Artykuł sponsorowany
Czy picie kawy ma więcej pozytywnych skutków, a może lepiej jej unikać? Chcesz cieszyć się pozytywnymi właściwościami tego aromatycznego napoju, ale nie wiesz, jak go wprowadzić do swojej diety?
Kawa właściwości
Pobudzające działanie kawy jest od lat znane na całym świecie. Oczywiście takie działanie zawdzięcza zawartej w sobie kofeinie. To właśnie ta substancja psychoaktywna jest odpowiedzialna za poprawę humoru, czasu reakcji czy koncentracji. Oczywiście tylko w przypadku, kiedy nie przesadzimy z jej ilością.
Wypicie zbyt wielu kubków kawy, może skutkować szeregiem nieprzyjemnych skutków ubocznych. Do najczęściej spotykanych możemy zaliczyć: rozdrażnienie i problemy z koncentracją, bezsenność, ból głowy, uczucie niepokoju lub zbytnie pobudzenie, czy nadciśnienie.
Do tego mogą pojawić się problemy ze strony układu trawiennego i krążenia, a te ostatnie niestety mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia.
Mała czarna nie jest zalecana osobom, które mają problemy z żołądkiem. Niestety regularne picie kawy może podrażniać ten narząd. Podobne problemy może przynieść spożywanie kawy na czczo, niestety nie jest to dobre dla błony śluzowej żołądka, dlatego lepiej jest ją pić po śniadaniu.
Regularne spożywanie kawy, może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Badania, które wciąż są prowadzone nad prozdrowotnymi właściwościami napoju, wskazują na pozytywny wpływ zawartych w ziarnach flawonoidów.
Kawa a odchudzanie
Wśród pozytywnych właściwości kawy często wymienia się jej wpływ na odchudzanie. Przyspiesza proces spalania w organizmie, dlatego często można go znaleźć w składach suplementów diety. Dodatkowo kofeina może dodatkowo nieco hamować apetyt. Jednak w tym miejscu należy zaznaczyć, że ten pozytywny wpływ na redukcję wagi możemy osiągnąć, pijąc czarną, gorzką kawę.
Dlatego osoby, którym zależy na utracie wagi, powinny zrezygnować ze słodkiego karmelowego café latte, które z uwagi na ilość dodatków może zawierać nawet 451 kalorii. Decydując się na napój bez dodatku cukru i mleka, nie musimy tego obawiać, ponieważ tak podana kawa praktycznie ich nie dostarczy.
Samo wprowadzenie kawy do diety nie wystarczy jednak, aby przejść spektakularną metamorfozę. Nie powinno się spożywać zbyt dużych ilości napoju, ponieważ może nam to przynieść więcej szkody niż pożytku. Wypicie większej ilości niż są zalecane, wcale nie zwiększy efektu odchudzającego. Jeśli zależy nam na skutecznej utracie wagi, to lepszym pomysłem jest internetowy kurs dietetyki, książka lub wizyta u dietetyka, niż samodzielne eksperymentowanie.
Inne rodzaje kawy
Zielona kawa
Ziarna kawowca, przed poddaniem ich procesowi palenia, mają barwę zieloną. Pominięcie tego etapu pozwala zachować więcej pozytywnych właściwości. W zielonej kawie znajdziemy kwas chlorogenowy, który jest świetnym przeciwutleniaczem. Niepalone ziarna zachowują również cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, a nawet magnez i potas.
Podobnie jak w filiżance małej czarnej, tak w zielonej znajdziemy kofeinę – choć jej zawartość będzie niewiele niższa. Zachowując właściwości stymulujące, również i ona działa pobudzająco na nasz organizm. Fakt, że zawiera więcej składników wpływających pozytywnie na nasze zdrowie, czyni z niej ciekawą alternatywę.
Ten rodzaj kawy zyskuje wielu zwolenników, nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale także z powodu zdecydowanie subtelniejszego smaku. Napój otrzymany z zielonych ziaren będzie posiadać mniejszą kwaskowatość oraz goryczkę,
Przygotowanie napoju wygląda podobnie jak w przypadku czarnej kawy. Zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza, a następnie pozwolić im się zaparzać przez 3-4 minuty. Zieloną kawę znajdziemy w sklepach zmieloną, a także w ziarnach.
W tym drugim przypadku należy liczyć się z tym, że nie każdy młynek sobie z nimi poradzi. Zielone ziarna są twardsze od tych palonych, dlatego przed dokonaniem wyboru lepiej jest się upewnić, czy posiadamy właściwy sprzęt do mielenia.
Kawa zbożowa
Kawa zbożowa może być ciekawą propozycją dla tych osób, które wolą unikać kofeiny. Napój ten nie wykazuje właściwości pobudzających, za to jest źródłem cennych substancji odżywczych. Kawa zbożowa jest tak naprawdę mieszanką otrzymywaną z wielu składników, dlatego jej właściwości mogą się od siebie nieco różnić.
W składzie często znajdują się zboża, takie jak: jęczmień, żyto, pszenica. Oprócz najbardziej popularnych składników w kawie zbożowej możemy znaleźć: cykorię, głóg, buraka cukrowego, topinambur, kozieradkę, żołędzie.
Napój pozytywnie wpływa na zdrowie. Zawarty w nim błonnik przyczynia się do regulacji układu trawiennego. Ponadto kawa zbożowa jest źródłem potasu, magnezu, cynku, fosforu, witamin z grup B, selenu, polifenoli.
Szukając alternatywy dla czarnej kawy, która nie będzie podrażniać żołądka, warto wziąć pod uwagę kawę zbożową. Ten bezkofeinowy napój nie jest szkodliwy dla układu trawiennego, a dodatkowo posiada ciekawy, bogaty smak – dzięki różnorodnemu składowi.