Większość garnków i patelni wygląda w miarę podobnie, jednak część z nich może być szkodliwa dla naszego zdrowia. Przyrządzanie potraw w niektórych rodzajach garnków czy patelni może powodować przenikanie do jedzenia szkodliwych substancji.
Większość z nas nie zastanawia się nad tym w czym przyrządza posiłki dla siebie lub rodziny. Garnek do garnek. Niestety nawet tu spotkać możemy toksyny, które zatruwają nasze organizmy. Część z nich jest niebezpieczna i podejrzewa się, że może mieć związek z powstawaniem nowotworów.
Toksyny w naczyniach, których należy się pozbyć
Zanim przejdziemy do tego jak ich unikać, najpierw przyjrzyjmy się z jakimi toksynami mamy do czynienia.
Aluminium
Aluminium to trzeci minerał pod względem zasobności skorupy ziemskiej minerał. Ze względu na to, że jest go tak dużo, jest on chętnie wykorzystywany przez producentów, którzy mogą utrzymywać cenę swoich wyrobów na niskim poziomie.
Zakup aluminiowych przyborów do gotowania jest atrakcyjny pod względem cenowym, jest konsekwencje mogą być lekko przerażające. Aluminium to miękki, wysoko reaktywny metal. Mimo, że Ziemia jest naturalnie bogata w aluminium, przyjmowanie doustne ma wiele poważnych konsekwencji zdrowotnych. Minerał ten jest neurotoksyną. Naukowcy szacują, że blokuje ponad 200 biologicznie istotnych funkcji w organizmie.
Dodatkowe badania wskazują na korelację nadmiernej ekspozycji na aluminium z chorobą Alzheimera i demencją, inne pokazały, że powoduje to uszkodzenia systemu nerwowego.
Teflon
Teflon, popularny jako powierzchnia nieprzywierająca to jeden z bardziej toksycznych materiałów, z których może być wykonana patelnia. Badania pokazały, że teflon uwalnia co najmniej 6 toksycznych substancji podczas podgrzewania, z których część jest rakotwórcza.
Jeśli już mamy patelnię teflonową, to jej powierzchnia musi być nienaruszona, bez ani jednej ryski. Do przyrządzania potraw na takiej patelni można używać tylko drewnianych łopatek. Metalowe łatwo uszkadzają teflon, który po naruszeniu powierzchni zaczyna wydzielać toksyczne związki.
Kwas perfluorooktanowy (PFOA)
PFOA to to nieprzywierająca substancja używana do produkcji teflonu. Powiązano ją z rozwojem guzów, śmiercią noworodków ora toksycznym wpływem na układ immunologiczny, wątrobę i układ hormonalny. Okres półtrwania PFOA to 3 lata, a związek ten nie jest metabolizowany w ciele, co oznacza, że kiedy już dostanie się do organizmu (co ma miejsce u większości osób żyjących w uprzemysłowionych społeczeństwach) zostaje tam na długi czas.
Miedź
Miedziane naczynia przez dekady były pożądane ze względu na szybkie i równomierne nagrzewanie. Miedź jednak bardzo łatwo przedostaje się do jedzenie, szczególnie, gdy ma kontakt z pokarmami kwasowymi, jak np. sos pomidorowy. Pewne ilości miedzi są zdrowe, jednak nadmierna konsumpcja tego pierwiastka koreluje z pojawieniem się wrzodów i uszkodzeniami wątroby.
Kadm
Niektóre fabryki używają szkliw i powłok do produkcji garnków i patelni, aby nadać im jednolity kolor i bardziej równomierne nagrzewanie. Niestety te powłoki często zawierają kadm, jeden z najbardziej toksycznych metali w środowisku. Znany jest jako czynnik kancerogenny i ma tendencje do odkładania się w nerkach i wątrobie, gdzie może pozostawać przez lata.
