Jak odżywiać mózg – 10 składników diety na pamięć i koncentrację

Jak odżywiać mózg – 10 składników diety na pamięć i koncentrację

Mózg, podobnie jak każdy inny narząd wymaga stałego odżywiania. Niektóre produkty spożywcze potrafią znacząco poprawić funkcjonowanie mózgu i tym samym zwiększają zdolności zapamiętywania oraz koncentracji. Jaka żywność dostarczy niezbędnego paliwa dla naszego mózgu?

Właściwe odżywianie wpływa na spowolnienie procesów starzenia się mózgu oraz może zapobiegać wielu problemom natury psychicznej. Co jeść, aby poprawić funkcjonowanie mózgu?

Top 10 – produkty na pamięć i koncentrację

1. Awokado

Awokado jest owocem o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Zawarte w nim m.in. jednonasycone kwasy tłuszczowe Omega – 3 i Omega – 6 oraz lecytyna wpływają na zwiększenie ukrwienia mózgu zwłaszcza w rejonach odpowiedzialnych za pamięć oraz koncentrację, a także opóźniają procesy starzenie się i zapobiegają chorobie Alzhaimera. O awokado, które ma także właściwości antynowotworowe pisaliśmy szerzej w tym artykule.

2. Bakłażan

Być zdrowszym z Zielonymi Koktajlami

PODEJMIESZ WYZWANIE?

Zarejestruj się na naszej stronie, a będziesz już wkrótce mógł wziąć udział w kolejnym wyzwaniu poprawy zdrowia dzięki zielonym koktajlom.

Bakłażan stanowi wartościowe źródło cennych antyoksydantów m.in. antocyjanów, które opóźniają procesy starzenia. Zawarte w ciemnofioletowej skórce bakłażana związki wpływają na poprawę aktywności mózgu oraz poprawiają funkcjonowanie komórek mózgowych.

sok-z-buraka3. Buraki ćwikłowe

Częste spożywanie buraków wzmaga procesy krwiotwórcze oraz wpływa na zwiększenie poziomu hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu do każdej komórki ciała. Dotleniony mózg znacznie lepiej funkcjonuje, co przekłada się na nasze zdolności skupienia uwagi oraz poprawę pamięci i koncentracji. O niezwykłych właściwościach buraków szerzej ostatnio pisaliśmy w tym artykule.

4. Czosnek

Czosnek, dzięki działaniu przeciwzapalnemu wspomaga cały organizm. Spożywany codziennie pozwala zapobiegać powstawaniu guzów mózgu oraz wzmacnia układ odpornościowy i leczy wiele chorób. Pisaliśmy już więcej o jego zaletach – zajrzyjcie do tego artykułu.

5. Dziki łosoś

Mięso łososia pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, zmniejsza stany zapalne tego narządu oraz zawiera związki poprawiające kondycję psychiczną, dlatego polecane jest osobom cierpiącym na stany obniżonego nastroju oraz depresję. Spożywanie łososia kilka razy w tygodniu zapobiega demencji oraz chorobie Alzhaimera. Dzikie łososie zawierają mniej szkodliwych dla zdrowia związków m.in. metali ciężkich.

6. Jagody

Częste spożywanie jagód pozwala zapobiegać niekorzystnemu działaniu stresu oraz chroni mózg przed działaniem oksydacyjnym. Zawarte w jagodach związki poprawiają zdolności przyswajania wiedzy, wpływają na poprawę motoryki oraz zapobiegają chorobie Alzhaimera i demencji starczej.

miod-wielokwiatowy7. Miód

Miód stanowi paliwo dla naszego mózgu. Dzięki zawartości cennych cukrów m.in. glukozy i fruktozy dodaje energii, zapobiega zmęczeniu oraz osłabieniu pamięci i koncentracji. Zawartość potasu, magnezu, manganu, fosforu oraz witamin z grupy B sprawia, że spożywanie miodu poprawia naszą kondycję umysłową i zapobiega zaburzeniom psychicznym. O szerokim zastosowaniu miodu w różnych chorobach pisaliśmy już w tym artykule. Dobry miód wielokwiatowy ze sprawdzonej podkarpackiej pasieki możecie kupić klikając tutaj.

8. Pomidory

Pomidory są cennym źródłem likopenu, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Ilość likopenu w pomidorach wzrasta w czasie ich obróbki termicznej, dlatego warto do codziennej diety włączyć przeciery pomidorowe, zupy pomidorowe oraz naturalne sosy na bazie pomidorów.

9. Ryby

Ryby, zwłaszcza morskie, zawierają jednonasycone kwasy tłuszczowe Omega – 3, które poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz wpływają na usprawnienie pamięci i koncentracji. Zawarte w rybach związki przyczyniają się także do poprawy naszej wydolności umysłowej oraz zapobiegają chorobom mózgu.

zielona-herbata-HAICHAO10. Zielona herbata

Zielona herbata (dobra!) jest wspaniałym źródłem antyoksydantów, dostarcza sporo kofeiny, która z kolei dobrze wpływa na funkcje poznawcze, skupienie i koncentrację. Zobaczcie też jeden z naszych poprzednich artykułów o innych zaletach zielonej herbaty. A dobrą zieloną herbatę możecie kupić tutaj w dobrej cenie.

 

Podobne artykuły

  1. Zofia
    2 czerwca 2016 o 22:31 Odpowiedz

    A gdzie jest orzech wloski???

  2. Co zrobić, aby Twój mózg pracował lepiej? [PORADNIK] z opinią eksperta!
    16 października 2018 o 23:17 Odpowiedz

    […] Lecytyna to już pewnie słyszeliście – poprawia funkcjonowanie mózgu, a jej źródłem są na przykład pestki dyni, pestki słonecznika czy też wspomniane wcześniej orzechy. Ciekawy artykuł uzupełniający temat znajdziecie na tym znanym blogu – https://polakuleczsiesam.pl/jak-odzywiac-mozg-10-skladnikow-diety-na-pamiec-i-koncentracje/. […]

Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.