Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pomysłu na obiad? Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy, na zdrowe, sycące dania oraz coś dla łasuchów – zdrowy deser.
Szpinak po hiszpańsku z cieciorką
To klasyczne danie z hiszpańską duszą. Proste składniki tworzą pożywne posiłek, który zadowoli każdego.
Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 6 szklanek szpinaku
- 3,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- Pół szklanki wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu
- Wrzuć posiekany czosnek i słodką paprykę, podsmażaj przez 5-7 minut na średnim ogniu, aż czosnek i papryką zaczną wydzielać aromaty.
- W czasie jak czosnek się podsmaża, posiekaj szpinak na małe nieduże kawałki.
- Dodaj na patelnię poszatkowany szpinak i pół szklanki wody. Gotuj ok. 5 minut.
- Dodaj ugotowaną cieciorkę. Dobrze wymieszaj całość. Gotuj kolejne 5 minut.
- Podawaj gorące.
Wegańska Tikka Masala
Aromatyczne indyjskie przyprawy przeniosą Cię na chwilę do innego świata dzięki temu daniu pełnemu smaków. Jest ono bardzo kremowe, dzięki puree z dyni. Resztę dania wypełnia wiele zdrowych warzyw.
Składniki na 4 porcje:
- 2 marchewki, obrane i poszatkowane
- 2 łodygi selera naciowego, poszatkowane
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 300 gram siekanej kapusty
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 1 puszka mleka kokosowego, niesłodzonego
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub 1 puszka)
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku podduś na średnim ogniu marchewki, seler naciowy, cebulę, czosnek i kapustę. Często mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.
- Dodaj przyprawy. Przykryj garnek i duś przez kilka minut.
- Dodaj puree z dyni, mleko kokosowe i wodę. Zagotuj, przykryj i zredukuj gaz do minimum. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodaj białą fasolę i gotuj kolejne 10 minut.
- Dodaj groszek podczas ostatnich kilku minut gotowania. Dopraw wedle uznania i podawaj.
Brownie z czarnej fasoli
Fasola i brownie? Brzmi mało przekonująco? Tylko do momentu, aż spróbujesz. To przepyszne ciasto nie zawiera żadnej mąki, jest zdrowe i smakuje każdemu łasuchowi.
Składniki na 16 porcji:
- 1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (lub 1 puszka)
- Pół szklanki płatków owsianych (jeśli unikasz glutenu, wybierz płatki bezglutenowe)
- 1/3 szklanki wybranego zastępnika cukru, np. miodu lub stewii
- ¼ szklanki musu jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- Opcjonalnie: czekoladowe płatki do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik 180°C. Wyłóż blachę 20x20cm papierem do pieczenia.
- W robocie kuchennym połącz wszystkie składniki (poza groszkami czekoladowymi). Blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto na blachę.
- Umieść w piekarniku i piecz przez ok. 20 minut. Sprawdź na środku suchym patyczkiem czy jest już gotowe. Jeśli nie, wydłuż czas pieczenia jeszcze o kilka minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój na kawałki.
Tego szpinaku bym chętnie spróbowała. Brownie też zapowiada się smacznie
Ciekawe i apetyczne dania. Brownie z fasoli jest pyszne, polecam każdemu.