Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

    4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

    Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

    Płuczesz ryż przed gotowaniem? Jeśli nie, to możesz mieć duży problem!

    Spray na komary pod lupą

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Najlepsze zioła na depresję

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Jak jeść zdrowo w pracy?

    Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

    Jakie są korzyści zdrowotne masła i oleju kokosowego?

    4 ważne korzyści jedzenia borówek

    Zdrowe przepisy – 2 dania główne oraz pyszne czekoladowe brownie!

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Pierzga, propolis, mleczko pszczele – zdrowie z ula

    Dieta Okinawa, która wydłuża życie

    Orzechy włoskie chronią przed rakiem jelita grubego

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

7 dowodów na to, że jedzenie mięsa powoduje przewlekły stan zapalny organizmu, przyśpiesza procesy starzenia i zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób

dodane przez Emilia
w Warto przeczytać, Zdrowa kuchnia, Zdrowie

Zastanawiasz się, w jaki sposób mięso powoduje stan zapalny organizmu? Znany kardiolog Dr Joel Kahn wyjaśnił, co dzieje się z organizmem człowieka, który często spożywa mięso i jak można zmniejszyć stany zapalne w organizmie z pomocą zdrowego jedzenia.

Aktor George Burns powiedział:

„Nie możesz przestać się starzeć, ale nie musisz się zestarzeć.”

Zwarzywszy na fakt, że żył 100 lat i był aktywny do samej śmierci, warto wziąć jego słowa pod uwagę.

Naukowcy od długiego czasu próbują zrozumieć istotę procesów starzenia się organizmu. Przeznacza się ogromne pieniądze na badania, mające na celu znalezienie strategii pozwalających na opóźnienie i odwrócenie procesów starzenia się organizmu obejmujące m.in. sekwencjonowanie genomów w celach diagnostyki medycznej.

Dotychczas przeprowadzone badania dowodzą, że jednym ze sposobów na spowolnienie starzenia się organizmu oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób, jest ograniczenie spożywania mięsa, które powoduje szereg szkód w organizmie.

Dr Joel Kahn przedstawił aż 7 dowodów na to, że mięso szkodzi zdrowiu i warto ograniczyć jego spożycie, ale zanim tego dokonasz, musisz lepiej zrozumieć, czym jest przewlekły stan zapalny organizmu, jak wpływa na procesy starzenia i jak mięso może przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych.

Czym jest stan zapalny w organizmie?

Stan zapalny to dość złożony proces, w którym komórki odpornościowe i wytwarzane w organizmie substancje chemiczne zwalczają rozwijające się infekcje i inne zagrożenia. Reakcja zapalna może trwać krótko i być odpowiedzą na ostry stan zapalny lub przebiegać w sposób długoterminowy.

W momencie, gdy system immunologiczny wykryje zagrożenie, zostają uwolnione związki chemiczne np. histamina, które odpowiedzialne są za rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ma to umożliwić dotarcie do miejsca zapalenia białych krwinek, które odpowiadają za niszczenie drobnoustrojów.

Sprawdź eBook: „Jak dzięki diecie likwidować stany zapalne?„

Stan zapalny jest jak najbardziej pożądaną reakcją organizmu w momencie infekcji, jednak przewlekły stan zapalny nie sprzyja zdrowiu. Przewlekłe stany zapalne organizmu są przyczyną wielu chorób. Powodują, m.in. astmę, trądzik, celiakię, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet miażdżycę tętnic serca.

Już w 1856 roku Rudolf Virchow stwierdził, że choroba tętnic jest zapaleniem naczyń krwionośnych, a ostatnio przeprowadzone badania dowiodły, że stany zapalne odgrywają dużą rolę w rozwoju chorób serca.

W ostatnich latach znacząco rozwinęła się diagnostyka stanów zapalnych w organizmie. Ocenę tego, czy w Twoim organizmie toczą się stany zapalne, umożliwia m.in. wykonanie testów określających stężenie we krwi białka C-reaktywnego (CRP).

