Imbir w codziennej kuchni – 4 inspirujące przepisy

Imbir w codziennej kuchni – 4 inspirujące przepisy

Wczoraj pisaliśmy dlaczego warto wprowadzić go do codziennego menu. Możemy to zrobić na kilka sposobów. Z łatwością dostaniemy imbir w proszku, który można dosypywać do różnych potraw i to zarówno tych wytrawnych jak i słodkich. A świeże korzenie imbiru nie tylko mogą być wykorzystane podczas gotowania, ale warto dodawać je również do napojów. Jesienią i zimą świetnie sprawdza się właśnie herbatka imbirowa z dodatkiem miodu oraz cytryny.

Warto skorzystać również z sokowirówki. Wyciśnięty sok z imbiru można bowiem dolać do ciepłych napojów, zup, czy potraw, którym chcemy nadać wyrazisty smak. Wspaniale nadaje się również do porannych płatków owsianych.

A oto przepisy z dodatkiem imbiru.

Imbirowa herbatka rozgrzewająca

Składniki na dwie porcje:

  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 2 szklanki wody filtrowanej
  • 1 łyżka miodu bądź syropu klonowego
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • Łyżka suszonego rumianku
  • Szczypta pieprzu cayenne

 

Przygotowania:

Obierz korzeń imbiru, a następnie zetrzyj go na tarce. Ewentualnie możesz go drobno pokroić. W rondelku zagotuj wodę, a następnie dodaj wszystkie składniki. Przykryj rondelek i pozostaw na dziesięć minut. Herbatka świetnie rozgrzewa, więc warto pić ją w chłodniejsze dni.

 

Dyniowe puree z imbirem

puree-z-dyniSkładniki:

  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pora
  • Łyżka startego imbiru
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Marchew
  • Słodki ziemniak
  • Kawałek dyni
  • Cynamon
  • Kurkuma
  • Sól

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozgrzej w garnku, a następnie wsyp posiekana cebulę, czosnek oraz pory. Podsmaż je przez minutę. Dodaj starty świeży imbir, cynamon, kurkumę i szczyptę soli. Po chwili wrzuć też pokrojoną dynię, słodkie ziemniaki oraz marchew. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Potrawa idealnie nadaje się na samodzielne danie, ale może też być dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków czy kaszy.

 

Gruszkowa owsianka

gruszkowa-owsiankaSkładniki:

  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • Szczypta soli morskiej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • Starta gruszka
  • Łyżka świeżo startego imbiru
  • ⅛ – ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • Posiekane orzechy oraz miód wedle upodobań

Przygotowanie:

Połącz wodę, mleko oraz szczyptę soli w małym garnku, a następnie doprowadź je do wrzenia. Dodaj płatki owsiane i dobrze wymieszaj. Na wolnym ogniu gotuj aż do momentu, gdy całość zgęstnieje. Na koniec dodaj tarte gruszki, imbir oraz dodatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw na parę minut. Potrawę je się na ciepło z miodem oraz orzechami.

 

Sałatka z imbirem i awokado

Składniki:

  • 5-6 marchewek pokrojonych w słupki
  • Szklanka ugotowanej, łuskanej fasoli
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu
  • Duża garść świeżej kolendry (ewentualnie bazylii)
  • Pół dojrzałego pokrojonego awokado

Dressing:

  • ¼ szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1,5 łyżki miodu
  • Kawałek startego imbiru
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Połącz marchew, ugotowaną fasolkę, nasiona sezamu oraz posiekaną kolendrę w dużej misce, a następnie odstaw na bok. W małej misce wymieszaj sok pomarańczowy, sok z cytryny, sól, pieprz, miód, imbir, a na koniec, cały czas mieszając, dolewaj olej. Powinien powstać jednorodny sos. Polej nim sałatkę. Świetnie smakuje z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

O innych produktach, które korzystnie wpływają na zdrowie i pomagają przy rozmaitych schorzeniach będziemy rozmawiać podczas internetowej konferencji Rewolucja Zdrowia w dniach od 19 do 22 października. Jest ona bezpłatna dla każdego. Zapisz się na nią – zupełnie za darmo, pod tym linkiem: http://rewolucjazdrowia.pl

Podobne artykuły

Dodaj komentarz