkowskiego, naukowca zajmującego się badaniami mięsa i adiunktem nauk o zwierzętach na Uniwersytecie Wisconsin-Madison, który nie był zaangażowany w najnowszą metaanalizę, niektóre z badań biorących udział w analizie opierały się na odpowiedziach badanych na pytanie jak ich dieta wyglądała w przeszłości. Milkowski zauważa, że ta technika badawcza w dużej mierze polega na wspomnieniach badanych. To daje dużo miejsca na zapominanie, niedoszacowanie i przeszacowanie.
Aby rozwiązać ten problem, Maryam Farvid, główna autorka najnowszego projektu, i zespół badawczy, dokonali przeglądu badań, w których badano kobiety zanim otrzymały jakąkolwiek diagnozę. Farvid, która jest również badaczką w Harvard T. H. Chan School of Public Health, wyjaśniła, że metoda, którą ona i jej zespół wykorzystali, zapewniała, że kobiety były mniej skłonne do mylenia swoich przed- i ponowotworowych diet.
Wnioski końcowe
Należy pamiętać, że inne czynniki dietetyczne są również związane z ryzykiem raka piersi, jak ilość błonnika lub owoców i warzyw w diecie danej osoby. Te czynniki mogą również zmniejszyć lub zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby. Dlatego podstawą jest ogólnie zdrowa dieta, a nie jedynie eliminacja jednej grupy produktów.
Polecamy: Jedz jak Afrykanie i obniż ryzyko raka w ciągu dwóch tygodni