Pierzga, propolis, kit pszczeli, mleczko pszczele to terminy, które dla wielu osób są nie do końca jasne. Warto jednak zaznajomić się z nimi, aby móc korzystać z tych cudownych produktów wytwarzanych przez pszczoły.
Co to jest pierzga?
Pierzga to fermentowany pyłek kwiatowy, który magazynowany jest w komórkach plastra. Taki pyłek poddaje się fermentacji mlekowej z udziałem enzymów wydzielanych przez pszczoły. Ów proces wpływa na zmianę koloru na brunatno – brązowy oraz powoduje, iż całość ma kwaskowy smak. Pierzga jest wyjątkowo wartościowym i bogatym w składniki odżywcze pokarmem. Poszczególne granulki mają wielkość komórki plastra pszczelego, czyli około 5-5,5 mm średnicy. Pierzgę można spożywać bezpośrednio poprzez ssanie jej w ustach, a także rozpuszczając ją w letniej wodzie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowywana przez pszczelarzy pierzga w miodzie, w której zazwyczaj udział pierzgi stanowi 20%, natomiast pozostała część produktu to miód wielokwiatowy lub akacjowy.
Pierzga wspomaga osłabiony organizm, chroni przed infekcjami, a przy tym może być spożywana przez osoby w każdym wieku. Najlepiej przyjmować 2 razy dziennie po około jednej łyżeczce czystej pierzgi lub łyżkę pierzgi w miodzie.
Kilka słów o propolisie
Propolis, zwany również kitem pszczelim, to podobna do wosku substancja o bardzo wyraźnym zapachu i smaku. W ulu służy on robotnicom do uszczelniania gniazda, a także powlekania miejsc w których mogą rozwijać się bakterie i grzyby. Ludzie odkryli jednak także działanie lecznicze propolisu, w związku z czym od stuleci wykorzystuje się go w medycynie. Wykonanie w domowych warunkach nalewki czy maści z propolisu nie stanowi większego problemu.
Preparat taki zawiera rozmaite związki naturalnego pochodzenia jak flawonoidy, estry, kwasy aromatyczne, aldehydy, alkohole kumaryny, terpeny, sterole roślinne, kwasy tłuszczowe. Dzięki temu posiada on szereg właściwości leczniczych. Synergia działania składników propolisu powoduje że jest on barierą dla bakterii, grzybów i pierwotniaków, a także niektórych wirusów. W dodatku skutecznie je zwalcza. Znane są przypadki skutecznego wyleczenia maścią propolisową owrzodzeń, na które nie działają antybiotyki konwencjonalne. Propolis działa zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie, lecząc na przykład wątrobę czy wrzody żołądka, grypę oraz przeziębienia. Należy pamiętać jednak że niektóre osoby mogą wykazywać uczulenie na produkty zawierające enzymy pszczele. Jednak jeżeli możemy spożywać miód, to uczulenie u nas nie występuje.
Nalewka propolisowa
Składniki:
- 50 gram propolisu
- 350 ml spirytusu 97%
- 150 ml wody
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki do butelki, a następnie zamknij ją i pozostaw na 2-3 tygodnie, codziennie ją wstrząsając. Po tym czasie przefiltruj całość przez watę do ciemnej butelki.
Zastosowanie nalewki propolisowej
- Przeziębienia i grypa
Zaparz herbatę z Jeżówki. Dodaj łyżeczkę miodu, łyżkę soku z cytryny oraz 40 kropli nalewki propolisowej. Taką herbatkę pij 2-3 razy dziennie przy przeziębieniach i grypie.
- Wrzody żołądka, dwunastnicy, nadciśnienie, zapalenie prostaty
20-30 kropli nalewki propolisowej zakroplić na łyżeczkę cukru i spożywać 2-3 razy dziennie.
- Paradontoza i zapalenia jamy ustnej
40 kropli nalewki propolisowej dodaj do połowy szklanki letniej wody. Płucz jamę ustną 3 razy dziennie.
- Inhalacje
40 do 60 kropli nalewki przygotowanej z propolisu wlej do gorącej wody w naczyniu używanym do inhalacji. Stosuj na wieczór, stopniowo zwiększając ilość nalewki.
Maść propolisowa
Składniki:
- 100 ml nalewki propolisowej
- 100 gram wazeliny (masła shea, oleju kokosowego)
Przygotowanie:
Nalewkę propolisową odparuj w łaźni wodnej aż do momentu uzyskania gęstego płynu. Dodaj do tego wazelinę lub inny wybrany tłuszcz. Przechowuj w lodówce w szklanym pojemniku.
Zastosowanie maści propolisowej
- Grzybica stóp
Posmaruj chore miejsca grubą warstwą maści najlepiej na wieczór, owijając stopę cienką torebką foliową i nakładając skarpetkę.
- Oparzenia, odmrożenia, skaleczenia, rany, owrzodzenia, czyraki, odleżyny
Nakładaj na chore miejsca niezbyt grubą warstwę maści dwa razy dziennie.
Mleczko pszczele
Jest to zdecydowanie najrzadziej występujący produkt pochodzący z ula. Wynika to z faktu, że jego możliwa ilość do pozyskania jest dość znikoma. Larwy otrzymują mleczko pszczele jedynie przez pierwsze 3 dni swojego życia, a następnie otrzymują już pierzgę i miód. Mleczko pszczele przeznaczone jest też na pokarm dla królowej matki.
Ten produkt ma naturalnie konsystencję jogurtu. Dzięki ogromnemu bogactwu składników i substancji chemicznych doskonale wpływa on na nasze zdrowie. Przede wszystkim zmniejsza zmęczenie i wycieńczenie organizmu w okresach rekonwalescencji, dostarczając biopierwiastki, mikroelementy, kompleks aminokwasów, enzymy i witaminy, a w szczególności witaminę B5. Mleczko pszczele wpływa na poprawę wzroku, polepszenie samopoczucia, koncentrację i procesy zapamiętywania. Można nabyć je w postaci odpowiednio zliofilizowanej lub też w przygotowanych przez pszczelarzy mieszankach z miodem.
Wiadomo, że dzięki pszczołom mamy przede wszystkim miód i pyłek kwiatowy których spożywa się najwięcej, ale o nich wiedza jest znacznie szersza, dlatego postaraliśmy się przybliżyć Wam więcej na temat tych produktów, które na codzień są mniej znane. A bardzo duży wybór produktów pszczelich znajdziecie tutaj.