Układ immunologiczny ma za zadanie chronić nasz organizm przed chorobami, a ogromną rolę w jego prawidłowym działaniu odgrywa przewód pokarmowy. Niektóre pokarmy mogą bezpośrednio wpływać na rozwój stanów zapalnych, jeżeli sięgamy po nie zbyt często, natomiast inne wykazują działanie przeciwzapalne.

Czy mięso powoduje przewlekły stan zapalny?

Badania dowodzą, że mięso faktycznie może być źródłem przewlekłego stanu zapalnego oraz wynikających z niego chorób i przyśpieszenia procesów starzenia się organizmu.

7 dowodów na to, że mięso powoduje stany zapalny

1. Mięso podnosi poziom białka C-reaktywnego, które jest wskaźnikiem stanu zapalnego

Białko C-reaktywne wytwarzane jest w wątrobie, gdy w organizmie toczy się stan zapalny. Zwiększenie hs-CRP wpływa na rozwój poważnych chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Wiele badań udowodniło, że nawet po skorygowaniu szeregu czynników wpływających na rozwój stanu zapalnego, spożycie mięsa wiązało się ze zwiększeniem stężenia hs- CRP.

Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że aminokwas o nazwie metionina, który występuje w dużych ilościach w mięsie, wpływa na zwiększenie stresu oksydacyjnego i rozwój stanów zapalnych oraz faktycznie obniża siłę pracy serca.

Badania przeprowadzone na ludziach wykazały natomiast powiązanie spożycia mięsa z podwyższeniem poziomu kwasu arachidonowego, który także odpowiedzialny jest stany zapalne i starzenie się organizmu. Na podstawie tych badań zalecono zmniejszenie ilości mięsa w diecie lub jego całkowitą eliminację z jadłospisu w celu poprawy stanu zdrowia.

2. Mięso powoduje insulinooporność, która prowadzi do cukrzycy

Innym z powodów starzenia się organizmu jest rozwój insulinoodporności.

Insulinooporność występuje wówczas, gdy komórki organizmu nie reagują prawidłowo na hormon insuliny. Oporność na insulinę jest czynnikiem, który prowadzi do rozwoju cukrzycy typu II, cukrzycy ciążowej oraz stanu przedcukrzycowego.

Naukowcy zbadali, jak jedzenie niektórych pokarmów wpływa na uwalnianie insuliny.

Wyniki badań okazały się zaskakujące, gdyż niektóre gatunki mięs (bogate w białko i tłuszcze) powodowały wydzielanie insuliny na poziomie typowym dla węglowodanów np. wołowina i brązowy ryż.

Naukowcy odkryli, że wołowina, ryby, jajka i ser powodowały większą odpowiedź glikemiczną niż wiele pokarmów zawierających dużo węglowodanów. Dowodzi to, że mięso działa insulinogennie i tym samym może przyczyniać się do wczesnego starzenia organizmu.

3. Mięso podnosi poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu 1, który związany jest z rakiem piersi i prostaty

Na podstawie badań udowodniono, że osoby spożywające duże ilości mięsa mają wyższy poziom IGF-1 niż wegetarianie lub weganie. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 lub IGF-1 jest hormonem peptydowym stymulującym wzrost komórek, który ma związek z rozwojem nowotworów piersi i prostaty.

Potwierdzeniem tego może być fakt, iż nowotwory piersi i prostaty są rzadkie w tradycyjnych społecznościach azjatyckich, gdzie spożycie mięsa jest wyjątkowo niskie. Przykładowo mieszkańcy Okinawy, jedni z najdłużej żyjących ludzi na świecie, stosują dietę, w której mniej niż 10% kalorii pochodzi z mięsa.

Badania wykazały także, że dieta oparta na roślinach, obniża poziom IGF-1, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia.

4. Mięso wytwarza sprzyjający chorobom serca metabolit – N-tlenek trimetyloaminy

W 2011 r. Naukowcy z Cleveland Clinic wykazali, że u osób spożywających mięso produkowany jest w trakcie jego trawienia metabolit, wpływający na rozwój chorób serca, zwany tlenkiem trójmetyloaminy lub TMAO.

