W jednym z przeglądów naukowych zidentyfikowano 25 najlepszych pokarmów i ziół, które zabijają komórki macierzyste raka, w źródle przyczyny złośliwienia nowotworów.
Istnieją tysiące naturalnych związków, które zostały zbadane pod kątem wykazania aktywności przeciwnowotworowej, ale udowodniono, że tylko niewielka ich część faktycznie celuje i zabija komórki macierzyste raka.
Kurkuma na przykład posiada cechę “inteligentnego zabójstwa”, kierując swoją siłę prosto do „serca” guzów nowotworowych. Niedawno w badaniach przedklinicznych, odkryto, że imbir zawiera związek do 10 000 razy skuteczniejszy w zabijaniu komórek macierzystych raka piersi niż lek chemoterapeutyczny Taxol. Nawet zwykłe owoce, takie jak borówka, mają właściwości przeciwnowotworowe.
Jedno z badań opublikowanych w czasopiśmie „Anticancer Research” zatytułowane „Produkty naturalne, które celują w komórki macierzyste raka” znacznie ułatwiło identyfikację tej szczególnej kategorii czynników antyrakotwórczych poprzez przegląd istniejącej literatury na ten temat i wyszczególnienie 25 najważniejszych substancji w tej kategorii.
Są one wymienione poniżej, wraz z niektórymi powszechnie znanymi źródłami żywieniowymi:
- Galusan epigallokatechiny (EGCG) – zielona herbata
- [6]-Gingerol – imbir
- β-karoten – marchew, zielone warzywa liściaste
- Baikaleina – tarczyca bajkalska
- Kurkumina – kurkuma
- Cyklopamina – ciemiężyca (nie sugerujemy spożywania tej rośliny, ponieważ jest trująca; to po prostu pokazuje, że istnieją naturalne składniki, które zabijają komórki rakowe)
- Delfinidyna – borówki, maliny
- Flawonoidy (genisteina) – soja, czerwona koniczyna, kawa
- Gossypol – nasiona bawełny (nie sugerujemy spożywania tej rośliny; to po prostu pokazuje, że istnieją naturalne składniki, które zabijają komórki rakowe)
- Guggulsterone – balsamowiec (drzewo mirrowe)
- Izotiocyjaniany – warzywa krzyżowe
- Linalol – mięta
- Likopen – grejpfrut, pomidor
- Parthenolide – złocień maruna
- Alkohol perylowy – mięta, wiśnia, lawenda
- Piperyna – czarny pieprz
- Platycodon saponin – rozwar wielkokwiatowy
- Psoralidin – babći
- Kwercetyna – kapary, cebula
- Resweratrol – winogrona, śliwki, jagody
- Salinomycyna – Streptomyces albus (gatunek bakterii z rodziny Streptomyces)
- Sylibina – ostropest plamisty
- Kwas ursolowy – tymianek, bazylia, oregano
- Witamina D3 – ryby, żółtko jaja, wołowina, olej z wątroby dorsza (dostępne są również opcje suplementów wegańskich)
- Witaferina A – ashwagandha
Dlaczego te substancje są tak ważne?
Głównym powodem, dla którego konwencjonalna chemioterapia i radioterapia nie przyniosły znaczącej poprawy wskaźnika przeżywalności raka, jest fakt, że rakowe komórki macierzyste są oporne na te interwencje. W rzeczywistości, chemioterapia, a zwłaszcza promieniowanie, mają dobrze znany efekt uboczny w postaci dalszego uszkadzania układu odpornościowego pacjenta.
Coraz więcej badań pokazuje, że naturalne substancje mogą być bardzo skuteczne w terapii nowotworowej. Co więcej ich stosowanie nie jest obarczone tak poważnymi skutkami ubocznymi jak konwencjonalna terapia.
Zdecydowanie lepiej jest jednak zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto włączyć powyższe produktu do codziennej diety, szczególnie jeśli mamy w rodzinie historię nowotworową.
Zdjęcie: Depositphotos
Przydatne, dzięki:)
Dzięki za listę 25 pokarmów 🙂
Poprosze o link do zrodlowego artykulu.
Bardzo dziękuję za ważne dla mnie informacje.
Wskazane informacje w czasach chemicznego szaleństwa. Zioła w moim domu były od zawsze z odpowiednią o nich wiedzą.. Pozdrawiam i 8
Nie myślałam o tym w ten sposób. Wartościowy wpis, z pewnością wprowadzę te produkty do swojej diety
Bardzo dziękuję za tę listę niezwykle potrzebną w obecnych czasach…