Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Lekarstwa
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    DMSO – to warto wiedzieć

    Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

    Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

    12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

    Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

    Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

    Jak urosnąć wyższym – 5 wskazówek dla dzieci

    Jakie dania są dostępne w ofercie cateringów dietetycznych w Szczecinie?

    Jakie produkty pszczele warto stosować?

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    Zabójcza cola jak kokaina

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

dodane przez Piotr
w Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty, Zdrowie

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które sprawiają, że warto ją włączyć do swojej diety. 

Jeśli ograniczasz spożycie mięsa h lub rozważasz w ogóle tylko dietę roślinną, to jedzenie różnych rodzajów fasoli może być absolutnie wszystkim, czego potrzebujesz. Oto co warto wiedzieć o fasoli:

1. Fasola jest doskonałym źródłem białka

Fasola jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Ważne jest, aby codziennie spożywać białko, ponieważ to ono nadaje strukturę włosom, paznokciom, skórze, mięśniom, ścięgnom, więzadłom i innym organom. A w chwilach, gdy twoje ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości energii z węglowodanów lub tłuszczów, białko może służyć twoim komórkom jako paliwo.

Fasola jest również doskonałym substytutem mięsa, jeśli próbujesz jeść więcej pokarmów roślinnych i mniej produktów zwierzęcych.

2. Fasola ma wysoką zawartość kwasu foliowego

Fasola jest również bogata w kwas foliowy (witamina B9). Kwas foliowy pomaga organizmowi wytwarzać zdrowe czerwone krwinki, które transportują tlen z płuc do innych tkanek. Folian ma również kluczowe znaczenie we wczesnej ciąży, ponieważ pomaga zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych. Kwas foliowy pomaga organizmowi przekształcać węglowodany w glukozę, którą komórki wykorzystują jako energię.

Czarnooki groszek zawiera najwięcej kwasu foliowego ze wszystkich ziaren, a pół szklanki jego porcji dostarcza około 100 mikrogramów tego składnika odżywczego.

3. Fasola cię nasyci

Fasola to jeden z najbardziej przyjaznych dla odchudzania pokarmów, jakie możesz jeść. Ma relatywnie niską zawartość tłuszczu i ilość kalorii, ale jest bogata w białko i błonnik. Białko i błonnik to dwa z najważniejszych składników odżywczych w odchudzaniu , ponieważ zapewniają uczucie sytości przez długi czas. Rzadziej więc będziesz podjadać przekąski między posiłkami.

4. Fasola jest dobra dla twojego serca

Jak już wyżej wspomniano, fasola zawiera wiele składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, magnez i błonnik. One z kolei pomagają utrzymać zdrowe serce. Oprócz wspomagania organizmu w wytwarzaniu zdrowych czerwonych krwinek, folian pomaga również obniżyć poziom aminokwasu we krwi zwanego homocysteiną. Na bardzo wysokich poziomach homocysteina może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Z drugiej strony magnez jest ważny dla utrzymania zdrowego rytmu serca. Bierze udział w transporcie potasu, wapnia i innych elektrolitów do komórek. Elektrolity to naładowane elektrycznie minerały, które pomagają regulować bicie serca.

Wreszcie błonnik w fasoli, szczególnie błonnik rozpuszczalny, może zmniejszać wchłanianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) do krwiobiegu. LDL jest również znany jako „zły” cholesterol , ponieważ może gromadzić się wzdłuż ścian tętnic. Niekontrolowany zły cholesterol może powodować stwardnienie i zwężenie tętnic, podnosząc ciśnienie krwi.

5. Fasola reguluje poziom cukru we krwi

Fasola może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi. Ten rodzaj błonnika może spowolnić wchłanianie cukru do krwiobiegu.

Fasola ma również niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że ​​po jedzeniu nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jako taka, fasola jest świetnym dodatkiem do diety osób z wysokim poziomem cukru we krwi.

6. Fasola jest pełna przeciwutleniaczy

Kiedy myślisz o żywności zawierającej przeciwutleniacze to prawdopodobnie myślisz o zielonych warzywach liściastych lub kolorowych jagodach. Ale jedną z najlepszych cech różnych odmian fasoli i innych roślin strączkowych, jest duża ilość zawartych w nich witamin, takich jak witaminy C, B1, E i K. Witaminy te działają jak przeciwutleniacze , chroniąc zdrowe komórki przed stanami zapalnymi i uszkodzeniami.