Ciekawostką jest fakt, iż poziom TMAO nie wzrósł u wegan, którzy zostali poproszeni o zjedzenie posiłku mięsnego na potrzeby badania.

Kardiolog Dr Joel Kahn podkreśla, że w jego klinice rutynowo mierzy się poziomy TMAO, a pacjenci, którzy regularnie spożywają mięso, mają podwyższone poziomy N-tlenek trimetyloaminy. Może to sprzyjać przedwczesnemu starzeniu się organizmu, więc doktor zaleca zastąpienie wołowiny fasolą.

5. Spożywanie mięsa może prowadzić do akumulacji trwałych zanieczyszczeń organicznych, które związane są z rozwojem wielu chorób

Trwałe zanieczyszczenia organiczne (POP) to toksyczne syntetyczne związki chemiczne, które gromadzą się w tkance tłuszczowej ludzi i zwierząt. Należą do nich związki PCB, dioksyny, DDT i środki ogniochronne stosowane w odzieży i meblach.

Tłuszcze POP dostają się do organizmu człowieka w dużej mierze podczas spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Te związki chemiczne, ze względu na swoje toksyczne działanie, wykazują silny wpływ na wydzielanie wewnętrzne, prowadzą do rozwoju chorób endokrynologicznych oraz raka, nadciśnienia, chorób serca, a także otyłości i cukrzycy.

Dla porównania poziomy PCB (polichlorowane bifenyle) w tłuszczu pochodzącym z mięsa są znacznie wyższe niż poziomy znajdujące się w warzywach, owocach i zbożach.

6. Mięso zawiera zaawansowane produkty końcowe glikacji, które także są związane z różnymi chorobami

Zaawansowane produkty końcowe glikacji białek (AGE) są naturalnie występującymi związkami w żywności, ale ich zawartość w mięsie może się znacznie zwiększyć w czasie obróbki termicznej np. grillowania. Badania dowiodły, że poziomy AEG w mięsie są wielokrotnie wyższe niż w owocach i warzywach.

Działanie AEG na organizm nie tylko sprzyja rozwojowi stanu zapalnego, ale także wpływa szybsze starzenie się organizmu.

Zaawansowane produkty końcowej glikacji są przyczyną rozwoju wielu chorób, w tym zapalenia mózgu, cukrzycy, nowotworów oraz chorób serca.

7. Jedzenie mięsa może powodować ciężkie reakcje alergiczne

Nie tak dawno przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie mięsa przez osoby, które zostały ukąszone przez żyjące m.in. na terenie Stanów Zjednoczonych i Meksyku kleszcze z gatunku Lone Star, może spowodować wytwarzanie antyciał na alfa 1,3 galaktozę, które reagują na znajdujące się w mięsie cukry, powodując silną reakcję alergiczną, zagrażającą wstrząsem anafilaktycznym.

W kolejnym badaniu odkryto, że ponad 25% badanych pacjentów z chorobami serca miało antyciała na alfa 1,3 galaktozę, będąca m.in. składnikiem czerwonego mięsa. Odkryto także, że w przypadku osób z antyciałami choroby serca były bardziej zaawansowane niż u osób, u których antyciała nie zostały one wykryte.

Czy wszystkie gatunki mięs powodują stany zapalne?

W niedawno opublikowanym artykule z przeglądu naukowego stwierdzono, że „jednym z powiązań epidemiologicznych między dietą a ryzykiem rozwoju chorób, jest spożywanie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina i jagnięcina) zwłaszcza przetworzonego. Mimo iż ryzyko rozwoju chorób w wyniku spożywania mięsa jest różne, istnieją dowody na to, że jego znaczna ilość w diecie może być związana ze wzrostem współczynnika umieralności ogólnej, rakiem jelita grubego i innymi nowotworami, miażdżycową chorobą sercowo-naczyniową, cukrzycą typu II i prawdopodobnie innymi procesami zapalnymi.”

