Fermentacja warzyw oraz owoców jest znana człowiekowi od tysięcy lat jako sposób ich przechowywania. Od niedawna panuje nowa moda na spożywanie sfermentowanej żywności. Trend ten oczywiście pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie sfermentowane warzywa cieszą się ogromna popularnością.
Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi żywych probiotyków. Spożywanie sfermentowanych warzyw pomaga utrzymać „złe” bakterie i drożdże pod kontrolą, a kwas mlekowy wytwarzany po ich spożyciu, pomaga zapobiegać przerostowi min. pleśni oraz candidy. Jednym z najczęściej poddawanych fermentacji warzyw jest kapusta. Jednak prawie każde warzywo się do tego nadaje. Poddane fermentacji i przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą być spożywane przez długi czas.
Kefir
Kefir jest napojem mlecznym, powstałym w procesie fermentacji. Ma kremową konsystencję i lekko kwaskowy zapach i smak. Oprócz walorów smakowych powinniśmy docenić również jego właściwości lecznicze.
Spożywanie kefiru dostarczy organizmowi dużej ilości różnorodnych, pożytecznych bakterii, które zwiększą nawodnienie organizmu, pomogą uszczelnić jelita i zregenerować błony śluzowe. Zawiera on również pożyteczne drożdże, które są znane z polowania i niszczenie drożdży chorobotwórczych w organizmie, jak również biorą udział w detoksykacji wątroby i wzmacniają nasz układ odpornościowy.
Kombucha
Wykonuje się ją ze słodzonej herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński.
Kombucha jest znana od ponad 2000 lat. Jednak dopiero od niedawna zyskała dużą popularność. Kombucha zawiera w sobie szeroka gamę enzymów i kwasów, które są pomocne w oczyszczaniu wątroby, ułatwiają trawienie, maja korzystny wpływ na stawy oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Jedyne składniki potrzebne do wyprodukowania Kombuchy to: herbata czarna lub zielona, cukier i grzybek. Na litr napoju potrzebne nam będzie 100 gramów cukru i 5 gramów herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu do naczynia dodajemy niewielki kawałek grzybni. Naczynie przykrywamy płótnem, tak aby chroniło nasz napój przed zanieczyszczeniami. W temperaturze pokojowej, napitek jest gotowy do spożycia po 3−5 dniach.
Jeśli chcecie poznać przepis na wykonanie kombuchy w domu – koniecznie zajrzyjcie do tego artykułu!
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest rodzajem octu wytwarzanego z fermentowanych jabłek i ma blady do średnio bursztynowy kolor. Jest prawdziwym eliksirem zdrowia i urody. Może być z powodzeniem używany w kuchni, ale jego spożywanie dostarcza znacznie więcej korzyści zdrowotnych.
Ocet jabłkowy powstaje w procesie podwójnej fermentacji, przez co jest bardzo dobry dla naszego organizmu. Wzmacnia między innymi system odpornościowy, poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Badania dowodzą, że ocet jabłkowy chroni także przed rozwojem alergii oraz wspomaga zwalczanie infekcji.
Jak zrobić samodzielnie ocet jabłkowy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule >
Podsumowanie
Od wszystkich tych produktów, można oczekiwać znacznego wpływu na poprawę naszego zdrowia, poprzez dostarczenie pożytecznych bakterii, enzymów, wysoko przyswajanych witamin, minerałów i składników odżywczych co poprawi funkcjonowanie układy pokarmowego, a to z kolei wzmocni nasz system odpornościowy.
I komu takie połączenie będzie się opłacało ? Na pewno nie wielkim farmaceutycznym korporacjom.
Ten „trend” ze stanów nie pochodzi. W Polsce od kilkudziesięciu lat kisiło sie co tylko można
To nie jest trend ze Stanow, ludzie tego nie akceptuja, malo kto leczy sie tymi sposobami
kambucha jest gotowa po okolo10-14 dniach nie 5 !!!
A właśnie rozpoczęliśmy robienie kombuchy wg przepisu to sprawdzimy kiedy będzie dobra 🙂
moze byc gotowa po 7dniach…. sama robie 🙂
Gdzie mogę nabyć grzybek do zrobienia kombuchy?
Samo zdrowie <3