Zapalenie i uszkodzenie komórek leżą u podstaw chorób przewlekłych, w tym raka. W związku z tym spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak fasola, jako część zbilansowanej diety, może pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.

Pyszny przepis: Pieczona Zielona Fasola

Czy próbowałeś kiedyś zapiekać fasolkę szparagową w piekarniku? Ma świetny smak! Rozgrzany piekarnik sprawia, że ​​jest soczysta i delikatna, a jeszcze lepiej smakuje potraktowana świeżą cytryną.

Składniki:

  • pół kilograma zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/2 cytryny
  • garść pokrojonych lub posiekanych migdałów

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
  2. Umyj zieloną fasolkę i odetnij końcówki.
  3. W misce wymieszaj fasolę z oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć tam fasolę i piec przez około 13 do 15 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona (zanim zrobi się ciemnobrązowa). Aby była bardziej miękka można ją też wstępnie przez kilka minut podgotować.
  4. W międzyczasie podpiecz migdały na małej patelni na średnim ogniu (bez tłuszczu), cały czas mieszając, aż się przypieką, czyli około 5 minut. Zdejmij z ognia i posiekaj.
  5. Gdy fasola się zrobi, wycisnąć sok z cytryny i posypać migdałami. Natychmiast podawaj.
Tagi: antyoksydantybiałkocholesterolciążacukrzycafasolakwas foliowyodchudzanieprzepisysercezdrowe przepisy
Poprzedni Artykuł

Zalety masażu leczniczego

Następny Artykuł

Veracity – nieinwazyjny test prenatalny

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Zdrowie

DMSO – to warto wiedzieć

29 maja 2023

Wokół dimetylosulfotlenku DMSO narosło sporo mitów, utrudniających wyrobienie sobie właściwej opinii na jej temat. Niektórzy obawiają się chemicznie brzmiącej nazwy,...

Psyche a Zdrowie

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

22 maja 2023

Zanim na dzień dobry stwierdzisz, że nie ma czegoś takiego jak klucz do zdrowia, że to niemożliwe, bo gdyby był...

Psyche a Zdrowie

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

6 maja 2023

Wdzięczność z definicji jest docenieniem lub uznaniem czegoś, co zostało dla nas zrobione przez osobę, przez samo życie lub dostrzeżone przez siłę...

porady

12 porad na normalne życie w zwariowanych czasach

8 maja 2023

Mało kto ma już chyba wątpliwości, że to co się dzieje obecnie na świecie ma w mniejszym lub większym stopniu...

porady

Jak pozbyć się problemów ze spaniem?

3 kwietnia 2023

Odpowiednia ilość i jakość snu jest niezmiernie ważna dla zdrowia, tak jak dieta czy ćwiczenia fizyczne. Dobry sen w ogromnym...

Zdrowie

Alergia a przeziębienie u dziecka – jak odróżnić alergię od przeziębienia

29 maja 2023

Artykuł sponsorowany Alergia i przeziębienie mogą zostać ze sobą pomylone ze względu na podobne objawy. Alergiczny nieżyt nosa nie jest...

Następny Artykuł

Veracity – nieinwazyjny test prenatalny

Dlaczego warto regularnie wykonywać higienizację jamy ustnej?

Filmy, które znikają z sieci...

Komentarzy 2

  1. Marta says:
    12 miesięcy temu

    Z przepisu chętnie skorzystam. Szparagowa jest moją ulubioną wśród fasoli.

    Odpowiedz
  2. Zosia says:
    12 miesięcy temu

    Bardzo lubię fasolę. Chętnie spróbuję tą potrawę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

DMSO – to warto wiedzieć

4 dni temu

Nie szukaj dalej. Oto prawdziwy klucz do zdrowia

2 tygodnie temu

Naturalne sposoby walki z depresją

2 tygodnie temu

Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia

4 tygodnie temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Katarzyna - Tradycyjna medycyna ludowa z Pakistanu ma duży potencjał przeciwzapalny
  • Asia - Niezwykły seler naciowy – źródło zdrowia i lek na wiele dolegliwości
  • Barbara - Praktykowanie wdzięczności to potężne działanie na rzecz zdrowia i szczęścia
  • budzik - Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm
  • haniaaaa - Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2022 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.