Zastanawiasz się, w jaki sposób mięso powoduje stan zapalny organizmu? Znany kardiolog Dr Joel Kahn wyjaśnił, co dzieje się z organizmem człowieka, który często spożywa mięso i jak można zmniejszyć stany zapalne w organizmie z pomocą zdrowego jedzenia.
Aktor George Burns powiedział:
„Nie możesz przestać się starzeć, ale nie musisz się zestarzeć.”
Zwarzywszy na fakt, że żył 100 lat i był aktywny do samej śmierci, warto wziąć jego słowa pod uwagę.
Naukowcy od długiego czasu próbują zrozumieć istotę procesów starzenia się organizmu. Przeznacza się ogromne pieniądze na badania, mające na celu znalezienie strategii pozwalających na opóźnienie i odwrócenie procesów starzenia się organizmu obejmujące m.in. sekwencjonowanie genomów w celach diagnostyki medycznej.
Dotychczas przeprowadzone badania dowodzą, że jednym ze sposobów na spowolnienie starzenia się organizmu oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób, jest ograniczenie spożywania mięsa, które powoduje szereg szkód w organizmie.
Dr Joel Kahn przedstawił aż 7 dowodów na to, że mięso szkodzi zdrowiu i warto ograniczyć jego spożycie, ale zanim tego dokonasz, musisz lepiej zrozumieć, czym jest przewlekły stan zapalny organizmu, jak wpływa na procesy starzenia i jak mięso może przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych.
Czym jest stan zapalny w organizmie?
Stan zapalny to dość złożony proces, w którym komórki odpornościowe i wytwarzane w organizmie substancje chemiczne zwalczają rozwijające się infekcje i inne zagrożenia. Reakcja zapalna może trwać krótko i być odpowiedzą na ostry stan zapalny lub przebiegać w sposób długoterminowy.
W momencie, gdy system immunologiczny wykryje zagrożenie, zostają uwolnione związki chemiczne np. histamina, które odpowiedzialne są za rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ma to umożliwić dotarcie do miejsca zapalenia białych krwinek, które odpowiadają za niszczenie drobnoustrojów.

Stan zapalny jest jak najbardziej pożądaną reakcją organizmu w momencie infekcji, jednak przewlekły stan zapalny nie sprzyja zdrowiu. Przewlekłe stany zapalne organizmu są przyczyną wielu chorób. Powodują, m.in. astmę, trądzik, celiakię, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet miażdżycę tętnic serca.
Już w 1856 roku Rudolf Virchow stwierdził, że choroba tętnic jest zapaleniem naczyń krwionośnych, a ostatnio przeprowadzone badania dowiodły, że stany zapalne odgrywają dużą rolę w rozwoju chorób serca.
W ostatnich latach znacząco rozwinęła się diagnostyka stanów zapalnych w organizmie. Ocenę tego, czy w Twoim organizmie toczą się stany zapalne, umożliwia m.in. wykonanie testów określających stężenie we krwi białka C-reaktywnego (CRP).
Układ immunologiczny ma za zadanie chronić nasz organizm przed chorobami, a ogromną rolę w jego prawidłowym działaniu odgrywa przewód pokarmowy. Niektóre pokarmy mogą bezpośrednio wpływać na rozwój stanów zapalnych, jeżeli sięgamy po nie zbyt często, natomiast inne wykazują działanie przeciwzapalne.
Czy mięso powoduje przewlekły stan zapalny?
Badania dowodzą, że mięso faktycznie może być źródłem przewlekłego stanu zapalnego oraz wynikających z niego chorób i przyśpieszenia procesów starzenia się organizmu.
7 dowodów na to, że mięso powoduje stany zapalny
1. Mięso podnosi poziom białka C-reaktywnego, które jest wskaźnikiem stanu zapalnego
Białko C-reaktywne wytwarzane jest w wątrobie, gdy w organizmie toczy się stan zapalny. Zwiększenie hs-CRP wpływa na rozwój poważnych chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Wiele badań udowodniło, że nawet po skorygowaniu szeregu czynników wpływających na rozwój stanu zapalnego, spożycie mięsa wiązało się ze zwiększeniem stężenia hs- CRP.
Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że aminokwas o nazwie metionina, który występuje w dużych ilościach w mięsie, wpływa na zwiększenie stresu oksydacyjnego i rozwój stanów zapalnych oraz faktycznie obniża siłę pracy serca.
