Jeśli chcemy dostarczyć do organizmu białko, to pierwsze, co nam przychodzi na myśl, to wszelkiego rodzaju mięsa, ryby i jaja. Jednak okazuje się, że proteiny można uzyskać również poprzez spożywanie owoców i warzyw.
W tym przypadku mamy również inne korzyści poza samym dostarczeniem białka. Oprócz tego spożywamy bowiem jeszcze błonnik, a także mnóstwo witamin i minerałów. Dlatego też warto poznać listę owoców, które bogate są w proteiny.
Suszone morele
Suszone morele znajdują się na górze tej listy, ponieważ zawierają one około 3,4 g białka w 100 g produktu. Oprócz tego są też wspaniałym źródłem witaminy A. Przy tym, co jest bardzo ważne, dostępne są przez cały rok. Świetnie nadają się jako dodatek do sałatek i deserów, choć świeże morele są również smaczne.
Rodzynki
Drugim owocem najbogatszym pod względem ilości białka są rodzynki. Stanowią one również dobre źródło wapnia, żelaza oraz potasu. Zawierają około 3,1 g białka na 100 g. Rodzynki można połączyć z płatkami owsianymi i sałatkami. Nadają świetny słodki smak potrawie.
Guawa
Guawa posiada 2,6 g białka w 100 g. Poza tym owoce te są bogate również w witaminy. Między innymi są wspaniałym źródłem witaminy C. Zawartość witaminy C znacznie przekracza zawartość jej w pomarańczach, dzięki czemu guawa może znacznie wzmocnić odporność.
Daktyle
Te słodkie owoce składają się z 2,5 g białka na 100 g. Daktyle świetnie się więc nadają na bogatą w białko przekąskę, którą można zjeść podczas podróży. W kuchni warto je stosować do deserów. Wspaniale zastępują cukier w różnych wypiekach
Śliwki
Kolejne miejsce zajmują śliwki, które mają 2,2 g białka w 100 g. Śliwki mają także dużą ilość cukru i dlatego też zaleca się je spożywać w ograniczonej ilości. Poza tym znane są ze swojej wysokiej zawartości błonnika, dzięki czemu świetnie sprawdzają się przy problemie z zaparciami.
Awokado
Awokado jest niezwykłym owocem, choć należy zachować umiar w jego spożywaniu. Wszystko ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Awokado posiada 2 g białka w 100 g. Świetnie nadaje się na śniadanie, lunch, przekąskę czy jako element kolacji.
Kumkwat
Kumkwat nie należy wprawdzie do popularnych owoców, jednak warto mieć świadomość, iż zawiera on aż 1,9 g białka w 100 g. Owoc spożywa się w całości i stanowi on ciekawą mieszankę smaków. Warto spróbować, czy przypadnie nam do gustu.
Porzeczki
Porzeczki to nie tylko spora ilość białka, którego zawierają około 1,4 g w 100 g. To także ogromna ilość witaminy C oraz błonnika. Warto jeść sporo tych owoców, w szczególności, że są dość niskokaloryczne.
Maliny
Maliny składają się one z 1,2 g białka w 100 gram, co odpowiada około 2% optymalnej konsumpcji protein dziennie. Maliny są więc świetnym uzupełnieniem diety. Wspaniale komponują się z jogurtem i mogą stanowić element śniadania.
Banany
Chociaż składają się z 1,1 g białka, to jednak warto zauważyć, iż są doskonałym wyborem, albowiem banany są bogate w olbrzymią ilość składników odżywczych. Świetnie pasują do płatków owsianych, tworząc wspaniały odżywczy duet. Często używa się ich również do przygotowywania smoothie.
Brzoskwinie
Brzoskwinia, chociaż oferują zaledwie 1% zalecanej ilości biała, to jednak zawierają mnóstwo beta-karotenu, co czyni je przydatnymi dla poprawy naszego wzroku.
Jak się okazuje owoce mogą być wspaniałym uzupełnieniem naszej diety, jeśli chodzi o dostarczanie białka. Warto więc sięgać po nie, gdyż równocześnie pozwalają wzbogacić naszą dietę o rozmaite witaminy oraz minerały.