Dna moczanowa to tak zwane zapalenie stawów spowodowane gromadzeniem się we krwi zbyt dużej ilości kwasu moczowego. Taka sytuacja może doprowadzić do gromadzenia się kryształów moczanu sodu wokół niektórych stawów, co się wiąże z silnym stanem zapalnym oraz ogromnym bólem. Na szczęście osoby mające predyspozycje do tego typu dolegliwości mogą kontrolować sytuację. Szczególnie istotna jest tutaj odpowiednia dieta oraz właściwy styl życia.
Przyczyny dny moczanowej
Występujący nadmiar kwasu moczowego może być spowodowany niewłaściwą dietą, a mianowicie taką, która bogata jest w puryny. Produkty, na które w szczególności należy uważać, to mięso, podroby oraz owoce morza. Nie tylko jednak żywienie może być przyczyną nawracających dolegliwości. Powodem bywa też nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, stosowanie niektórych leków (aspiryna, cyklosporyna), a także nadużywanie alkoholu czy kwestie genetyczne. W każdym z tych przypadków właściwym sposobem zapobiegania nasileniu dolegliwości jest właściwy styl życia oraz odpowiednia dieta.
Dieta przyczyną dolegliwości
Nieprawidłowa dieta może doprowadzić do wystąpienia bolesnych obrzęków oraz stanów zapalnych. Szczególnie istotna jest tutaj kontrola wagi. Jeśli mamy nadwagę, to na początku należy skupić się odchudzaniu. Równocześnie pamiętajmy, aby wprowadzić zdrowy i zrównoważony jadłospis.
Istnieją pewne produkty, których kategorycznie należy unikać w przypadku dny moczanowej. Są to między innymi owoce morza, czerwone mięso, napoje słodzone oraz alkohol. Warto również ograniczyć produkty bogate w puryny jak podroby, grasica, mózg, serca, wątróbki, wołowina, wieprzowina, śledzie, makrele, sardynki, tuńczyk czy drożdże. Z umiarem należy spożywać również łososia, pstrąga, indyka, boczek, gęś czy bażanta. Tak naprawdę warto jak najbardziej wykluczyć produkty zwierzęce ze swojego codziennego menu. To samo dotyczy produktów zawierających cukry proste, czego przykładem są słodycze, makarony czy białe pieczywo.
Konieczne jest również zwiększenie ilości wody, przy równoczesnym zmniejszeniu konsumpcji sodu. To pozwoli wypłukać z organizmu kwas moczowy, dzięki czemu zapobiegamy nie tylko wystąpieniu dny moczanowej, ale również kamieniom nerkowym.
Co jeść na co dzień?
Dieta z niską zawartością puryn może pomóc nam obniżyć poziom kwasu moczowego, a w ten sposób zapobiega objawom dny moczanowej. Warto zastąpić mięso, warzywami bogatymi w białko. Dzięki temu dostarczymy wszelkie niezbędne składniki, a równocześnie znacznie ograniczymy ilość puryn oraz tłuszczu. Ponadto możemy również sięgać po nabiał, jednak tutaj należy wybierać raczej produkty niskotłuszczowe. Wspaniałym elementem codziennego menu są także składniki pełnoziarniste jak na przykład owies, brązowy ryż czy jęczmień. Oczywiście warto też sięgać po warzywa i owoce. Produktu bogate w witaminę C znacznie redukują ataki dny moczanowej. W dodatku warzywa są bogate w błonnik oraz mają dość niewiele kalorii, dzięki czemu łatwiej jest nam kontrolować wagę. Unikajmy jedynie rabarbaru, a także ograniczmy spożycie grzybów, szpinaku oraz kalafiora, gdyż zawierają dosyć sporo puryn.
Jak wspomóc leczenie?
Właściwa zmiana stylu życia może pomóc zmniejszyć bądź pozwala całkowicie wyeliminować objawy dny moczanowej. Poza określoną dietą, pomocne będą również regularne ćwiczenia oraz utrata masy, jeśli mamy problem z nadwagą. Jednak to nie wszystkie naturalne metody, które wspomagające leczenie. Na uwagę zasługują również niektóre zioła.
Pomocne bywa mianowicie stosowanie pewnych preparatów ziołowych, które mają wpływać na oczyszczanie nerek przez wypłukiwanie z nich kwasu moczowego. Najpopularniejsze tutaj są: pokrzywa, skrzyp, bratek polny, a także arnika górska, liście brzozy, korzeń mniszka lekarskiego czy liście porzeczki. Oczyszczanie organizmu przyspieszają również niektóre przyprawy. Wśród nich wymienić można estragon, liść laurowy, kurkumę, gorczyca, lubczyk, ziele angielskie oraz jałowiec.
Leczenie dny moczanowej możemy wspomóc też preparatem Urathone (http://www.lehning.pl/lehning-urarthone-plyn-doustny), który posiada dość szerokie działanie. Przede wszystkim pobudza on procesy przeciwzapalne, równocześnie zmniejszając objawy bólowe. W dodatku stymuluje procesy przemiany materii oraz znacznie obniża poziom kwasu moczowego, pobudzając wydalniczą funkcję układu moczowego. Dzięki temu szybciej przywrócimy stan równowagi w naszym organizmie.
Dna moczanowa należy do bardzo nieprzyjemnych i bolesnych dolegliwości, wynikających z odkładania się kwasu moczowego. Pocieszające jest jednak to, że chorobę tę można całkowicie wyleczyć, a sukces w ogromnym stopniu zależy od naszych nawyków żywieniowych oraz stylu życia.
Na pół szklanki wody bierzemy łyżeczkę witaminy c (ja kupuję kwas askorbinowy w proszku), do tego pół łyżeczki sody oczyszczonej i rozduszoną kapsułkę siarki organicnzej MSM. Dobrze mieszamy. Pijemy dotąd aż objawy związane z dną moczanową miną (czasem i kilka miesięcy). Nie jest to sposób usłyszany od lekarza, ale od mojej cioci, chemiczki, która sama tak się leczyła, skutecznie.mocz stopy w soli do kąpieli z mentholem czeskiej firmy Palacio, posmarować maśćą mentholka z cannaderm miejsca gdzie czuć ból ja wszystko dostałem w tym sklepie na konopiafarmacja pl Jestem dopiero na początku kuracji, ale już jest lepiej.
Super ten sposób sprawdziłem wiec mogę po 3 miesacach stosowania polecić plus na noc smarować maścią laurowa po tej masci z mentholem 🙂