Spożywanie ciemnej czekolady zmniejsza stres i stany zapalne

Spożywanie ciemnej czekolady zmniejsza stres i stany zapalne

Wyniki dwóch nowych badań pokazują, że spożycie ciemnej czekolady zmniejsza stres i stan zapalny, poprawiając przy tym pamięć, odporność i nastrój. To pierwsze dane, oceniające wpływ konsumpcji gorzkiej czekolady na funkcje poznawcze i kognitywne mózgu.

Nowe badania pokazują, że spożywanie niektórych rodzajów ciemnej czekolady może przynosić korzyści zdrowotne. Wyniki dwóch badań zaprezentowanych podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego pokazują, że spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (minimum 70% kakao, 30% organicznego cukru trzcinowego) ma pozytywny wpływ na poziom stresu, stany zapalne, nastrój, pamięć i odporność. Chociaż już od dawna wiadomo, że kakao jest bogatym źródłem flawonoidów, po raz pierwszy badano wpływ na ludzi, aby określić, w jaki sposób może ono wspomagać zdrowie poznawcze, hormonalne i układ sercowo-naczyniowy.

Flawonoidy znajdujące się w kakao są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami i środkami przeciwzapalnymi, ze znanymi mechanizmami korzystnymi dla zdrowia mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Ciemna czekolada (min. 70% kakao) wpływa na ekspresję ludzkiego genu: kakao reguluje komórkową odpowiedź immunologiczną, sygnalizację neuronalną i percepcję zmysłową

Inne korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao poza właściwościami przeciwzapalnymi oferuje także wiele innych prozdrowotnych właściwości.

Obniża wysokie ciśnienie krwi

Bogate we flawonoidy ziarna kakao obniżają ciśnienie krwi i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Badania wykazują pozytywne zmiany w skurczowym i rozkurczowym ciśnieniu krwi w wyniku spożywania produktów na bazie kakao zamiast czarnej i zielonej herbaty. Te korzystne zmiany przypisuje się obecności przeciwutleniaczy, które stymulują produkcję tlenku azotu, który pomaga w rozluźnieniu naczyń krwionośnych. Ponadto pomaga to w utrzymaniu zdrowego układu krążenia.

Równoważy poziom cholesterolu

Jedno z badań wykazało, że kakao ma działanie obniżające poziom glukozy i cholesterolu. Obfitująca w ten produkt dieta wykazała również zmniejszenie trójglicerydów, cholesterolu LDL i poziomu glukozy. Wykazano również znaczący wzrost poziomu cholesterolu HDL u badanych.

Poprawia nastrój

O tym wiemy chyba wszyscy J Spożywanie kakao wykazało działanie przypominające działanie leków antydepresyjnych na niektóre procesy fizjologiczne. Flawonole w nim zawarte pomagają wzmocnić nastrój, zwalczać depresję i wspierać lepsze czynności poznawcze podczas ciągłego wysiłku umysłowego. Obecność neurochemicznej fenyloetyloaminy zwiększa odczuwanie zadowolenia, a także jest afrodyzjakiem.

Łagodzi zaparcia

Badania wykazały, że spożywanie łuski kakaowej wywiera działanie terapeutyczne w leczeniu przewlekłych zaparć i chorób jelit. Według badań przeprowadzonych na pacjentach pediatrycznych, konsumpcja bogatych w błonnik produktów kakaowych skutkowała szybszym czasem przemieszczania się treści jelitowej. Regularne spożywanie kakao sprzyja lepszemu funkcjonowaniu jelit. Dzieje się tak, ponieważ pomaga zwiększyć częstotliwość wypróżnień i zmiękcza konsystencję stolca bez wywoływania jakichkolwiek innych skutków ubocznych, takich jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Zapobiega nowotworom

Kakao wykazało korzystne działanie hamujące wzrost komórek rakowych bez wpływu na wzrost normalnych zdrowych komórek. Badania dostarczyły dowodów na właściwości chemoprewencyjne i antyproliferacyjne wywierane przez zawarte w kakao flawonole i procyjanidyny. Te efekty okazały się niezwykle cenne w leczeniu różnych rodzajów nowotworów, w tym raka okrężnicy i raka prostaty.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.