Polaku, lecz się sam!
Logowanie do Klubu RZ
Logowanie do Sklepu
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Wszystkie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Infekcje
    • Nowotwory - terapie
    • Psyche a zdrowie
    • Suplementy
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii

    Lizyna – Na Stres, Odporność, Opryszczkę i Stawy

    Osteoporoza: jak jej zapobiegać, co jeść i jak się suplementować gdy jesteśmy nią dotknięci

    Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

    Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

    Zagadka na sprawność umysłu

    Luteina dla zdrowego wzroku

    Srebro koloidalne trzeba było uwalić

    Jak poczuć się lepiej po imprezie? Skuteczne sposoby na złagodzenie objawów kaca i powrót do formy

    Emocje i serce: jak to, co czujesz, wpływa na zdrowie serca

    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Wszystkie
    • Diety
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty

    Osteoporoza: jak jej zapobiegać, co jeść i jak się suplementować gdy jesteśmy nią dotknięci

    10 najlepszych produktów anti-aging, które odżywiają skórę od wewnątrz

    Jak poprawić zdrowie jelit u dzieci? 5 prostych sposobów dzięki diecie i stylowi życia

    Dietetyczna wojna, czyli keto vs. wegetarianizm

    Droga do zdrowia po 40-ce: Jaka naturalna dieta może odmienić Twoje życie i zdrowie

    7 pokarmów, które naturalnie zwalczają wysokie ciśnienie krwi

    Dieta MIND – zasady i przepisy

    Korzeń kudzu – na menopauzę, uzależnienia i nie tylko

    7 przydatnych pomysłów jak włączyć do diety dziecka więcej warzyw

    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności
Polaku, lecz się sam!
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki

Fasola – cud: nakarmi oraz wspomoże uzdrawianie. Poznaj 6 super korzyści

dodane przez Piotr
w Zdrowa kuchnia, Zdrowe produkty, Zdrowie

Na fasolę nieraz krzywo patrzymy, a bo to może wzdęcia albo wywoływanie gazów jelitowych, ale daje ona mnóstwo korzyści, które sprawiają, że warto ją włączyć do swojej diety. 

Jeśli ograniczasz spożycie mięsa h lub rozważasz w ogóle tylko dietę roślinną, to jedzenie różnych rodzajów fasoli może być absolutnie wszystkim, czego potrzebujesz. Oto co warto wiedzieć o fasoli:

1. Fasola jest doskonałym źródłem białka

Fasola jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Ważne jest, aby codziennie spożywać białko, ponieważ to ono nadaje strukturę włosom, paznokciom, skórze, mięśniom, ścięgnom, więzadłom i innym organom. A w chwilach, gdy twoje ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości energii z węglowodanów lub tłuszczów, białko może służyć twoim komórkom jako paliwo.

Fasola jest również doskonałym substytutem mięsa, jeśli próbujesz jeść więcej pokarmów roślinnych i mniej produktów zwierzęcych.

2. Fasola ma wysoką zawartość kwasu foliowego

Fasola jest również bogata w kwas foliowy (witamina B9). Kwas foliowy pomaga organizmowi wytwarzać zdrowe czerwone krwinki, które transportują tlen z płuc do innych tkanek. Folian ma również kluczowe znaczenie we wczesnej ciąży, ponieważ pomaga zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych. Kwas foliowy pomaga organizmowi przekształcać węglowodany w glukozę, którą komórki wykorzystują jako energię.

Czarnooki groszek zawiera najwięcej kwasu foliowego ze wszystkich ziaren, a pół szklanki jego porcji dostarcza około 100 mikrogramów tego składnika odżywczego.

3. Fasola cię nasyci

Fasola to jeden z najbardziej przyjaznych dla odchudzania pokarmów, jakie możesz jeść. Ma relatywnie niską zawartość tłuszczu i ilość kalorii, ale jest bogata w białko i błonnik. Białko i błonnik to dwa z najważniejszych składników odżywczych w odchudzaniu , ponieważ zapewniają uczucie sytości przez długi czas. Rzadziej więc będziesz podjadać przekąski między posiłkami.

4. Fasola jest dobra dla twojego serca

Jak już wyżej wspomniano, fasola zawiera wiele składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, magnez i błonnik. One z kolei pomagają utrzymać zdrowe serce. Oprócz wspomagania organizmu w wytwarzaniu zdrowych czerwonych krwinek, folian pomaga również obniżyć poziom aminokwasu we krwi zwanego homocysteiną. Na bardzo wysokich poziomach homocysteina może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Z drugiej strony magnez jest ważny dla utrzymania zdrowego rytmu serca. Bierze udział w transporcie potasu, wapnia i innych elektrolitów do komórek. Elektrolity to naładowane elektrycznie minerały, które pomagają regulować bicie serca.