Większość mięsa spożywanego w uprzemysłowionym świecie pochodzi od zwierząt z intensywnych hodowli przemysłowych, które są karmione wysokoenergetycznymi i zawierającymi różne dodatki paszami. Badania zostały przeprowadzone na osobach spożywających właśnie takie mięso.

Mięso zwierząt z ekstensywnych hodowli, które wypasane są na pastwiskach i żyją warunkach zbliżonych do naturalnych, ma znacznie lepszą jakość i możliwe, że nie jest aż tak szkodliwe dla zdrowia. Niestety do tej pory nie zbadano, w jaki sposób mięso z chowu ekstensywnego przyczynia się do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego oraz przedwczesnego starzenia się organizmu.

Niezależnie od tego, co jesz, pamiętaj, aby większą część Twojego talerza zajmowały produkty o działaniu przeciwzapalnym, czyli warzywa, które wywierają także wpływ na spowolnienie procesów starzenia się organizmu.

 

Zdjęcia: Depositphotos

 

Tagi: insulinoopornośćmięsostany zapalneweganizmwegetarianizm
Poprzedni Artykuł

Jak wykryć szpiczaka na wczesnym etapie?

Następny Artykuł

Rodzaje diety pudełkowej – zdrowa dieta dla każdego

Emilia

Emilia

Powiązane Artykuły

Zdrowie

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

20 czerwca 2022

Wątroba jest ważnym organem, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada ona aż 500 funkcji, jednak do tych głównych...

Choroby przewlekłe

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

20 czerwca 2022

Czy jesteś w grupie ryzyka osób narażonych na choroby serca? Jeśli mieszkasz w Polsce, odpowiedź brzmi: tak. Choroba sercowo-naczyniowa w...

Warto przeczytać

Jak jeść zdrowo w pracy?

15 czerwca 2022

Zdrowe odżywianie się w pracy nie jest trudne do wykonania, wymaga jedynie pewnego przygotowania, zaplanowania i determinacji. Brzmi wcale nie...

Zdrowie

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

17 czerwca 2022

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe a w szczególności omega 3 powinny być obecne w naszej diecie począwszy od życia płodowego, aż...

Zdrowa kuchnia

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

2 czerwca 2022

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które...

Nowotwory - terapie

Wykonuj tę czynność 5 razy w tygodniu, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka aż o 44%!

1 czerwca 2022

Najlepszym sposobem radzenia sobie z nowotworem jest przede wszystkim zapobieganie. Oznacza to utrzymywanie dobrego zdrowia. Można to osiągnąć na wiele...

Następny Artykuł

Rodzaje diety pudełkowej – zdrowa dieta dla każdego

Witamina D – nowe spojrzenie na jej rolę w organizmie

Fundacja Zielony Kazimierz - kanony terapii naturalnych

Komentarzy 4

  1. Adam Wiśniewski says:
    1 rok temu

    ja lubię jeść.

    Odpowiedz
  2. Aneta says:
    4 miesiące temu

    Szkoda,ze człowiek jak jest chory zaczyna szukać informacji i je znajduje sam,bo lekarze nie mówili i nie mówią jak się odżywiać by stanów zapalnych nie mieć…Mało kto wie,ze ma stan zapalny e organizmie juz w wielu 20lat. Stan zapalny powoduje tez cukier ,słodycze,kawa,pszenica, alkohol… Ciężko zmienić dietę i przyzwyczajenia…Ale trzeba. Badania krwi często na początku nie wykrywaja stanów zapalnych, ale wykryje je rezonans… u mnie wykrył w kregoslupie…Dla lekarza to ” nic takiego” a przecież przewlekły stan zapalny dobry nie jest…tym bardziej,ze jak czujecie się źle i coś Was boli to macie stan zapalny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Gdy wątroba pracuje niewłaściwie

4 dni temu

4 udowodnione naukowo filary zdrowia serca

6 dni temu

Jak jeść zdrowo w pracy?

