12 produktów, które naturalnie usuwają toksyny z organizmu

12 produktów, które naturalnie usuwają toksyny z organizmu

Usuwanie toksyn z organizmu jest bardzo ważnym elementem zdrowego stylu życia. Jest to rzecz niezbędna, jeśli chcemy utrzymać ciało w zdrowiu. Ciało często gromadzi toksyny w wyniku prowadzenia niezdrowego stylu życia lub spożywania niezdrowego jedzenia. Co więcej, toksyny często wnikają do organizmu poprzez złe nawyki, takie jak spożywanie alkoholu i palenie.

Te toksyczne substancje mogą uszkodzić delikatne narządy w ciele, jeśli zostaną pozostawione same sobie. Ponadto toksyny mogą osłabić układ odpornościowy. Usunięcie toksyn spowoduje, że ciało stanie się świeższe i zdrowsze, a układ immunologiczny będzie silniejszy.

Oto 5 rzeczy, które możesz zrobić, aby usunąć toksyny z organizmu w sposób naturalny

  1. Unikaj spożywania przetworzonej żywności

Owoce, warzywa, kasze i dobrej jakości, świeże mięso, które nie zostało w żaden sposób przetworzone, powinny być Twoim głównym pożywieniem. Te produkty pomagają organizmowi odzyskać równowagę składników odżywczych, która jest zaburzana przez śmieciowe jedzenie. Unikanie przetworzonej żywności jest równoznaczne ze zmniejszeniem spożywanego złej jakości tłuszczu i cukru, a także takich dodatków jak syrop glukozowo-fruktozowy (który obwiniany jest m.in. o epidemię cukrzycy i otyłości).

  1. Zielona herbata

Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze, których ilość jest tak duża, że są w stanie przyspieszać i ułatwiać metabolizm organizmu. Ponadto zielona herbata potrafi także skutecznie nawodnić organizm i może pomóc w zapobieganiu chorobom, takim jak grypa. W tym celu, zamiast słodkich napojów gazowanych czy sklepowych soków (które tak naprawdę produkowane są z koncentratów) lepiej przestawić się na picie zielonej herbaty.

  1. Pocenie się

Prawdopodobnie każdy zdaje sobie sprawę, że sport jest zdrowy dla organizmu, jednak znacznie mniej osób wie, że intensywne ćwiczenia mogą wydobywać toksyny z organizmu. Ćwicząc intensywnie, ciało się poci, a niektóre szkodliwe toksyny zostają wydalone przez skórę.

  1. Picie wody

Woda wypłukuje niechciane toksyny z organizmu i jest niezbędna do detoksykacji. Utrzymując wysoki poziom nawodnienia w ciele przyspieszysz proces wydalania toksyn z organizmu. Ponadto, picie odpowiednich ilości wody może zapewnić inne korzyści, takie jak lepsza skóra i szczuplejsza talia.

  1. Porzucenie złych nawyków: palenia i picia alkoholu

Zaprzestanie nawyku, który jest zakorzeniony od długiego czasu, nie jest łatwym zadaniem. Jednak aby zyskać zdrowe ciało, należy ponieść tę „stratę”. Palenie tytoniu i spożywanie alkoholu może pogorszyć pracę serca i płuc, które zanieczyszczone będą szkodliwymi substancjami. A płuca to także narząd wydalniczy, więc ich osłabiona praca to gorsza detoksykacja.

A oto lista 12 pokarmów, które naturalnie usuwają toksyny z organizmu

Ogórek: zawiera średnio około 95% wody; to warzywo pomaga wypłukać toksyny i zalkalizować ciało, jednocześnie dostarczając potężnej dawki składników odżywczych.

Czosnek: stymuluje wątrobę, aby pobudzić produkcję enzymów detoksykacyjnych.

Brokuły: dostarczają dużą dawkę witamin, jednocześnie neutralizując i eliminując toksyny.

Soczewica: wyjątkowo bogata w błonnik (1 szklanka ugotowanej soczewicy pokrywa 62,5% rekomendowanego dziennego spożycia). Soczewica pomaga w eliminacji toksyn, obniża poziom cholesterolu i wyrównuje poziom cukru we krwi.

Liście rzepy: zawierają antyutleniacze i składniki odżywcze zawierające siarkę (bez siarki organizm nie może właściwie się odtruć z substancji takich jak farmaceutyki, toksyny środowiskowe i metale ciężkie). Zielone liście rzepy zawierają również składniki odżywcze, zwane glukozynolanami, które pomagają aktywować i regulować enzymy detoksykacyjne.

Nasiona słonecznika: te małe ziarenka nie tylko zawierają wysoki poziom selenu i witaminy E, ale także wspomagają odtruwanie wątroby i zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu we krwi i tętnicach. Pamiętaj, aby wybierać te ze źródeł ekologicznych, ponieważ ich wysoka zawartość tłuszczu pozwala im łatwo wchłaniać chemikalia stosowane w procesie produkcyjnym.

Orzechy włoskie: spożywanie dużych ilości kwasów omega-3 wspomaga detoksykację.

Kurkuma: stymuluje pracę wątroby, znana jest także ze swoich właściwości przeciwnowotworowych (więcej na ten temat możecie przeczytać pod tym linkiem).

Czerwona papryka: jeśli chodzi o oczyszczanie, witamina C jest jedną z królowych na tym polu , ponieważ przekształca toksyny w strawny materiał. Jedna czerwona papryka zawiera około 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcza.

Grejpfrut: klasa sama w sobie – grejpfrut obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamieniom nerkowym i wspomaga układ trawienny, co odróżnia go od innych owoców cytrusowych.

Fasola mung: stosowana przez lekarzy ajurwedyjskich od tysięcy lat, ta łatwo przyswajalna fasola wchłania toksyczne pozostałości ze ścian jelit.

Karczochy: pełne cynaryny, która zwiększa produkcję żółci i wspiera zdrowe trawienie.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.