Warzywa krzyżowe – 6 niesamowitych zalet

Warzywa krzyżowe – 6 niesamowitych zalet

Warzywa kapustne, takie jak brokuły i jarmuż, są jednymi z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Oto, jak dodanie ich do swojego codziennego menu może pomóc w zrzuceniu wagi, a nawet w walce z rakiem.

Nie jest tajemnicą, że jedzenie brokułów może pomóc zwalczyć wiele chorób i obniżyć poziom cukru we krwi, ale czy wiesz, że jedzenie zbyt wielu warzyw krzyżowych może mieć także skutki uboczne?

Zanim przejdziemy jednak do korzyści i efektów ubocznych tego rodzaju roślin, odpowiedzmy najpierw na jedno pytanie – czym dokładnie są warzywa krzyżowe?

Warzywa krzyżowe, czyli jakie?

Warzywa krzyżowe są członkami rodziny roślin z rodziny Brassicaceae – popularnie zwanej rodziną kapustowatych. Oprócz kapusty najczęstsze gatunki to:

  • Rukola
  • Bok choy
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Kalafior
  • Jarmuż
  • Kalarepa
  • Korzeń maca
  • Rzodkiewka
  • Brukiew
  • Rzepa
  • Rukiew wodna

Wartości odżywcze poszczególnych warzyw zmieniają się, możesz jednak założyć, że większość tych warzyw zawiera duże ilości witamin A, C, K i błonnika. Jednak jeden związek zwraca na siebie szczególną uwagę, jeśli mówimy o tych konkretnych warzywach – jest to sulforafan.

Sulforafan jest związkiem fitochemicznym obficie występującym w warzywach krzyżowych i może pomóc w neutralizacji wolnych rodników powodujących zapalenie w organizmie.

Oto sześć innych powodów, dla których codziennie powinniście jeść warzywa z rodziny krzyżowych:

6 korzyści z jedzenia warzyw krzyżowych

  1. Walczą z rakiem

Warzywa kapustne są pełne antyutleniaczy. Są one kluczowe w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do szkodliwych skutków, takich jak rak.

Wiele badań dowodzi, że jedzenie warzyw krzyżowych może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Jeden duży przegląd pokazuje, że wyższe spożycie warzyw kapustnych, zwłaszcza kapusty i kalafiora, wiąże się z niższym występowaniem raka.

  1. Łagodzą stany zapalne

Przewlekłe stany zapalne są przyczyną bardzo wielu chorób. Na szczęście jedzenie warzyw krzyżowych może pomóc w walce z tym niebezpiecznym stanem zapalnym. W jednym z badań, w którym brało udział 1000 kobiet, wykazano, że dieta obfitująca w spożywanie warzyw krzyżowych redukuje markery stanu zapalnego nawet o 25 procent!

  1. Poprawiają zdrowie serca

Choroby serca są obecnie jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w krajach rozwiniętych. Na szczęście jedzenie waszych (krzyżowych) warzyw może pomóc i w tym przypadku. Badania pokazują, że zwiększone spożycie owoców i warzyw, w szczególności odmiany krzyżowej, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

  1. Pomagają regulować poziom cukru we krwi

Warzywa kapustne są pełne błonnika. W rzeczywistości, zaledwie jedna porcja większości z tych warzyw może dostarczyć Ci całkowitego zapotrzebowania na błonnik na cały dzień. Co to ma wspólnego z poziomem cukru we krwi? Błonnik spowalnia wchłanianie cukru w ​​organizmie, co z kolei poprawia poziom glukozy we krwi.

  1. Wspierają zdrowy spadek wagi

Warzywa kapustne mają niską kaloryczność i, jak wspomniano powyżej, są pełne błonnika. Oznacza to, że po zjedzeniu ich poczujesz się pełniejszy na dłużej. Prawdopodobnie zauważysz również, że waga spada, gdy jesz więcej warzyw kapustnych, ponieważ będziesz mniej skłonny do podjadania między posiłkami.

  1. Regulują hormony

Jeden z głównych związków występujących w warzywach z rodziny kapustowatych, Indol-3-karbinol, pomaga regulować aktywność estrogenu.

Estrogen jest hormonem odpowiedzialnym za regulację układu rozrodczego. Jednak zbyt dużo estrogenu może zakłócać naturalną równowagę hormonów i powodować wzdęcia, bóle głowy i nieregularny cykl menstruacyjny. Jedząc więcej warzyw krzyżowych, można zredukować poziom estrogenu, pomagając zrównoważyć poziom hormonów.

Skutki uboczne warzyw krzyżowych

Chociaż można pokusić się o nazwanie warzyw krzyżowych lekarstwami, są osoby, które powinny na nie uważać.

Dotyczy to przede wszystkim osób z zaburzeniami tarczycy. Jeśli masz problemy z nadczynnością lub niedoczynnością tego gruczołu, dodanie zbyt wielu warzyw krzyżowych do diety, szczególnie w postaci surowej, może zwiększyć nasilenie tych problemów.

Osoby, które wiedzą, że mają skłonność do problemów z tarczycą, jednak w tym momencie nie doświadczają żadnych dolegliwości z tego powodu, powinny zrezygnować tylko z postaci surowej tych warzyw.

Po zjedzeniu warzyw krzyżowych mogą wystąpić wzdęcia i gazy. To dlatego, że spożywanie dużych ilości tych warzyw może prowadzić do fermentacji w jelicie grubym. Jeśli doświadczysz takich problemów warto, zamiast rezygnować ze spożywania tych wartościowych warzyw, zadbać o swoje trawienie, tj. nie pić płynów podczas jedzenia (wyjątkiem jest gorąca herbata), nie łączyć zbyt wielu produktów w jednym daniu, dokładnie przeżuwać jedzenie, etc.

 

Zdjęcie: Depositphotos

Podobne artykuły

komentarzy

  1. DAGA
    9 listopada 2018 o 11:02 Odpowiedz

    madre rzeczy tu pisza

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.