Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Suplementy
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

    Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

    Zagadka na sprawność umysłu

    Luteina dla zdrowego wzroku

    Srebro koloidalne trzeba było uwalić

    Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

    Problem alkoholizmu w wyższych grupach społecznych

    Jak probiominerał PBM pomaga w czasie upałów?

    Probiotyk dla dzieci – dlaczego powinny go stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Warzywa krzyżowe – 6 niesamowitych zalet

dodane przez Emilia
w Zdrowe produkty

Warzywa kapustne, takie jak brokuły i jarmuż, są jednymi z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Oto, jak dodanie ich do swojego codziennego menu może pomóc w zrzuceniu wagi, a nawet w walce z rakiem.

Nie jest tajemnicą, że jedzenie brokułów może pomóc zwalczyć wiele chorób i obniżyć poziom cukru we krwi, ale czy wiesz, że jedzenie zbyt wielu warzyw krzyżowych może mieć także skutki uboczne?

Zanim przejdziemy jednak do korzyści i efektów ubocznych tego rodzaju roślin, odpowiedzmy najpierw na jedno pytanie – czym dokładnie są warzywa krzyżowe?

Warzywa krzyżowe, czyli jakie?

Warzywa krzyżowe są członkami rodziny roślin z rodziny Brassicaceae – popularnie zwanej rodziną kapustowatych. Oprócz kapusty najczęstsze gatunki to:

  • Rukola
  • Bok choy
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Kalafior
  • Jarmuż
  • Kalarepa
  • Korzeń maca
  • Rzodkiewka
  • Brukiew
  • Rzepa
  • Rukiew wodna

Wartości odżywcze poszczególnych warzyw zmieniają się, możesz jednak założyć, że większość tych warzyw zawiera duże ilości witamin A, C, K i błonnika. Jednak jeden związek zwraca na siebie szczególną uwagę, jeśli mówimy o tych konkretnych warzywach – jest to sulforafan.

Sulforafan jest związkiem fitochemicznym obficie występującym w warzywach krzyżowych i może pomóc w neutralizacji wolnych rodników powodujących zapalenie w organizmie.

Oto sześć innych powodów, dla których codziennie powinniście jeść warzywa z rodziny krzyżowych:

6 korzyści z jedzenia warzyw krzyżowych

  1. Walczą z rakiem

Warzywa kapustne są pełne antyutleniaczy. Są one kluczowe w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do szkodliwych skutków, takich jak rak.

Wiele badań dowodzi, że jedzenie warzyw krzyżowych może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Jeden duży przegląd pokazuje, że wyższe spożycie warzyw kapustnych, zwłaszcza kapusty i kalafiora, wiąże się z niższym występowaniem raka.

  1. Łagodzą stany zapalne

Przewlekłe stany zapalne są przyczyną bardzo wielu chorób. Na szczęście jedzenie warzyw krzyżowych może pomóc w walce z tym niebezpiecznym stanem zapalnym. W jednym z badań, w którym brało udział 1000 kobiet, wykazano, że dieta obfitująca w spożywanie warzyw krzyżowych redukuje markery stanu zapalnego nawet o 25 procent!

  1. Poprawiają zdrowie serca

Choroby serca są obecnie jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w krajach rozwiniętych. Na szczęście jedzenie waszych (krzyżowych) warzyw może pomóc i w tym przypadku. Badania pokazują, że zwiększone spożycie owoców i warzyw, w szczególności odmiany krzyżowej, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

  1. Pomagają regulować poziom cukru we krwi

Warzywa kapustne są pełne błonnika. W rzeczywistości, zaledwie jedna porcja większości z tych warzyw może dostarczyć Ci całkowitego zapotrzebowania na błonnik na cały dzień. Co to ma wspólnego z poziomem cukru we krwi? Błonnik spowalnia wchłanianie cukru w ​​organizmie, co z kolei poprawia poziom glukozy we krwi.

  1. Wspierają zdrowy spadek wagi

Warzywa kapustne mają niską kaloryczność i, jak wspomniano powyżej, są pełne błonnika. Oznacza to, że po zjedzeniu ich poczujesz się pełniejszy na dłużej. Prawdopodobnie zauważysz również, że waga spada, gdy jesz więcej warzyw kapustnych, ponieważ będziesz mniej skłonny do podjadania między posiłkami.

