Decydując się na dietę wegańską czy wegetariańską, większość osób zaczyna jeść więcej produktów bogatych w przeciwutleniacze, minerały oraz witaminy i szybko zauważają korzyści płynące ze zmiany menu. Naukowcy już dawno odkryli, że weganie i wegetarianie są na ogół zdrowi, ponieważ:
- dzięki diecie na bazie roślin mają niższy wskaźnik masy ciała (BMI).
- dieta roślinna obniża poziom ciśnienia krwi oraz cholesterolu.
- roślinne menu zmniejsza potrzebę stosowania rozmaitych środków farmaceutycznych do leczenia chorób.
- diety na bazie roślin może obniżyć zagrożenie wystąpienia chorób serca.
- mają niższy poziom cukru we krwi, dzięki czemu mniej narażeni są na cukrzycę.
- wegetariańskie menu dostarcza więcej magnezu, kwasu foliowego, potasu, ryboflawiny, tiaminy oraz różnych witamin.
Jednak warto wspomnieć również o czymś, co jest często pomijane w kontekście zmiany stylu żywienia. Chodzi mianowicie o holistyczne korzyści, jakie oferują aminokwasy, gdy ich źródłem są właśnie rośliny, a nie białko zwierzęce.
Oczywiście białko jest niezmiernie ważne dla naszego organizmu i warunkuje ono dobre zdrowie oraz samopoczucie. Jednakże nie koniecznie musimy pozyskiwać je z produktów zwierzęcych. Świetnym źródłem bowiem są także warzywa strączkowe, orzechy czy soja.
Naukowcy twierdzą, że quinoa, brązowy ryż z fasolą i hummus z pitą są jednymi z lepszych źródeł roślinnych egzogennych aminokwasów, które są niezbędne dla organizmu, jednak w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych, nie mogą być samodzielnie wytworzone, lecz muszą by dostarczone wraz z pożywieniem.
Oto kilka sposobów, aby nie tylko dostarczyć więcej aminokwasów w diecie roślinnej, ale również korzystnie wpłynąć na zdrowie.
- Mleko migdałowe i mleko z nerkowców
Lekarze często zalecają zwiększenie spożycia aminokwasów BCAA w niewydolności wątroby. Składnik ten pozwala bowiem zwiększyć zdolności do detoksykacji. Mleko migdałowe może więc pomóc w pozbyciu się toksyn z organizmu.
Okazuje się, że aminokwasy BCAA pomagają również w zerwaniu z nałogiem alkoholowym. Długotrwałe stosowanie tego rodzaju używek doprowadza bowiem do zaburzenia neuroprzekaźników w mózgu, a wspomniane aminokwasy wprowadzają równowagę i równocześnie zmniejszają chęć sięgnięcia po alkohol.
Doskonałym źródłem BCAA i innych aminokwasów są mleka roślinne na bazie nerkowców i migdałów. Szklanka mleka daje ponad 5 gramów BCAA oraz całkiem sporo innych aminokwasów. Zamiast więc do porannej owsianki dodawać krowie mleko, lepiej wybrać tego rodzaju odpowiednik roślinny.
- Kimchi i kiszonki
Naukowcy odkryli, że jelita i tkanka limfatyczna je otaczająca są jedną z największych linii obronnych układu odpornościowego, a równocześnie pełnią w organizmie mnóstwo istotnych funkcji. Warto więc wspierać ich pracę poprzez pewne produkty spożywcze. Szczególnie ważne jest tutaj działanie określonych aminokwasów. Jednym z nich jest glutamina, która utrzymuje integralność bariery jelitowej. Składnik ten reguluje również poziom limfocytów T w jelitach.
Uzupełnienie aminokwasu argininy powoduje natomiast obniżenie liczby szkodliwych bakterii w jelitach i równoczesne zwiększenie wysokości kosmków jelitowych, które jak wiadomo odpowiedzialne są za absorpcję substancji odżywczych. Aminokwasy treonina, metionina czy cysteina również zwiększają liczbę komórek odpornościowych oraz wzmacniają integralność jelit.