2 tygodnie temu

Cała prawda o Omega 3 – nieocenione dla zdrowia

2 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Marta - Gdy wątroba pracuje niewłaściwie
  • Piotr - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Gosia - Vaxxed po polsku – film, który trzeba obejrzeć
  • Zosia - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Marta - Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści
  • Mamy 2 nowe NATURALNE produkty, które dadzą znakomite wsparcie 2 ważnym organom:

Wątroba i Serce: bo to o nich mowa. Specjalnie dla nich 2 specjalnie skomponowane  naturalne mieszanki olejów zimno tłoczonych:
✅ LIVER+ wspomagająca właśnie wątrobę, 
https://tinyurl.com/LIVER-PLUS
oraz ❤️ HEART + wspomagająca serce:
https://tinyurl.com/HEART-PLUS 

Teraz w 🔥PRZEDSPRZEDAŻY DO 24 CZERWCA z rabatem -30%.

Wejdź na sklep.polakuleczsiesam.pl po więcej szczegółów. 

#zdrowie #zdroweodżywianie #olej
  • Jak je zrobić? Proszę bardzo. Oto składniki:
✅ garść pomidorków koktajlowych
✅ mały pęczek świeżych liści szpinaku, posiekanych na mniejsze kawałki
✅ 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
✅ sól i pieprz do smaku
✅ 2 jajka
✅ odrobina pokrojonego sera feta

➡️I dalej:Wymieszaj pomidory, szpinak i awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż masę do foremek na mufiny, wyłożonych papilotkami. Roztrzep jajka. Zalej jajkami masę warzywną. Całość posyp serem feta.
Piecz 20-25 min w temperaturze 180 st.

Zajrzyj na blog polakuleczsiesam.pl do działu Zdrowa Kuchnia po więcej przepisów. 😉
#jedzenie #zdrowie #zdrowadieta #śniadanie #jaja
  • Czy trudno jest pozbyć się z diety chleba? Cóż, łatwo nie bywa. Ale szybko można się przyzwyczaić. To tylko nasz mózg próbuje nas od tego odwieźć…. A co można pysznego w zamian? Proszę bardzo: takie oto kanapeczki, w której role pieczywa pełni kalarepka 😮. Oczy same się śmieją do nich i chce się jeść. Właśnie kończymy Program 14 Dni bez Mięsa, Cukru i Chleba: wielu uczestników dało radę ❤️ i… czuje się lepiej. Sprobuj i Ty!  www.rewolucjazdrowia.pl  #zdrowie #dieta #warzywa #jedzenie
  • Czy w ogóle należy płukać ryż❓❓
Trzeba! Jeśli o tym zapominasz to narażasz siebie i swoją rodzinę na spożywanie dużych ilości szkodliwego arsenu.😞

Ryż oraz produkty z ryżu (np. wafle) znacznie przekraczają normy arsenu. Może on występować w formie organicznej lub nieorganicznej. W ryżu kumuluje się arsen nieorganiczny, czyli bardziej toksyczna forma. 

Ryż należy przynajmniej dokładnie przepłukać, a jeszcze lepiej – moczyć przez całą noc. Jeśli decydujemy się na moczenie ryżu, na każdą szklankę ziaren powinno przypadać 6 szklanek wody 🫗. Jeśli nie moczyliśmy ryżu przez noc, to warto zrobić to chociaż przez kilkanaście minut przed gotowaniem. 

A więc: dobrze namaczaj ryż przed spożyciem! 😊
#porady #jedzenie #ryż #przepisy
  • To z twoim ciałem robi #CUKIER:
❌ Przyspiesza procesy starzenia się
❌ Sprzyja wypadaniu włosów
❌ Osłabia wzrok
❌ Powoduje wzrost ciśnienia
❌ Obniża odporność
❌ Może uszkadzać nerki
Ale to koniec smutnej listy.