Badania przeprowadzone na ludziach wykazały natomiast powiązanie spożycia mięsa z podwyższeniem poziomu kwasu arachidonowego, który także odpowiedzialny jest stany zapalne i starzenie się organizmu. Na podstawie tych badań zalecono zmniejszenie ilości mięsa w diecie lub jego całkowitą eliminację z jadłospisu w celu poprawy stanu zdrowia.
2. Mięso powoduje insulinooporność, która prowadzi do cukrzycy
Innym z powodów starzenia się organizmu jest rozwój insulinoodporności.
Insulinooporność występuje wówczas, gdy komórki organizmu nie reagują prawidłowo na hormon insuliny. Oporność na insulinę jest czynnikiem, który prowadzi do rozwoju cukrzycy typu II, cukrzycy ciążowej oraz stanu przedcukrzycowego.
Naukowcy zbadali, jak jedzenie niektórych pokarmów wpływa na uwalnianie insuliny.
Wyniki badań okazały się zaskakujące, gdyż niektóre gatunki mięs (bogate w białko i tłuszcze) powodowały wydzielanie insuliny na poziomie typowym dla węglowodanów np. wołowina i brązowy ryż.
Naukowcy odkryli, że wołowina, ryby, jajka i ser powodowały większą odpowiedź glikemiczną niż wiele pokarmów zawierających dużo węglowodanów. Dowodzi to, że mięso działa insulinogennie i tym samym może przyczyniać się do wczesnego starzenia organizmu.
3. Mięso podnosi poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu 1, który związany jest z rakiem piersi i prostaty
Na podstawie badań udowodniono, że osoby spożywające duże ilości mięsa mają wyższy poziom IGF-1 niż wegetarianie lub weganie. Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 lub IGF-1 jest hormonem peptydowym stymulującym wzrost komórek, który ma związek z rozwojem nowotworów piersi i prostaty.
Potwierdzeniem tego może być fakt, iż nowotwory piersi i prostaty są rzadkie w tradycyjnych społecznościach azjatyckich, gdzie spożycie mięsa jest wyjątkowo niskie. Przykładowo mieszkańcy Okinawy, jedni z najdłużej żyjących ludzi na świecie, stosują dietę, w której mniej niż 10% kalorii pochodzi z mięsa.
Badania wykazały także, że dieta oparta na roślinach, obniża poziom IGF-1, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia.
4. Mięso wytwarza sprzyjający chorobom serca metabolit – N-tlenek trimetyloaminy
W 2011 r. Naukowcy z Cleveland Clinic wykazali, że u osób spożywających mięso produkowany jest w trakcie jego trawienia metabolit, wpływający na rozwój chorób serca, zwany tlenkiem trójmetyloaminy lub TMAO.
Ciekawostką jest fakt, iż poziom TMAO nie wzrósł u wegan, którzy zostali poproszeni o zjedzenie posiłku mięsnego na potrzeby badania.
Kardiolog Dr Joel Kahn podkreśla, że w jego klinice rutynowo mierzy się poziomy TMAO, a pacjenci, którzy regularnie spożywają mięso, mają podwyższone poziomy N-tlenek trimetyloaminy. Może to sprzyjać przedwczesnemu starzeniu się organizmu, więc doktor zaleca zastąpienie wołowiny fasolą.
5. Spożywanie mięsa może prowadzić do akumulacji trwałych zanieczyszczeń organicznych, które związane są z rozwojem wielu chorób
Trwałe zanieczyszczenia organiczne (POP) to toksyczne syntetyczne związki chemiczne, które gromadzą się w tkance tłuszczowej ludzi i zwierząt. Należą do nich związki PCB, dioksyny, DDT i środki ogniochronne stosowane w odzieży i meblach.
Tłuszcze POP dostają się do organizmu człowieka w dużej mierze podczas spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Te związki chemiczne, ze względu na swoje toksyczne działanie, wykazują silny wpływ na wydzielanie wewnętrzne, prowadzą do rozwoju chorób endokrynologicznych oraz raka, nadciśnienia, chorób serca, a także otyłości i cukrzycy.
Dla porównania poziomy PCB (polichlorowane bifenyle) w tłuszczu pochodzącym z mięsa są znacznie wyższe niż poziomy znajdujące się w warzywach, owocach i zbożach.