[miptheme_alert type=”danger” close=”false”]Jeśli cierpisz na problem nieszczelnych jelit to koniecznie zapoznaj się z propozycją programu dietetyk Pauliny Jamrozik – jej kompleksowy program pozwala na przywrócenie sprawności jelit w 30 dni – sprawdź szczegóły >>[/miptheme_alert]
Aby dostarczyć wyżej wspomniane aminokwasy, warto sięgać po produkty fermentowane. Popularne w kuchni azjatyckiej potrawy fermentowane na bazie soi są bogate między innymi w treoninę, metioninę i argininę. Podczas procesu fermentacji, aminokwasy zmieniają odrobinę swoją postać, dzięki czemu są znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm.
Poza tym produkty fermentowane bogate są w probiotyki, które zwiększają odporność organizmu, łagodzą alergie i korzystnie wpływają na pracę jelit.
Popularne w Azji kimchi możemy wykonać samodzielnie w domu. Głównym składnikiem tego przysmaku jest kapusta chińska, która posiada takie aminokwasy jak treonina i arginina, a w dodatku ma mnóstwo składników odżywczych.
Przepis na kimchi
Składniki:
KAPUSTA
- 1 główka kapusty pekińskiej
- Sól morska
- 2 łyżki (30 ml) Tamari (lub sosu sojowego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki soku ananasowego z puszki
- 1/4 szklanki ciepłej wody
SOS
- 3 łyżki świeżego imbiru
- 1 główka czosnku
- 1 mała cebula biała
- 1/2 szklanki płatków chilli
WARZYWA
- 2 całe marchewki posiekane na zapałki
- 6 dymek, z grubsza posiekanych
Przygotowanie:
Dokładnie wyparz słoik, w którym będziesz przygotowywać kimchi. Poszatkuj kapustę na większe kawałki, a następnie zasyp ją sporą ilością soli morskiej. Dokładnie wszystko dociśnij i pozostaw na 30 minut. W tym czasie połącz sos tamari, sok ananasowy, cukier i wodę.
Następnie przygotuj sos chili miksując w blenderze wszystkie składniki. Ilość płatków chili dostosuj do swoich potrzeb. Obróć kapustę i ponownie przyciśnij ją, pozostawiając na 30 minut. Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy. Następnie dodaj pokrojone marchewki i zielone cebulki do średniej miski razem z sosem. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Po kilkokrotnym przerzuceniu kapusty opłucz ją w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj kapustę z sosem tak, aby każdy jej kawałek był dokładnie pokryty. Tak przygotowane warzywa ciasno zapakuj do wysterylizowanego pojemnika., a następnie mocno przyciśnij.
Pozostaw w chłodnym i ciemnym miejscu. Fermentacja powinna trwać przynajmniej 36 godzin i po tym czasie należy przenieść słoik do lodówki na kolejny tydzień. Nie należy fermentować warzyw dłużej 21 dni.
Kimchi można przechowywać w lodówce przez 3-4 tygodnie.
- Bałkański jogurt lekiem na bezdech podczas snu
Aminokwasy BCAA pomagają zapobiegać i zmniejszać bezdech senny. Wpływają bowiem korzystnie na neuroprzekaźniki w mózgu, co pozwala na lepszą kontrolę funkcji oddychania podczas snu. Jogurt jest zaskakująco bogaty w aminokwasy. Jedna porcja zawiera 1,41 g leucyny, 0,77 g izoleucyny i 1,16 g waliny, przy czym wszystkie są BCAA. Posiada również znaczne ilości treoniny, argininy, cysteiny i metioniny.
Za sprawą działania bakterii probiotycznych znajdujących się w jogurcie, aminokwasy te są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm człowieka. Bałkańskie jogurty są szczególnie bogate w dobroczynne bakterie. Zauważono również, iż zwiększają one ilość komórek NK, a więc tak zwanych komórek odpornościowych, które między innymi specjalizują się w zabijaniu komórek rakowych oraz zapobiegają rozprzestrzenianiu się infekcji bakteryjnych, wirusowych czy grzybiczych.
Pamiętajmy o aminokwasach
Dieta oparta na roślinach zdecydowanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jednak warto pamiętać o dobroczynnym wpływie aminokwasów na nasze zdrowie. Dobrze jest wprowadzić do codziennego menu wyżej wymienione składniki, które z pewnością korzystnie wpłyną na nasze samopoczucie, a przy tym dostarczą nam wszelkich niezbędnych aminokwasów.