Szacuje się, że 68 do 80 procent populacji ma zasadniczy niedobór magnezu. Choć nasza rosnąca zależność od żywności przetworzonej jest częściowo odpowiedzialna za te alarmujące statystyki, prawdziwym powodem jest ciągła erozja gleby przez co znacznie uszczuplone są zawartości składników mineralnych – proces ten trwa już od niemal 100 lat. W konsekwencji, wiele owoców i warzyw, które kiedyś były bogate w magnez nie zawierają go w odpowiednich ilościach, w efekcie doprowadzając do niedoborów.
Z tego powodu coraz więcej osób zwraca się do suplementacji magnezem, aby zwiększyć spożycie tego istotnego składnika odżywczego. Jednakże magnez musi być związać się z inną substancją zanim będzie mógł być odpowiednio zaabsorbowany. Suplementy magnezu występują więc w wielu różnych formach, które zapewniają różne korzyści zdrowotne. Ten artykuł ma przybliżyć najlepsze i najgorsze formy magnezu dostępne obecnie na rynku.
Najlepsze formy magnezu
Cytrynian magnezu – cytrynian magnezu jest najpopularniejszym suplementem magnezu, prawdopodobnie dlatego, że jest tani i łatwo przyswajalny. Ponieważ kwas cytrynowy spełnia także funkcję łagodnego środka przeczyszczającego, cytrynian magnezu wspomaga problemy z zaparciami, a jednocześnie jest dobrym źródłem magnezu. Jest to doskonały wybór dla osób z problemami okrężnicy, ale nie powinny go stosować osoby mające problemy z luźnym wypróżnianiem.
Taurynian magnezu – to najlepszy wybór suplement magnezu dla osób z problemami układu krążenia z uwagi na swoje właściwości zapobiegające arytmii serca i ochrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez ataki serca. Taurynian magnezu jest łatwo wchłaniany (magnez i tauryna stabilizują błony komórkowe) i nie ma właściwości przeczyszczających.
Jabłczan magnezu – to fantastyczny wybór dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie, ponieważ kwas jabłkowy – naturalny kwas owocowy występujący w większości komórek w organizmie – jest niezbędnym składnikiem enzymów, które odgrywają kluczową rolę w syntezie ATP i produkcji energii. Ponieważ wiązania jonowe magnezu i kwasu jabłkowego są łamliwe, jabłczan magnezu jest również wysoce rozpuszczalny.
Glicynian magnezu – glicynian magnezu (magnez związany z glicyną, endogennym aminokwasem) jest jednym z najbardziej wchłanialnych form magnezu. Jest to najbezpieczniejsza opcja dla długoterminowego przyjmowania i korygowania niedoborów.
Chlorek magnezu – Choć chlorek magnezu zawiera tylko około 12 procent elementarnego magnezu, ma imponującą szybkość wchłaniania i jest najlepszą formą magnezu jaką można zażyć do detoksykacji komórek i tkanek. Ponadto, chlorek (nie mylić z chlorem, toksycznym gazem) wspomaga pracę nerek i może wspomagać powolny metabolizm.
Węglan magnezu – węglan magnezu jest kolejną popularną, naturalną formą magnezu, która w rzeczywistości zmienia się chlorek magnezu gdy miesza się z kwasem solnym w naszych żołądkach. Jest to dobry wybór dla osób cierpiących na niestrawności i refluks, ponieważ ma ona właściwości zobojętniające kwas.
Najgorsze formy magnezu
Tlenek magnezu – Tlenek magnezu jest najbardziej rozpowszechnioną formą magnezu sprzedawaną w aptekach, ale nie jest chelatowany i posiada niski współczynnik absorpcji w porównaniu do tych wymienionych powyżej.
Siarczan magnezu – siarczan magnezu, to skuteczna pomoc przy zaparciach, ale jest niebezpiecznym źródłem magnezu w diecie, ponieważ łatwo można go przedawkować.
Glutaminian i asparaginian magnezu – unikaj tych dwóch form magnezu całkowicie. Kwas glutaminowy i kwas asparaginowy to składniki niebezpiecznego słodziku o nazwie aspartam, oba z nich się neurotoksyczne gdy nie są niezwiązane z innymi aminokwasami.
–
Ciekawy artykuł.
MgCl₂ – chlorek magnezu to związek chloru z magnezem, dlaczego piszesz żeby nie mylić go z „chlorem – toksycznym gazem”?
To po prostu zbieżność semantyczna i to wszystko: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlor
Mam pytanie dotyczące kwasu glutaminowego i asparaginowego – dlaczego są niebezpieczne, skoro występują normalnie w żywności i tylko jako same, w identycznej formie, wchłaniają się w układzie pokarmowym?
Zajrzyj na tę stronę – znajdziesz wyjaśnienie dlaczego kwas glutaminowy nie jest dobry (w sekcji „Dlaczego szkodliwy?”)
Dodalbym, ze magnez najlepiej wchlania sie z wapniem i ze doskonalym zrodlem jest kakao – o czym wiekszosc wie ale warto wspomniec, iz kakao dostarcza takze wielu innych cennych wartosci 😉
A co powiecie o tym? warto nie warto?
Magnez lepiej wchłania się przez skórę niż doustnie. Dlatego, kąpiel w solance to łatwy i przyjemny sposób, aby czerpać wspaniałe korzyści wynikające ze stosowania chlorku magnezu.
https://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/chlorek-magnezu-szesciowodny1000g/produkt-514
Polecam wykonanie Analizy Pierwiastkowej Wlosa aby sprawdzic jakie mamy braki oraz jaka suplementacje i diete nalezy zastosowac.Ja zazywam i rekomenduje Nutrilite, bo maja ponad 80letnie doswiadczenie w produkcji suplementow naturalnych, organicznych.Polecam Partner Biomol Anna Noczkowska
Żywcem skopiowane z bloga pepsieliot
Orzechy na przekąskę to dobre źródło magnezu i nie tylko magnezu. Choć wiadomo, uczuleniowcy powinni unikać.
„Węglan magnezu dobry wybór dla osób cierpiących na niestrawności i refluks, ponieważ ma ona właściwości zobojętniające kwas.” Przyczyną refluksu i niestrawności jest niedokwaszenie żołądka, więc trzeba go dokwasić a nie zobojętniać kwasy
czytam i mam wrażenie, że niemalże identyczne zdania widziałam na blogu pepsieliot!
Ale to dobrze czy źle, bo nie do końca rozumiem co miałaś na myśli?