6. Mięso zawiera zaawansowane produkty końcowe glikacji, które także są związane z różnymi chorobami
Zaawansowane produkty końcowe glikacji białek (AGE) są naturalnie występującymi związkami w żywności, ale ich zawartość w mięsie może się znacznie zwiększyć w czasie obróbki termicznej np. grillowania. Badania dowiodły, że poziomy AEG w mięsie są wielokrotnie wyższe niż w owocach i warzywach.
Działanie AEG na organizm nie tylko sprzyja rozwojowi stanu zapalnego, ale także wpływa szybsze starzenie się organizmu.
Zaawansowane produkty końcowej glikacji są przyczyną rozwoju wielu chorób, w tym zapalenia mózgu, cukrzycy, nowotworów oraz chorób serca.
7. Jedzenie mięsa może powodować ciężkie reakcje alergiczne
Nie tak dawno przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie mięsa przez osoby, które zostały ukąszone przez żyjące m.in. na terenie Stanów Zjednoczonych i Meksyku kleszcze z gatunku Lone Star, może spowodować wytwarzanie antyciał na alfa 1,3 galaktozę, które reagują na znajdujące się w mięsie cukry, powodując silną reakcję alergiczną, zagrażającą wstrząsem anafilaktycznym.
W kolejnym badaniu odkryto, że ponad 25% badanych pacjentów z chorobami serca miało antyciała na alfa 1,3 galaktozę, będąca m.in. składnikiem czerwonego mięsa. Odkryto także, że w przypadku osób z antyciałami choroby serca były bardziej zaawansowane niż u osób, u których antyciała nie zostały one wykryte.
Czy wszystkie gatunki mięs powodują stany zapalne?
W niedawno opublikowanym artykule z przeglądu naukowego stwierdzono, że „jednym z powiązań epidemiologicznych między dietą a ryzykiem rozwoju chorób, jest spożywanie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina i jagnięcina) zwłaszcza przetworzonego. Mimo iż ryzyko rozwoju chorób w wyniku spożywania mięsa jest różne, istnieją dowody na to, że jego znaczna ilość w diecie może być związana ze wzrostem współczynnika umieralności ogólnej, rakiem jelita grubego i innymi nowotworami, miażdżycową chorobą sercowo-naczyniową, cukrzycą typu II i prawdopodobnie innymi procesami zapalnymi.”
Większość mięsa spożywanego w uprzemysłowionym świecie pochodzi od zwierząt z intensywnych hodowli przemysłowych, które są karmione wysokoenergetycznymi i zawierającymi różne dodatki paszami. Badania zostały przeprowadzone na osobach spożywających właśnie takie mięso.
Mięso zwierząt z ekstensywnych hodowli, które wypasane są na pastwiskach i żyją warunkach zbliżonych do naturalnych, ma znacznie lepszą jakość i możliwe, że nie jest aż tak szkodliwe dla zdrowia. Niestety do tej pory nie zbadano, w jaki sposób mięso z chowu ekstensywnego przyczynia się do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego oraz przedwczesnego starzenia się organizmu.
Niezależnie od tego, co jesz, pamiętaj, aby większą część Twojego talerza zajmowały produkty o działaniu przeciwzapalnym, czyli warzywa, które wywierają także wpływ na spowolnienie procesów starzenia się organizmu.
Zdjęcia: Depositphotos
ja lubię jeść.
Szkoda,ze człowiek jak jest chory zaczyna szukać informacji i je znajduje sam,bo lekarze nie mówili i nie mówią jak się odżywiać by stanów zapalnych nie mieć…Mało kto wie,ze ma stan zapalny e organizmie juz w wielu 20lat. Stan zapalny powoduje tez cukier ,słodycze,kawa,pszenica, alkohol… Ciężko zmienić dietę i przyzwyczajenia…Ale trzeba. Badania krwi często na początku nie wykrywaja stanów zapalnych, ale wykryje je rezonans… u mnie wykrył w kregoslupie…Dla lekarza to ” nic takiego” a przecież przewlekły stan zapalny dobry nie jest…tym bardziej,ze jak czujecie się źle i coś Was boli to macie stan zapalny.
Przydałyby się konkretne źródła tych badań aby można było je przeczytać i zweryfikować ich realną wartość.