Wreszcie błonnik w fasoli, szczególnie błonnik rozpuszczalny, może zmniejszać wchłanianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) do krwiobiegu. LDL jest również znany jako „zły” cholesterol , ponieważ może gromadzić się wzdłuż ścian tętnic. Niekontrolowany zły cholesterol może powodować stwardnienie i zwężenie tętnic, podnosząc ciśnienie krwi.

5. Fasola reguluje poziom cukru we krwi

Fasola może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi. Ten rodzaj błonnika może spowolnić wchłanianie cukru do krwiobiegu.

Fasola ma również niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że ​​po jedzeniu nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jako taka, fasola jest świetnym dodatkiem do diety osób z wysokim poziomem cukru we krwi.

6. Fasola jest pełna przeciwutleniaczy

Kiedy myślisz o żywności zawierającej przeciwutleniacze to prawdopodobnie myślisz o zielonych warzywach liściastych lub kolorowych jagodach. Ale jedną z najlepszych cech różnych odmian fasoli i innych roślin strączkowych, jest duża ilość zawartych w nich witamin, takich jak witaminy C, B1, E i K. Witaminy te działają jak przeciwutleniacze , chroniąc zdrowe komórki przed stanami zapalnymi i uszkodzeniami.

Zapalenie i uszkodzenie komórek leżą u podstaw chorób przewlekłych, w tym raka. W związku z tym spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak fasola, jako część zbilansowanej diety, może pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.

Pyszny przepis: Pieczona Zielona Fasola

Czy próbowałeś kiedyś zapiekać fasolkę szparagową w piekarniku? Ma świetny smak! Rozgrzany piekarnik sprawia, że ​​jest soczysta i delikatna, a jeszcze lepiej smakuje potraktowana świeżą cytryną.

Składniki:

  • pół kilograma zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/2 cytryny
  • garść pokrojonych lub posiekanych migdałów

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
  2. Umyj zieloną fasolkę i odetnij końcówki.
  3. W misce wymieszaj fasolę z oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć tam fasolę i piec przez około 13 do 15 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona (zanim zrobi się ciemnobrązowa). Aby była bardziej miękka można ją też wstępnie przez kilka minut podgotować.
  4. W międzyczasie podpiecz migdały na małej patelni na średnim ogniu (bez tłuszczu), cały czas mieszając, aż się przypieką, czyli około 5 minut. Zdejmij z ognia i posiekaj.
  5. Gdy fasola się zrobi, wycisnąć sok z cytryny i posypać migdałami. Natychmiast podawaj.
Tagi: antyoksydantybiałkocholesterolciążacukrzycafasolakwas foliowyodchudzanieprzepisysercezdrowe przepisy
Poprzedni Artykuł

Zalety masażu leczniczego

Następny Artykuł

Veracity – nieinwazyjny test prenatalny

Piotr

Piotr

Jestem założycielem bloga oraz pomysłodawcą Rewolucji Zdrowia. Od 2015 roku czyli od momentu powstania bloga pragnę dzielić się z czytelnikami wiedzą na temat naturalnych sposobów radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Codziennie poświęcam mnóstwo czasu na znajdowanie nowych, wartościowych informacji, którymi mógłbym podzielić się z osobami szukającymi pomocy.

Powiązane Artykuły

Suplementy

Lizyna – Na Stres, Odporność, Opryszczkę i Stawy

23 października 2023

Lizyna, znana także jako l-lizyna, to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych zasadowych. To aminokwas egzogenny, co oznacza, że...

Choroby przewlekłe

Osteoporoza: jak jej zapobiegać, co jeść i jak się suplementować gdy jesteśmy nią dotknięci

17 października 2023

Osteoporoza to choroba osłabiająca kości. Może to spowodować, że staną się tak kruche, że łatwo pękną. Złamania związane z osteoporozą dotyczą zwłaszcza...

Suplementy

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

26 września 2023

Berberyna, alkaloid obdarzony wyjątkowymi właściwościami leczniczymi, ma swoje korzenie w starożytnych kulturach chińskiej i indyjskiej, gdzie była cenionym składnikiem tradycyjnej...