  1. Regulują hormony

Jeden z głównych związków występujących w warzywach z rodziny kapustowatych, Indol-3-karbinol, pomaga regulować aktywność estrogenu.

Estrogen jest hormonem odpowiedzialnym za regulację układu rozrodczego. Jednak zbyt dużo estrogenu może zakłócać naturalną równowagę hormonów i powodować wzdęcia, bóle głowy i nieregularny cykl menstruacyjny. Jedząc więcej warzyw krzyżowych, można zredukować poziom estrogenu, pomagając zrównoważyć poziom hormonów.

Skutki uboczne warzyw krzyżowych

Chociaż można pokusić się o nazwanie warzyw krzyżowych lekarstwami, są osoby, które powinny na nie uważać.

Dotyczy to przede wszystkim osób z zaburzeniami tarczycy. Jeśli masz problemy z nadczynnością lub niedoczynnością tego gruczołu, dodanie zbyt wielu warzyw krzyżowych do diety, szczególnie w postaci surowej, może zwiększyć nasilenie tych problemów.

Osoby, które wiedzą, że mają skłonność do problemów z tarczycą, jednak w tym momencie nie doświadczają żadnych dolegliwości z tego powodu, powinny zrezygnować tylko z postaci surowej tych warzyw.

Po zjedzeniu warzyw krzyżowych mogą wystąpić wzdęcia i gazy. To dlatego, że spożywanie dużych ilości tych warzyw może prowadzić do fermentacji w jelicie grubym. Jeśli doświadczysz takich problemów warto, zamiast rezygnować ze spożywania tych wartościowych warzyw, zadbać o swoje trawienie, tj. nie pić płynów podczas jedzenia (wyjątkiem jest gorąca herbata), nie łączyć zbyt wielu produktów w jednym daniu, dokładnie przeżuwać jedzenie, etc.

 

Zdjęcie: Depositphotos
Tagi: brokułykrzyżoweraktarczyca
Poprzedni Artykuł

Jak Polacy dbają o oczy?

Następny Artykuł

Czy życie w Warszawie może być przyczyną depresji? Kiedy szukać pomocy u psychologa?

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Zdrowe produkty

10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

27 marca 2023

Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że ​​czujesz się świetnie, ale także, że ​​wyglądasz świetnie. Jedzenie odpowiednich pokarmów zapewnia skórze odżywienie...

porady

Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

21 marca 2023

Zawsze mówię, że wystarczy popatrzeć na różne pokolenia ludzi, by stwierdzić, że każde kolejne jest coraz słabsze pod względem odpornościowym....

Choroby przewlekłe

7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

10 lutego 2023

Osoby cierpiące na nadciśnienie bardzo często ograniczają się tylko do brania przepisanych przez lekarza leków. Tymczasem można zrobić dużo więcej i...

medycyna naturalna

Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

12 grudnia 2022

Korzeń kudzu, znany także jako kuzu, jest ziołem używanym głównie w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy dodawali go do wielu dań...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Zdrowa kuchnia

Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

1 czerwca 2022

Zarówno masło, jak i olej kokosowy wśród niektórych kręgów nadal mają złą reputację ze względu na znaczną zawartość tłuszczów nasyconych....

Następny Artykuł

Czy życie w Warszawie może być przyczyną depresji? Kiedy szukać pomocy u psychologa?

Portrait of two aged females doing yoga exercise in sport gym

Joga i tai chi zmniejszają ryzyko udaru

collection of empty used plastic bottles on white background.

Plastik - prawdziwe zagrożenie dla zdrowia i środowiska

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

6 dni temu

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

3 tygodnie temu

Zagadka na sprawność umysłu

4 tygodnie temu

Luteina dla zdrowego wzroku

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Piotr - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Krzeszny - Szczepionki na covid-19 działają….[FILM]
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Piotr - Zagadka na sprawność umysłu
  • Michał - Zagadka na sprawność umysłu
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.