Może więc czas dać odpocząć organizmowi? 🤔 Jest świetna okazja, bo 1 czerwca staruje nasz nowy program: 14 Dni Bez Mięsa, Chleba i Cukru. Daj odpocząć Twojemu organizmowi, niech się zregeneruje, a Ty zyskasz nową energię 💪 do działania!

👉Zajrzyj na naszą stronę polakuleczsiesam.pl - tam znajdziesz szczegóły.
  • Świat wariuje. Otyłość to poważny problem ZDROWOTNY. Nie nazywanie rzeczy po imieniu sprzyja pogłębianiu problemu oraz problemom ze zdrowiem: choroby układu krążenia ❤, przewodu pokarmowego, nowotwory. Stanowczo protestujmy przeciwko głupocie!
  • Jeśli ceny owoców nie przyprawiają Cię o zawrót głowy to zwróć się w kierunku borówek. Mało który owoc ma taką siłę 💪 jak borówka. Jeśli jesz je regularnie to możesz liczyć na to, że:
✅ Twój MÓZG sprawniej zadziała, a także dadzą Ci wsparcie w ochronie przed chorobami jak Alzheimer
✅ Twoje OCZY będą szczęśliwsze, gdyż chronią siatkówkę przed codziennym narażeniem na światło i zmniejszają ryzyko utraty wzroku
✅ Twoje SERCE będzie wdzięczne, bo obniżają poziom LDL oraz homocysteiny

Zaglądaj na nasz blog - tam przepisy jak wykorzystać borówki na codzień, także w pysznych koktajlach! ❤️
  • Jeśli myślisz, że wiesz wszystko o chemii w jedzeniu, to jesteś w błędzie. Stopień manipulacji w przemyśle spożywczym przekracza nasze wyobrażenia. Tzw. „Badania naukowe” są notorycznie naciągane lub wprost fałszowane. Są praktycznie nic nie warte. Pomyśl o tym co dzieje się w innych branżach (naiwnie wierzysz, że jest inaczej?). Na naszym blogu na stronach polakuleczsiesam.pl pojawił się nowy wpis, na którym znajdziesz film pt. TRUCIZNA NASZA POWSZEDNIA. Warto obejrzeć. Trzymajcie się zdrowo ❤️🥕🥥🍎
  • #Kurkuma jest po prostu niezwykła. Ma taki ogrom zastosowań, że gdyby chcieć je wymienić wszystkie to zabraknie miejsca, więc wymienimy chociaż te najważniejsze:

✅ Wspomaga procesy opóźniania starzenia poprzez otrzymywanie funkcji poznawczych, hamowanie rozwoju choroby Alzheimera,
✅ Wspomaga niszczenie komórek rakowych - potwierdzone badaniami,
✅ Hamuje wzrost nowotworów głowy i szyi
✅ Pomaga utrzymać zdrową skórę,
✅ Pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
✅ Wspomaga funkcjonowanie serca,
✅ Wspomaga krążenie krwi ❤

Mało się o niej mówi, jest niedoceniana. A możesz ją stosować każdego dnia w swojej kuchni. Zajrzyj na naszego bloga i w wyszukiwarce po prostu wpisz "kurkuma" - znajdziesz mnóstwo inspiracji.

#zdrowie #zdrowadieta #nowotwory #chorobaalzhimera #chorobyprzewlekle #serce
  • Soda oczyszczona nie tylko znajdzie zastosowanie w kuchni. Ba, ma dziesiątki zastosowań także poza nią. Oto kilka sposobów jej wykorzystania:

1. Wsparcie dla włosów - masz podniszczone albo przetłuszczające się włosy? Jest na to sposób.😮
2. Wybielenie zębów.
3. Łagodzi oparzenia słoneczne.❤️
4. Polerowanie biżuterii.
5. Pomaga usunąć drzazgi. 
6. Zamiast dezodorantu.
7. Bielsze paznokcie.
8. Jako peeling.

Jeśli chcesz poznać przepisy na te wszystkie problemy to koniecznie zajrzyj na naszego bloga www.polakuleczsiesam.pl i w wyszukiwarce wpisz
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.