Nikiel
Tak jak kadm, nikiel używany jest w szkliwach i powłokach naczyń do gotowania, można go znaleźć nawet w niektórych garnkach ze stali nierdzewnej. Nadmierna ekspozycja na nikiel w wielu badaniach łączona jest z chorobami skóry oraz nowotworami płuc i nosa, kiedy jest wdychany. Może także powodować mdłości i wymioty oraz wpływać na układ neurologiczny.
Ołów
Niektóre ceramiczne, emaliowane i szklane naczynia mają dodatek ołowiu w celu zwiększenia odporności na uderzenia i lepszego blasku. Niestety, ołów jest wysokotoksyczny i może powodować wiele objawów, od bólów mięśni i kolek, po neuropatię i niewydolność nerek.
BPA
Bisfenol A to syntetyczny składnik plastikowych przedmiotów, takich jak deski do krojenia. Możliwe, że spotkaliście się już z butelkami lub pojemnikami na żywność oznaczonymi jako „BPA free”, jako że w ostatnich latach świadomość na temat negatywnych skutków BPA rośnie.
Bisfenol zaburza równowagę hormonalną, przez co może wpływać na funkcje immunologiczne, przedwczesne dojrzewanie, niepłodność i funkcje jajników. Co więcej, BPA przyczynia się także do uszkodzeń wątroby, tarczycy, a także może przyczyniać się do nadwagi.
Bromowane opóźniacze spalania (BFRs)
Dużo osób do gotowania używa plastikowych szpatułek. Są one pokryte bromowanymi opóźniaczami spalaniami, które mają za zadanie uchronić stosunkowo łatwopalny plastik przed stopieniem. Te substancje powiązane zostały z uszkodzeniami wątroby i tarczycy oraz negatywnymi zmianami w nerkach.
Jak unikać toksyn z naczyń
Mając już świadomość jak nieodpowiednie przyrządy do gotowania mogą nam szkodzić, warto wybierać lepsze, mniej toksyczne opcje, które nie będą wiązały się z ryzykiem dla zdrowia.
Ceramika
Większość naczyń ceramicznych nie zawiera metali takich jak ołów czy kadm, a niektóre firmy zaznaczają nawet, że ich produkty szkliwione są nietoksycznymi substancjami. Innymi zaletami naczyń ceramicznych są równomierne gotowanie oraz duża odporność na temperatury.
Żeliwo
Używanie żeliwnych naczyń to dobra opcja. Takie naczynia używane były przez wiele pokoleń, są wytrzymałe, długo służą i wymagają niewiele czyszczenia. Mogą być używane zarówno na kuchenkach gazowych, jak i w piekarniku. Równomiernie się nagrzewają. Upewnij się, że przed użyciem żeliwnego naczynia odpowiednio je przygotujesz, tak aby powstała powierzchnia nieprzywierająca. W tym celu pokryj wnętrze naczynia olejem kokosowym i piecz je w temperaturze 175 stopni przez godzinę. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika, pozwól mu ostygnąć i wytrzyj nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.
Szkło
Nie tylko nie wydziela toksycznych substancji, lecz także bardzo długo służy i jest niemal niezniszczalne.
Powierzchnie nieprzywierające czyść delikatnie
Jeśli posiadasz teflonową patelnię, która jeszcze nie ma żadnych rys (jeśli ma, to niestety najlepiej się z nią pożegnać) to używaj jej bardzo delikatnie. Do smażenia i mieszania używaj tylko drewnianych szpatułek, a do mycia delikatnych gąbek, które nie uszkodzą powierzchni.
Drewniane lub bambusowe deski do krojenia
Bardzo łatwo zastąpić plastikowe deski do krojenia. Drewniane są łatwo dostępne, z bambusowymi może być ciężej, ale od czego jest Internet. Przed zakupem upewnij się tylko, że deska nie jest pokryta żadną toksyczną emalią/powłoką.
Papier do pieczenia zamiast folii
Jeśli pieczesz coś w piekarniku, a nie masz do dyspozycji szklanego naczynia tylko jakieś metalowe blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia. To na pewno zdrowsza opcja niż kontakt pożywienia z aluminium.
Źródło: https://blog.paleohacks.com/toxins-in-cookware/