Wreszcie rozpoczyna się sezon na truskawki, więc warto dowiedzieć się jakie korzyści dla zdrowia oferują nam te przepyszne owoce. Truskawki nie tylko są niezwykle smaczne, ale są też niskokaloryczne i prawie pozbawione tłuszczu. Idealnie nadają się więc na zdrową przekąskę. Oto 12 dodatkowych korzyści, które możemy zyskać, wprowadzając te owoce do naszego menu.
Są bogate w witaminę C
Jedna filiżanka świeżych truskawek zapewnia nam 162% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a to sprawia, że owoce te są doskonałym wyborem, jeśli zależy nam na wzmocnieniu układu odpornościowego.
Są niskokaloryczne
Truskawki posiadają niewiele kalorii, a przy tym mają doskonały smak, dlatego też idealnie nadają się na przekąskę pomiędzy posiłkami. Filiżanka truskawek to zaledwie 54 kalorie.
Korzystnie wpływają na krążenie krwi
Truskawki są bogatym źródłem żelaza i magnezu, a przy tym wspomagają krążenie krwi, rozwój krwinek czerwonych, dzięki którym tlen przenoszony jest do istotnych narządów. Zawierają również błonnik pokarmowy, który dodatkowo sprzyja naszemu zdrowiu i pozwala zachować właściwy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Zapewniają niższe ciśnienie krwi
Dieta bogata w potas i magnez jest ważna przy problemach z nadciśnieniem. Takie menu pozwala także zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Truskawki posiadają nie tylko oba te składniki, ale również błonnik oraz przeciwutleniacze i dlatego zalecane są przy problemach z ciśnieniem.
Są świetne dla zdrowia kości
Jedna filiżanka świeżych truskawek zawiera dużą ilość wapnia i manganu, które są niezbędnymi minerałami dla układu kostnego. Mangan wyzwala enzymy, które pomagają w budowie oraz naprawie kruchych kości, a także przyczynia się do lepszego wchłaniania wapnia.
Dobrze wpływają na mózg
Wszystkie owoce jagodowe zawierają silne przeciwutleniacze i fitochemikalia, które pomagają zmniejszyć ilość wolnych rodników, które jak wiadomo negatywnie wpływają na nasz organizm. To w efekcie korzystnie wpływa na funkcje mózgu i zapobiega między innymi chorobom związanym z wiekiem jak demencja czy utrata pamięci.
Przeciwdziałają rakowi
Flawonoidy i przeciwutleniacze działają wspólnie w utrzymaniu zdrowia komórek, a także zapobiegają ich uszkodzeniom. Truskawki posiadają mnóstwo tego typu składników. W ich składzie znajdziemy między innymi kwercetynę, kemferol, beta-karoten i witaminę C, co oznacza, że regularne spożywanie tych owoców pomaga zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych.
Wspierają zdrowie naszych oczu
Jedna porcja truskawek oferuje mnóstwo witamin i minerałów, które niezbędne są dla optymalnego zdrowia. Owoce te zawierają między innymi wysokie dawki witaminy A, C oraz przeciwutleniaczy. Składniki te natomiast zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, zaćmie oraz ślepocie wynikającej ze starzenia się organizmu.
Posiadają niski indeks glikemiczny
Mając niski indeks glikemiczny oraz sporą zawartość błonnika, truskawki są doskonałym lekarstwem dla diabetyków i osób dbających o właściwy poziom cukru we krwi,. Owoce te pozwalają zachować pewną równowagę w owej kwestii. Badania wykazały również, że regularne spożywanie takich owoców jak truskawki pomaga zapobiec cukrzycy typu 2, czyli jednej z częstszych chorób w dzisiejszych czasach.
Zapobiegają wypadaniu włosów
Słabe i delikatne włosy bywają uciążliwe dla wielu osób, jednak truskawki są tutaj świetnym rozwiązaniem. Zawierają bowiem kwas foliowy, witaminy z grupy B, magnez, miedź oraz ogromną ilość przeciwutleniaczy. Dzięki tym wszystkim składnikom pomagają odbudować mieszki włosowe. Równocześnie zapobiegają wypadaniu włosów i sprawiają, że stają się one mocniejsze, a przy tym bardziej lśniące.
Podjadanie pomiędzy posiłkami to chyba złe rozwiazanie zwłaszcza u osób dorosłych. Mam na uwadze hormon wzrostu i proces wymiany komórek na nowe. Odstęp pomiędzy posiłkami min. 12 godzin!