Kto z nas nie ma czasem ochoty na coś słodkiego i słonego jednocześnie? Te przepyszne, a w dodatku zdrowe karmelki zadowolą każdego wielbiciela tego połączenia smaków.
Składniki:
- 1,5 szklanki pestek słonecznika
- 2 szklanki daktyli bez pestek
- ¼ łyżeczki drobnej soli himalajskiej
- 130g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- Sól himalajska do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na 10-15 minut.
- Umieść uprażonego słonecznika, namoczone daktyle i sól himalajską w robocie kuchennym lub kielichu blendera. Miksuj aż masa stanie się gęsta, gładka i jednolita.
- Umieść masę w niewielkiej blaszce, tak, aby spód miał grubość ok. 1,5cm. Jeśli wierzch jest tłusty (od słonecznika) delikatnie przetrzyj go ręcznikiem i pozwól, aby wchłonął oddzielony tłuszcz.
- Umieść blaszkę w lodówce na przynajmniej 20 minut.
- Podczas gdy karmel twardnieje, rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej.
- Wyjmij blaszkę z lodówki. Nożem lub szpatułką przejedź między masą a brzegami naczynia, aby nieco ją „uwolnić”. Przygotuj deskę do krojenia i połóż na niej papier do pieczenia. Nad deską, odwróć blaszkę do góry nogami, tak aby masa znalazła się na papierze do pieczenia. Pokrój powstały spód na kwadraty.
- Używając małej łyżeczki, posmaruj dokładnie każdy karmelowy kwadrat płynną czekoladą. Oprósz wierzch solą, jeśli masz ochotę. Umieść deskę w lodówce na 20 minut, aby czekolada stwardniała.
- Smacznego! Karmelki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Źródło: https://www.popsugar.com/fitness/Vegan-Chocolate-Covered-Caramels-37482796