Weekend za pasem, czas na przepis na jakiś zdrowy deser. Ten pochodzi z bloga Savory or Sweet i jest absolutnie przepyszny – sprawdziłam na sobie 🙂
Wykonanie tego deseru jest naprawdę proste, a smak – nieziemski. To jeden z moich ulubionych zdrowych deserów, zachwycił też nieraz moich gości. Bazą jest kasza jaglana, która jak wiadomo jest jedną z najzdrowszych kasz. Oprócz tego trochę orzechów i mleka roślinnego, dzięki czemu praktycznie nie znajdują się w nim żadne składniki, których musielibyśmy unikać. Na taki deser można sobie pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia.
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 20 minut
Czas w sumie: 45 minut
Porcje: 4
Składniki:
krem:
- 100g kaszy jaglanej (ok ½ szklanki)
- 1,5 szklanki wrzątku
- 150g orzechów laskowych (lub 150g masła z prażonych orzechów laskowych)
- 350ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego)
- 70g ksylitolu (lub innego dowolnego słodzika, cukru lub syropu, ilość wedle preferencji)
- ⅔ łyżeczki soli
dodatkowo:
- 3 łyżki gorzkiego kakao (jeśli chcesz również kakaową część, lub mniej, wedle preferencji)
- 50g orzechów laskowych do posypania
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190C. Ułóż wszystkie orzechy laskowe na blaszce i praż przez 10-12 minut, aż będą zarumienione, brązowawe, a skórka będzie łatwo odchodzić (jeśli używasz masła orzechowego, przypraż tylko orzechy, którymi posypiesz gotowy krem). Po uprażeniu, odstaw orzechy do lekkiego wystudzenia i ocierając je o siebie, pozbądź się skórki. Powinna ona bez większego problemu odchodzić od orzechów. Jest to bardzo ważne, ponieważ skórka po upieczeniu jest gorzka i kwaśna, popsuje ona smak deseru.
- Kaszę jaglaną przypraż przez kilka minut w suchym garnuszku, do momenty gdy zacznie się rumienić i będziesz czuć lekko orzechowy aromat. Następnie przesyp ją na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przepłukaną kaszę wsyp z powrotem do garnuszka i dodaj 1,5 szklanki wrzącej wody. Gotuj kaszę pod przykryciem, przez 20 minut, aż będzie miękka.
- Obrane orzechy laskowe na krem (lub gotowe masło laskowe) umieść w misie blendera i dodaj mleko roślinne. Blenduj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita i kremowa i nie będzie już kawałków orzechów. Jeśli używasz masła orzechowego wystarczy kilkanaście sekund. Następnie dodaj ksylitol (lub dowolny słodzik/cukier/syrop), sól oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Zblenduj ponownie. Blenduj, aż uzyskasz jedwabiście kremową konsystencję. Warto jest poświęcić kilka minut więcej na blendowanie, gdyż im bardziej gładki krem tym lepiej i smaczniej.
- Teraz jasna część Twojego Monte jest gotowa. Jeśli chcesz dodatkowo by połowa jej była czekoladowa tak jak w oryginale, przelej połowę masy do innego naczynia i do jednej z części dodaj kakao. Wmiksuj i gotowe.
- W 4 równych szklankach umieść najpierw kakaową warstwę, a następnie delikatnie, przy pomocy łyżeczki, tak by warstwy się nie wymieszały, układaj jasną część (zobacz filmik powyżej jak ja to robię). Całość posyp orzechami laskowymi.
- Twoje Monte jest gotowe do jedzenia, ja jednak uważam, że najlepsze jest dobrze schłodzone. Umieść je zatem na około 3 godziny do lodówki. Krem podczas tego lekko zgęstnieje i będzie jeszcze pyszniejszy. Smacznego!
Źródło i zdjęcia: http://savoryorsweet.pl/zdrowe-weganskie-monte/