Suplementy

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

12 września 2023

W szerokim świecie suplementów witamina C jest jednym z tych składników odżywczych, które stanowią fundament zdrowia. Odgrywa ona kluczową rolę...

Zdrowie

Zagadka na sprawność umysłu

6 września 2023

Ćwiczenie umysłu w każdym wieku to jeden z bardzo, bardzo ważnych sposobów, aby ograniczać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Dlatego warto umysł...

Zdrowie

Luteina dla zdrowego wzroku

21 września 2023

Artykuł sponsorowany Luteina jest żółtym barwnikiem roślinnym, należącym do grupy karotenoidów. Grupa ta zawiera ponad 600 różnych substancji, ale tylko...

Następny Artykuł

Veracity – nieinwazyjny test prenatalny

Dlaczego warto regularnie wykonywać higienizację jamy ustnej?

Filmy, które znikają z sieci...

Komentarzy 2

  1. Marta says:
    1 rok temu

    Z przepisu chętnie skorzystam. Szparagowa jest moją ulubioną wśród fasoli.

    Odpowiedz
  2. Zosia says:
    1 rok temu

    Bardzo lubię fasolę. Chętnie spróbuję tą potrawę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie artykuły

Lizyna – Na Stres, Odporność, Opryszczkę i Stawy

1 miesiąc temu

Osteoporoza: jak jej zapobiegać, co jeść i jak się suplementować gdy jesteśmy nią dotknięci

1 miesiąc temu

Berberyna – naturalny skarb na wątrobę, cukrzycę, otyłość i wiele więcej

2 miesiące temu

Liposomalna witamina C: także lekarze zalecają ją dla wzmacniania odporności

3 miesiące temu

Najbardziej komentowane

Wyleczył 5000 ludzi z raka. Ma receptę na 90-dniową terapię.

18 września 2020

Jerzy Zięba w Radio Katowice na żywo – debata z lekarzami

3 lipca 2020

Mocna trójka na boreliozę

13 sierpnia 2020

Lek na raka byłby oficjalnie już dawno, gdyby przemysł farmaceutyczny nie był tak zachłanny

28 kwietnia 2022

Ostatnie komentarze

  • Jan - Bierzesz leki na cholesterol? To lepiej przeczytaj ten artykuł
  • alalaaaaaa - Dna moczanowa – bolesna choroba, której łatwo zapobiegać dzięki diecie
  • mirko - Profesor Batieczko o zdrowotnych właściwościach probiominerałów [FILM]
  • Elwira Pruszynska - Newsletter
  • Elwira Pruszynska - Newsletter
Facebook Twitter Youtube Instagram
Polaku, lecz się sam!

Na naszym blogu znajdziecie informacje dotyczące zdrowego sposobu odżywiania, co robić by nie zachorować, co robić gdy już się zachoruje - wszystko w ramach działań, które możemy określić jako medycyna naturalna. Chcemy Ci pomagać poprzez informacje, które odnajdujemy, których dowiadujemy się od naszych webinarowych gości oraz które wynikają z naszego własnego doświadczenia.

Informacje

  • Dlaczego nie otrzymałem e-maila po rejestracji?
  • Jak odnaleźć zaginionego e-maila?
  • Podziel się swoją historią
  • Wyzdrowieli
  • Bezpłatne programy – cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Klub Rewolucji Zdrowia
  • Quizy:
    • Quiz – Rak – plaga naszych czasów
    • Quiz – czy jesteś zagrożona rakiem piersi?
    • Quiz – Jak Budujesz Swoje Nawyki?
  • Reklama
  • Kontakt

My w mediach społecznościowych

Dołącz także do facebookowych grup wsparcia:

  1. Rewolucja Zdrowia Dyskusje
  2. Zioła – Skuteczne Terapie Naturalne

© 2015 - 2024 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Sklep
  • Home
  • Bezpłatne cykle wiedzy
  • Programy i Szkolenia
  • Zdrowie
    • Borelioza
    • Budowanie odporności
    • Choroby przewlekłe
    • Nowotwory – terapie
    • Suplementy
    • Psyche a Zdrowie
    • Wszystko o CBD
    • Wyzdrowieli
    • Ziołolecznictwo
    • Życie Bez Chemii
  • Zdrowa kuchnia
    • Przepisy
    • Zdrowe produkty
    • Diety
  • Zdrowie a Świat
  • Wideo
  • O blogu
    • Reklama
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Praca
    • Polityka Prywatności

© 2015 - 2024 Polaku, lecz się sam! Wszystkie prawa zastrzeżone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.