Te małe, czerwone owoce zawierają mnóstwo wspaniałych składników korzystnych dla naszego zdrowia. Acerola, nazywana również wiśnią z Barbados wpływa zarówno na układ odpornościowy jak i krwionośny. Ma też działanie antynowotworowe oraz obniżające poziom cukru. Owoce mają wyraźny smak i mogą być spożywane jak tradycyjne wiśnie.
Niestety dość szybko się psują, w związku z czym raczej spotykane są w postaci mrożonej bądź sproszkowanej. Można je dodać do porannej owsianki, koktajlu czy sałatki. Przyjrzyjmy się jednak bliżej właściwościom, jakie posiada ten niezwykły owoc.
1. Wzmocnienie systemu immunologicznego
Jedną z podstawowych zalet Aceroli jest ogromna zawartość witaminy C. Mają one aż 25 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, co oznacza, że w 100 gramach dostarczymy 1.365 miligramów tego cennego składnika. Spożycie trzech owoców Aceroli pokrywa więc dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na kwas askorbinowy.
Wiadomo, że witamina C pełni istotne funkcje w naszym organizmie. Nie tylko wpływa korzystnie na układ immunologiczny, ale równie i działanie poszczególnych organów. Przy tym stymuluje produkcję białych ciałek krwi, a właśnie one stanowią pierwszą linię obrony organizmu przed czynnikami patogennymi. Kwas askorbinowy należy też do kluczowych składników kolagenu, dzięki któremu organizm potrafi szybciej zregenerować komórki oraz tkanki uszkodzone z powodu choroby.
2. Acerola w walce z cukrzycą
Najnowsze badania wskazują na to, iż antyoksydanty zawarte w Aceroli znacznie spowalniają uwalnianie się cukru do krwi. Właściwa regulacja tego procesu jest jedną z podstawowych metod zapobiegania cukrzycy. W przypadku osób chorych wiśnie z Barbados przeciwdziałają niebezpiecznym skokom insulinowym. Regularne ich spożywanie może unormować poziom cukru we krwi.
3. Dieta antyrakowa
Owoce Aceroli świetnie nadają się jako składnik diety antyrakowej. Posiadają bowiem mnóstwo przeciwutleniaczy, a w tym między innymi karotenoidy oraz bioflawonoidy. Oba te składniki neutralizują działanie wolnych rodników w naszym organizmie, które jak wiadomo są szkodliwymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego. Mogą powodować mutacje zdrowych komórek, doprowadzając do zmian nowotworowych. Z badań wynika, że Acerola spowalniania między innymi rozprzestrzenianie się raka płuc.
4. Przeciw starzeniu się organizmu
Przeciwutleniacze mają również wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Oczyszczają bowiem organizm z toksyn oraz substancji, będących efektami ubocznymi przemian metabolicznych. Co ciekawe karotenoidy znajdujące się w Aceroli korzystnie wpływają na zdrowie oczu oraz wzrok. Natomiast bioflawonoidy zwiększają funkcje poznawcze oraz mogą zapobiegać wystąpieniu typowych chorób związanych z wiekiem jak Alzheimer czy demencja.
5. Zdrowe serce
Aby serce, to konieczny potas, który znajdziemy właśnie w Aceroli. Składnik ten rozszerza naczynia krwionośne, zmniejszając w ten sposób obciążenie serca oraz całego układu krwionośnego. Taki zwiększony przepływ krwi wpływa również korzystnie na obniżenie ciśnienia, co jest szczególnie istotne przy wszelkich chorobach serca. Regularne spożywanie Aceroli może także znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na miażdżycę, a przy tym zapobiega atakom serca oraz udarom mózgu.
6. Właściwy metabolizm
Aby nasz organizm funkcjonował we właściwy sposób, koniecznie trzeba wyregulować swój metabolizm, który odpowiada za wszelkie przemiany biochemiczne w naszym ciele. Jedną z najważniejszych grup witamin, biorących udział w tych przemianach, są te należące do grupy B. Wymienić tutaj można między innymi niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, które znajdziemy właśnie w Aceroli. Pomagają one wyregulować procesy hormonalne oraz metaboliczne, dzięki czemu nasz organizm będzie działał znacznie sprawniej.
7. Wspomaganie trawienia
Jak się okazuje owoce Aceroli mogą mieć też znaczący wpływ na układ trawienny. Dzięki zawartości błonnika wspomagają bowiem perystaltykę jelit. Błonnik nie tylko pomaga przy problemach trawiennych jak zaparcia, wzdęcia, biegunki czy wrzody żołądka, ale równocześnie też eliminuje cholesterol z organizmu.
Podsumowanie
Acerola ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, jednak należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Niektórzy miewają pewne skutki uboczne po zjedzeniu wiśni z Barbados, objawiające się rozstrojem żołądka czy bezsennością. Spożycie zbyt dużej ilości może też spowodować biegunkę, natomiast wysoki poziom witaminy C bywa niebezpieczny dla osób cierpiących na dnę moczanową. Warto o tym pamiętać zanim włączymy Acerolę do swojego menu.
Bardzo ciekawy artykuł